Nova ukana z repertoarja prekaljenega Van Gaala

Nizozemski selektor Louis van Gaal je Tim Krulu že na treningu razkril pretkan načrt, Jasperju Cillessenu pač ne.

Objavljeno
06. julij 2014 08.52
Posodobljeno
06. julij 2014 08.52
SOCCER-WORLD/M59-NED-CRC
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Salvador - Prekaljeni trenerski maček Louis van Gaal vedno znova preseneča z nenavadnimi potezami in pravcatimi triki. Enega takšnih je prihranil za zaključek sinočnjega četrtfinalnega obračuna s Kostariko na nogometnem svetovnem prvenstvu v Braziliji. In obrestovalo se mu je! Menjava vratarja tik pred izvajanjem enajstmetrovk (Jasperja Cillessena je nadomestil debitant na mundialu, 193 centimetrov visoki Tim Krul, ki je »oranžne« vendarle zasluženo popeljal v polfinale, potem ko je ubranil dva tekmečeva strela z bele točke), je bila zadetek v polno. »Na to potezo sem resnično ponosen,« si je dal po dvoboju duška Van Gaal.

»Že na treningu sem Timu povedal, da bo v primeru izvajanja enajstmetrovk v igro zaradi svoje višine in boljšega izmeta vskočil on, Jasperju pa sem to zamolčal, da mu ne bi omajal zbranosti med tekmo,« je svojo skrbno načrtovano potezo, ki ji na svetovnih prvenstvih ni para, pojasnil van Gaal, ki se bo takoj po koncu tekmovanja v Braziliji selektorsko upokojil in se v celoti posvetil novemu izzivu - vlogi trenerja angleškega velikana Manchester Uniteda.

Krul, sicer čuvaj Newcastlove mreže, je njegovo zaupanje več kot upravičil. Zaustavil je namreč poskusa Bryana Ruiza in Michaela Umañe z bele točke, tudi pri ostalih treh strelih se je vrgel v pravo smer in bil blizu uspehu. Kljub vsemu pa je van Gaal takoj po tekmi dal vedeti, da bo v polfinalnem obračunu z Argentino v začetni enajsterici znova standardni Ajaxov čuvaj mreže.