SP v košarki: Slovenci prebili led s spodbudno igro in suvereno zmago

Četa Jureta Zdovca je svetovno prvenstvo začela z zmago nad Avstralijo z 90:80. Goran Dragić je prispeval 21 točk.

Objavljeno
30. avgust 2014 15.08
Posodobljeno
30. avgust 2014 16.30
BASKET-WC-2014-AUS-SLO
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Las Palmas - Slovenska košarkarska reprezentanca je 17. svetovno prvenstvo v Španiji odprla s suvereno zmago nad Avstralci (90:80), ki so ob Litovcih veljali za najresnejše tekmece v skupini D. O tem, kako zaslužena je bila zmaga čete selektorja Jureta Zdovca, najzgovorneje priča podatek, da ni predstavnik Oceanije v celotnem dvoboju niti enkrat vodil, medtem ko so junaki najizdatneje ušli s +16. Pričakovano je ekipa letela na krilih Gorana Dragića, ki je prispeval 21 točk, predvsem v ključnih trenutkih v drugem polčasu, ko so se Avstralci nevarno približali, pa mu je dobro sledil tudi Domen Lorbek s 13 točkami. Slovence že jutri, znova ob 17.30, čaka drugi dvoboj z Mehiko.

PREBERITE ŠE:

Zdravljica jih bo zbudila, da bodo dali vse od sebe

Avstralski košarkarji bi se radi čim prej navzeli kulture zmagovanja

Zadovoljni, četudi so bili poskusni zajčki

 

Čeprav v ekipi ni poškodovanih Erazma Lorbka in Gašperja Vidmarja, manjka tudi Mirza Begić, za nameček ima težave z bolečinami v vratu še Uroš Slokar, so naši fantje pokazali borbeno in zavzeto igro, popolnoma drugačno torej, kot na večini pripravljalnih dvobojev. Tekmeca so nadigrali z učinkovitim napadom (najmanj 20 točk v vsaki četrtini), uspešnim metom z razdalje (deset trojk), zgolj dvema zgrešenima prostima metoma (12:14) in 32 skoki, kar je bilo dovolj za tretjo zmago v četrtem medsebojnem obračunu. Tudi na svetovnem prvenstvu pred štirimi leti v Turčiji so Avstralci padli pred našo reprezentanco, tedaj v osmini finala.

 

PRVA ČETRTINA

Slovenski selektor Jure Zdovc je uvodoma na parket poslal brata Dragić, Miho Zupana, Domna Lorbka in Alena Omića, njegov kolega na avstralski klopi Andrej Lemanis (litovskih korenin) pa dvojico iz lige NBA, Matthewa Dellavedovo in Arona Baynesa, nekdanjega igralca Uniona Olimpije. V igri je bil še Joe Ingles, v minuli sezoni zmagovalec evrolige z Maccabijem, pa tudi dvojec košarkarjev, ki si kruh služita v evropskih klubih - David Andersen in Ryan Broekhoff.

Slovenci so začeli dinamično in učinkovito v napadu, toda z nekaj luknjami v obrambi, kar je izkoristil predvsem Broekhoff in z dvema uspešnima metoma z razdalje držal stik z našimi fanti (11:12). Ko pa se je med Zdovčevimi izbranci razigral prvi mož Goran Dragić, ki je nanizal devet točk ob eni trojki, je razlika poskočila na deset točk (25:15). Lemanis je bil prisiljen vzeti minuto odmora, ki pa se mu ni pretirano obrestovala.

Junaki so namreč do konca uvodne četrtine zadržali večji del prednosti (27:19), pa čeprav je celotna začetna peterka v zadnjih minutah odšla na klop, priložnost pa so dobili Jure Balažič, Uroš Slokar (kljub hujšim bolečinam v vratu), Jaka Klobučar, Edo Murić in Jaka Blažič. Kar 27 doseženih točk je zgovorno govorilo o napadalni učinkovitosti, za nameček so Slovenci vpisali kar deset skokov, od tega pet v napadu.

DRUGA ČETRTINA

Zdovčeva četa je tudi po prvem odmoru nadaljevala poletno, dosegla štiri zaporedne točke in še naprej uspešno igrala pod obema obročema. Razigral se je Blažič, ki je bliskovito vknjižil pet zaporednih točk in zabeležil tudi že četrto slovensko trojko. Prednost je narasla že na velikih 13 točk, kar je naše fante nekoliko uspavalo in so zapravili dva napada zapovrstjo. Ko so Avstralci stopili zaostanek na devet točk, je po minutnem odmoru posegel tudi Zdovc.

Niz sedmih zaporednih avstralskih točk je s trojko vendarle prekinil Balažič, vendar je z enako mero vrnil Dellavedova. Nato sta obe zasedbi tekmece sestreljevali domala izključno z razdalje, dvakrat je bil uspešen starejši od bratov Dragić, ki je bil tik pred polčasom s 15 točkami daleč najučinkovitejši mož na parketu. Razlika se je še naprej gibala med 8 in 11 točkami. Razigral se je Baynes, ki je s petimi zaporednimi točkami zaostanek znižal na -7, po učinku pa uspešno pariral Dragiću (13 točk).

