Mundial zasebno: prestavljena poroka, skrivnostne solze in poker

Adam Lallana bi moral stopiti pred oltar ravno na dan prve angleške tekme na SP v Braziliji, zato je raje pohitel.

Objavljeno
22. junij 2014 21.13
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si
Prestavljena poroka

Nekateri so se za nastop na nogometnem svetovnem prvenstvu pripravljeni odreči vsemu in celo premikati življenjske prelomnice, pa čeravno potem vse tekme povečini presedijo na klopi. Eden takih je denimo angleški zvezni igralec Adam Lallana, ki ga je vabilo selektorja Roya Hodgsona v izbrano vrsto presenetilo ravno v trenutku (konec lanskega leta), ko je s svojo izbranko Emily Jubb izbral datum poroke. Zaljubljeni parček, ki se mu je že predlanskega septembra rodil sinček Arthur, je namreč nameraval stopiti pred oltar 14. junija letos, torej ravno na dan prve angleške tekme na mundialu, derbija z Italijo. Čeprav 26-letni Lallana lanskega decembra še ni mogel natančno vedeti, ali bo dejansko med potniki v Brazilijo, je preventivno odpovedal poročno slavje v sprva predvidenem terminu in zaročenki šepnil usodni »da« že pol leta prej, na zgolj 500 evrov vredni slovesnosti v ozkem krogu svojcev in prijateljev na lanski sveti večer.

Skrivnostne solze

Ob poslušanju himne Slonokoščene obale pred dvobojem svetovnega prvenstva s Kolumbijo so bile oči vsega štadiona – in milijonov nogometnih privržencev po svetu – uprte v zveznega igralca Basla Sereya Dieja, ki so ga v hipu oblile solze in je jokal kot otrok. Osupla javnost se je spraševala o vzroku, na spletnih portalih tako tabloidnih otoških medijev kot tudi onih resnejših, denimo francoskega L'Equipa, pa so se takoj po koncu začele plesti trpke zgodbe o tem, da je nesrečni 29-letnik tik pred dvobojem izvedel, da mu je v domovini preminil oče. Die je vseeno stisnil zobe in na igrišču vzdržal 73 minut, v tem času so socialna omrežja preplavila sporočila, ki so ga zavoljo odnosa do reprezentančnega dresa kovala v zvezde, a je nogometaš vse govorice nekaj ur pozneje zanikal kar prek Instagrama. »Nisem jokal zaradi smrti očeta, ki je preminil že leta 2004, temveč iz ganjenosti nad tem, da lahko zastopam svojo državo na tako pomembnem tekmovanju. Nikdar si ne bi mislil, da se mi bo posrečilo kaj takega,« je zapisal famozni nogometaš.

Poker v uteho

Zares samo redkim izbrancem je naklonjen privilegij, da lahko nastopijo na mundialu. Veliko več je nogometašev, ki potegnejo nosove, ostanejo pred zaprtimi vrati izbranih vrst in so prisiljeni veliki dogodek spremljati zgolj prek malih ekranov. Eden takšnih je tudi 26-letni napadalec Borussie iz Mönchengladbacha Maximilian Kruse, ki je v zadnjem letu šestkrat oblekel majico z državnim grbom, med potniki v Brazilijo pa je bila v konici napada prevelika gneča, da bi mesto med izbranci našel tudi on. Dejstva, da ga je selektor Joachim Löw odrezal s seznama udeležencev prvenstva, ni mogel preboleti zlahka, a se je fant znašel po svoje. Namesto v Brazilijo je zavil v Las Vegas in tam kot strasten igralec pokra zaigral na turnirju svetovne serije, potegoval pa se je za glavno nagrado v višini 90.000 ameriških »zelencev«. Da je s kartami vsaj tako vešč kot z žogo, je hitro dokazal, saj se je med 241 udeleženci prebil vse do konca, za uvrstitev na vrhunsko tretje mesto pa mu je v žep kapnilo neskromnih 36.494 dolarjev.