Nizozemska v slogu teci in streljaj

Skupina B: Arjen Robben in Robin Van Persie spet v polno ob zasuku in zmagi nad Avstralijo.

Objavljeno
19. junij 2014 09.55
G. N., šport
G. N., šport

Porto Alegre – Nizozemska se je po drugi zmagi na SP in v skupini tako rekoč že uvrstila med 16 najboljših. Dvoboj z Avstralijo je vzela na lahko in se skoraj opekla. V 54. minuti je zaostajala z 1:2, nato pa vendarle bliskovito izpeljala zasuk, ki ji je prinesel zmago s 3:2 (1:1).

»Če niso ostali z nogami trdno na tleh, bodo v težavah,« je svoje rojake na igrišču po spektakularni predstavi in zmagi nad svetovnimi prvaki Španci v uvodni tekmi opozoril najslavnejši »tulipan« Johan Cruyff. Očitno ga niso razumeli, saj so Avstralci igrali navdahnjeno in se s pogumno ter odprto igro postavili po robu favoritom. V 20. minuti je Arjen Robben z imenitnim samostojnim prodorom v svojem slogu s sredine igrišča zabil svoj tretji mundialski gol in nakazal, da bi se lahko ponovil strelski šov.

A je že v naslednjem napadu Tim Cahill z izjemnim volejem pod prečko izenačil. Na svoj račun so prišli navijači. Tekma se je spremenila v dinamični dvoboj, a ne ravno kakovostnega. Na začetku drugega polčasa je dobila še nekaj dramatičnosti, potem ko so Avstralci z bele točke po igri z roko Daryla Janmaata prišli v vodstvo z 2:1. Nizozemca je žoga po podaji Oliverja Bozanića zadela v roko. Robin van Persie je odgovoril zelo hitro in šel po poti Robbna s tretjim golom. Zelo pomembnim, saj so si Nizozemci povrnili samozavest, ki jim je prinesla tudi zmago. Rezervist Memphis Depay je z dobrih 25 metrov premagal nespretnega avstralskega vratarja Matyja Ryana za končni izid.