Zdovčevi izbranci so na odmor odšli s šestimi točkami zaloge, vendar pa so do vrha napolnili tekmečev koš - 49 doseženih točk v prvem polčasu je namreč zelo nadpovprečen učinek. Od tega so jih kar 21 dosegli s trojkami, tekmeca pa so v kozji rog ugnali tudi v skokih (16:12). S prvo in delom druge četrtine je bil selektor lahko povsem zadovoljen, šele nato so si namreč naši fantje privoščili nekaj medlih minut in nepotrebnih napak.

TRETJA ČETRTINA

Komaj se je drugi polčas začel, že so bili Avstralci le še tri točke zadaj, potem ko je Andersen ob uspešnem napadu izsilil še osebno napako Balažiča. Že napad pozneje je bila razlika le še točko (51:50), po osebni napaki Gorana Dragića v napadu pa so imeli tekmeci celo priložnost za prvo vodstvo na tekmi, a je niso znali izkoristiti. Nekaj ponesrečenih napadov in storjenih osebnih napak pa je vendarle spet podžgalo Slovence, da so se vnovič odlepili na +5.

Po košu Blažiča in delnem izidu 6:0 je moral Lemanis slovenski nalet ustaviti z minuto odmora. Pa ni pretirano pomagalo, po prvih točkah Klobučarja na tekmi, ki jih je zbral s trojko, so bili Zdovčevi fantje spet velikih osem točk spredaj (62:54). Ko je svoj prvi koš za dve točki prispeval še Zoran Dragić, je razlika poskočila na +10. Prvič je na parket vskočil tudi Klemen Prepelič, ki je zamenjal Domna Lorbka.

V zadnji sekundi tretje četrtine je lep prodor s košem kronal mlajši iz bratovske naveze Dragić in poskrbel, da so Slovenci na zadnji odmor odšli z udobno prednostjo devetih točk (69:60). Učinkovita sta bila sicer tudi Blažič, ki je bil že pri devetih točkah, in Omić, ki je prispeval eno manj. Zdovčevi četi se je torej obetal zmagovit začetek prvenstva.

ČETRTA ČETRTINA

Po nekaj trenutkih zasluženega oddiha se je po minuti in pol zadnjega dela na igrišče vrnil prvi slovenski mož Goran Dragić in takoj akcijo zapečatil s košem. Ko je njegov brat Zoran drugič na tekmi zadel za tri točke, je slovenska prednost poskočila na dotlej najvišjih 14 točk (76:62). Zdovca je lahko skrbelo edinole to, da si je Goran, ki je bil tedaj pri 21 točkah, nabral že štiri osebne napake, podobno kot trenutek pozneje tudi Omić, ki je zmogel že sedem uspešnih skokov.

Na drugi strani so Avstralci višali število neizsiljenih lastnih napak, izgubili so namreč že kar 15 žog. Njihovo večjo telesno moč so Slovenci povsem nevtralizirali s hitrostjo in posledično uspešnimi protinapadi. Rezultat (78:65) se lep čas ni spremenil, obe ekipo sta v obrambi premaknili v višjo prestavo. Rezultat je prvi spremenil Lorbek s svojo drugo trojko v drugem polčasu, s katero je povišal prednost na 16 točk.

Če so številni Slovencem očitali, da v pripravljalnih dvobojih niso bili optimalno zavzeti, so tokrat pokazali pravi obraz in z borbeno igro nadzorovali razplet na parketu. Po dveh napakah Murića je Zdovc vzel minuto odmora in fante opozoril, da tekme še ni konec. Dobro minuto pred zadnjim piskom sirene je nekdanji zmaj Baynes po zabijanju nesrečno pristal in obležal na tleh s poškodovanim gležnjem.

Toda le 11 sekund je minilo in po dveh izgubljenih žogah Slovencev so bili Avstralci namesto enajstih le še sedem točk zadaj (76:83). Po še eni Zdovčevi minuti odmora so tekmeci s trojko znižali le še na -5, a je Balažič s tremi zadetimi prostimi meti razrešil vse dvome o zmagovalcu. Zadnji je zadel Murić za končnih 90:80 in prvi sveženj slovenskih točk na tem prvenstvu. Naslednji nasprotniki junakov bodo že jutri (znova ob 17.30) Mehičani.

SLOVENIJA : AVSTRALIJA 90:80 (69:60, 49:43, 27:19)

Slovenija: Zupan 3, G. Dragić 21 (2:2), Z. Dragić 10, D. Lorbek 13 (2:2), Omić 8 - prva peterka; Balažič 10 (5:6), Slokar 4, Prepelič, E. Murić 5 (1:2), Blažič 9 (2:2), Klibučar 7; A. Nikolič ni igral.

Avstralija: Broekhoff 9, Ingles 12 (2:5), Dellavedova 3, Baynes 21 (5:5), Andersen 14 (5:5) - prva peterka; Goulding, Gibson, Newley 13 (2:3), Bairstow, Exum, Motum 8 (2:3); Jawai ni igral.