Kot finale z mislijo, da bi se izognili Braziliji

Skupina B: Nizozemski za prvo mesto v skupini zadostuje točka, Čile na vrh le z zmago.

Objavljeno
23. junij 2014 02.02
G. N., šport
G. N., šport
Sao Paulo – Nizozemska in Čile sta že napredovala v osmino finala iz skupine B, toda nihče ne želi izgubiti. Poraženca v izločilnem delu tekmovanja bržkone čaka Brazilija. Nizozemski za zmago v skupini zadostuje že točka. Toda zaradi dveh rumenih kartonov bo igrala brez Robina van Persieja.

Spet preizkušnja moči in dvoboj Evropa vs. Južna Amerika. Nizozemska in Čile, ki sta se doslej pomerili le enkrat (pred 86 leti na OI sta se v Amsterdamu razšli z 2:2) sta si podobna v slogu igre in temperamentu igralcev. Nekoliko nenavadno, a »tulipani« se na igrišču spremenijo v srborite tečneže, ki jim agresivnosti ne manjka, zato tu in tam radi udarijo po nogah. Brez pomislekov bi te značilnosti lahko pripisali tudi Čilencem, ki pa so morda v manjši prednosti. Tako kot vse druge Američane na tem SP nosi tekmovalni naboj, podkrepljen z neverjetnimi čustvi.

»Zadovoljen sem s tem, da smo kot prva ekipa napredovali, kar je bilo za mene nekaj neverjetnega. Toda hočemo biti prvi, kar pa zlepa ne bo lahko. Pričakujem najtežjo tekmo, Čile me je navdušil,« je tekmo napovedal nizozemski selektor Louis van Gaal. Kot najmočnejši čilenski orožji je izpostavil strast in zelo organizirano igro.

»Igrajo napadalno, imajo odličnega selektorja, ki od igralcev zahteva, da negujejo spektakularen nogomet. Zares jih je užitek gledati,« je bil spoštljiv in tudi malce pokroviteljski van Gaal in zatem zadel žebljico na glavico: »Na vsak način se želimo izogniti Braziliji.«

Argentinec na čilenski klopi Jorge Sampaoli je navdušil tudi druge, še posebej s srčnostjo in aktivnim vodenjem tekme, saj je vseskozi ob črti igrišča in dirigira. Kot vsak Argentinec je tudi ambiciozen in to je uspešno vcepil v »žile« igralcev, ki z dušo in srcem letijo po igrišču. »Nimamo kaj braniti, zanima nas izključno zmaga. Za nas je to finalna tekma, za tekmece pač ne. Ne potrebujejo zmage za vsako ceno,« je na novinarski konferenci začel svoj pogled na tekmo, v katero naj bi po njegovem šli Nizozemci z vlogo favoritov. »Imajo izkušnje, trikrat so igrali v finalih SP, imajo tradicijo hierarhije v moštvu, slog igre, ki ga je treba spoštovati. Ne glede na to, da ne bo van Persieja, imajo vrsto drugih odličnih igralcev. Vse pa odlikuje hitrost,« je zviti Argentinec povzdigoval tekmece, da bi do skrajnosti motiviral svoje izbrance. Tudi brez tega so Arturo Vidal, Alexis Sanchez in drugi nabrušeni kot le malokdo.

»To moštvo iz tekme v tekmo kaže svojo veličino in moč. Tudi zaradi tega ne razmišljam o tem, da bi lahko prejel drugi rumeni karton, zaradi česar bi izpustil osmino finala,« pa je dejal Juventusov zvezni igralec Vidal, ki bo moral igrati s pametjo in manj s čustvi. Njegov slog igre je pač takšen, da je vsakič na robu rumenega kartona. Zato Sampaoli ne izključuje možnosti, da bi Vidala pustil na klopi za rezervne igralce in dal prednost Carlosu Carmoni.

»Imamo igralce, ki lahko zamenjajo vsakogar,« je samozavestno dejal 27-letni Carmona, sicer Vidalov tekmec v Italiji, kjer je član Atalante.