Čudeža ne bo, a tu sta Oscar in Regina

Brazilski zvezdnik Neymar še vedno upa na nastop v finalu.

Objavljeno
07. julij 2014 16.36
Brazil's Oscar, right, challenges Colombia's Pablo Armero during the World Cup quarterfinal soccer match between Brazil and Colombia at the Arena Castelao in Fortaleza, Brazil, Friday, July 4, 2014. (AP Photo/Felipe Dana)
Miha Hočevar, šport
Miha Hočevar, šport

Belo Horizonte – Večina brazilskih oči je te dni še vedno uprtih v Guarajo, kjer stoji družinska vila njihovega »pokošenega« nogometnega idola Neymarja. Dvestomilijonsko nacijo bi moral popeljati do zmage in slave na domačem SP, a je njegove sanje razblinil brutalen štart Camila Zuñige. A Neymar še upa na čudež, ki ga ne bo dočakal.

Njegovi rojaki so kajpak željni dobrih novic. Teh je bilo nekaj, a nič ne more nazaj zavrteti časa in kolena, pod silo katerega je popustilo Neymarjevo vretence. Bolečine v hrbtenici so že znosne, te dni se je sprehodil po plaži v Guaraji in takoj je pomislil na čudežno okrevanje, ob katerem bi preskočil polfinale, a zaigral v morebitnem finalu. Pred družinsko vilo je kakšnih 500 navijačev razveselil Neymar starejši in jim obudil upanje: »Morda bo že nared za Maracano.« A na svetu bržčas ni zdravnika, ki bi mu dal zeleno luč za nastop le teden dni po tako hudi poškodbi.

Izboljšanje počutja pripisujejo protibolečinskim tabletam in domnevi, da zlom ni tako hud, kot je sprva kazalo. Vseeno pa je reprezentančni zdravnik, dr. Runco, jasen. Ocenil je, da gre za poškodbo, precej pogosto med motociklisti in igralci ragbija, a netipično za nogomet. Srž prognoze je, da okrevanje zahteva svoj čas, ki ga ne gre prehitevati – od štirih do šestih tednov. Ob preuranjeni vrnitvi bi že ob banalnem kontaktu s tekmecem tvegal poslabšanje poškodbe in trajne posledice ter s tem konec kariere.

Brazilci so se v teh dneh spomnili tudi čudežnega okrevanja Ronalda, ki je po skrivnostni slabosti večer prej zaigral v finalu SP 1998 proti Franciji. Takrat so bile posledice vidne zgolj na semaforju – 3:0 za »galske peteline«. Igralci in selektor Luis Felipe Scolari že vedo, da se na odločilnih tekmah ne gre igrati z načetimi nogometaši. »Naj se Neymar v trenirki povzpne na tribuno Maracane in z nami poljubi pokal,« je vratar Julio Cesar Neymarju namenil novo vlogo.

Njegovo na igrišču bo prevzel Oscar, ki naj bi se tako osvobodil »spon« obrambnih nalog, ki mu jih je doslej nalagal Scolari. Enkrat se je na tem SP tako že izkazal – proti Hrvaški je zabil svoj edini gol, ko je Neymar že sedel na klopi. Brazilski selektor je sicer na pomoč spet priklical zdaj že slovito psihologinjo Regino Brandao, ki ima ponovno opravka z jokavimi nogometnimi asi. Mnogi so Neymarjev odhod iz reprezentančne baze pospremili v solzah, ki jim proti trdim Nemcem ne bodo v pomoč. Prav tako ne strah pred štadionom Mineirão, kjer so doslej dvakrat hodili po robu. Lani so v polfinalu pokala konfederacij z golom v 89. minuti ugnali Urugvaj, ki je nekajkrat zadel okvir vrat, pred desetimi dnevi pa so tu doživeli dramo z enajstmetrovkami proti Čilu …