Mehika v končnici kot valjar čez Hrvaško

Brazilija po zmagi nad Kamerunom s 4:1 v osmino finala nogometnega svetovnega prvenstva kot zmagovalka skupine A.

Objavljeno
24. junij 2014 03.06
Mexico's Andres Guardado (18) celebrates scoring his side's 2nd goal during the group A World Cup soccer match between Croatia and Mexico at the Arena Pernambuco in Recife, Brazil, Monday, June 23, 2014. (AP Photo/Hassan Ammar)
G. N., šport
G. N., šport
Recife – Kot milni mehurček je Mehika razblinila Hrvaške sanje o napredovanju med 16 najboljših. Bitko za 2. mesto v skupini je dobila s 3:1. V 2. polčasu so Rafael Marquez, Andres Guardado in Javier Hernandez v razmaku desetih minut (v 72., 75. in 82.) zabili tri gole, Ivan Perišić je v 87. le ublažil poraz.

Predigra je minila v znamenju velikih besed, eni in drugi so govorili o tekmi desetletja, predvsem Hrvati, ki pa so bili že na »štartnem položaju« v vlogi drugega »bolida«. Za napredovanje so potrebovali zmago, Mehičanom je zadostoval neodločen izid.

Hrvaški selektor Niko Kovač je tekmo za zmago začel z obrambnim izborom začetne enajsterice, v kateri je v primerjavi s prejšnjima tekmama v zvezni vrsti izpadel eden od ustvarjalnih igralcev (Mateo Kovačić ali Sammir). V zvezno vrsto je Kovač potegnil Danijela Pranjića, na levi krilni položaj pa postavil Šimeta Vrsaljka. Njegov mehiški tekmec Hector Herrera ni menjal ničesar, kar bi lahko zmotilo že uigran, čvrst in visoko motiviran orkester, ki je imel na štadionu tako številčno podporo, kot da bi igral v Mehiki.

Že prvih 20 minut je razkrilo hrvaško nemoč. Nikakor niso zmogli prevzeti pobude, ki bi obetala kakšno večjo priložnost pred vrati Guillerma Ochoe. Luka Modrić in Ivan Rakitić nista bila dovolj močna, da bi lahko povezala igro in razigrala napadalni trojček Ivica Olić-Mario Mandžukić-Ivan Perišić. Mehičani so bili tako rekoč v brazilski podobi, natančni v izpolnjevanju selektorjevih taktičnih navodil in tudi v sili, ki je najbolj razkrivala njihovo moč in tekmečevo nemoč. Vse, kar je dišalo po golu, se je v prvem polčasu zgodilo pred vrati Stipeta Pletikose, ki je imel veliko sreče, da že v 15. minuti ni pobral žoge iz mreže. Oribe Peralta je rahlo z leve strani z 20 m sprožil projektil, ki je stresel prečko. Samo jalova premoč v posesti žoge je bilo veliko, veliko premalo za Hrvaško v prvem polčasu.

Niti drugih 45 minut ni prineslo zasuka, celo nasprotno, Hrvaška je bila iz minute v minuto bolj v senci hitrejših in agresivnejših Mehičanov. »Ne vem, zakaj smo v 2. polčasu padli? Morda zaradi pomanjkanja moči,« je hrvaški selektor Kovač ugibal padec v pogubnih zadnjih dvajsetih minutah, ki sta ga napovedali že dve igri z roko. Uzbekistanski sodnik Ravšan Irmatov je bil odličen v polju, a Mehičane je oškodoval za enajstmetrovko. Dario Srna je preprečil gol, strel v vrata je blokiral z rokama. Mehiško premoč je v 72. minuti po podaji iz kota potrdil kapetan, 35-letni veteran Marquez. Bil je višji od nižjega Vedrana Ćorluke. »Dva gola so zabili iz prekinitev, na kar smo računali mi. To je bilo odločilno,« je razmišljal Kovač, a na koncu priznal: »Vseh 90 minut so pokazali, da so bili boljši. Naša igra v napadu je šepala. Poskušali smo vse, ampak enostavno je bila Mehika boljša.«

Mehičani so po vodstvu raztresene in po Marquezovem udarcu še očitno opotekajoče Hrvate povsem potolkli. V izjemnem slogu so dokončali odlično zastavljeno delo.

»Tekma je bila težka, Hrvaška je odlična ekipa. Napovedovali so nam, da se bomo zlomili pod pritiskom, a mi smo odgovorili na igrišču. To je bil eden od dnevov, ki si jih še želimo,« je bil navdušen mehiški selektor Miguel Herrera, kapetan Marquez pa je zaključil: »Pustili smo srce na igrišču. Gremo korak za korakom.«