Paes: Rio ne skriva svojih revežev

Župan mesta Rio de Janeiro Eduardo Paes svari turiste, naj se pripravijo na pravo podobo Ria.

Objavljeno
04. junij 2014 11.49
BRAZIL-WORLDCUP/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Rio de Janeiro − Letošnje svetovno prvenstvo v nogometu bo potekalo v dvanajstih brazilskih mestih, med drugim tudi v Riu de Janeiru.

Njegov župan Eduardo Paes je v pogovoru za eno od lokalnih televizij opozoril turiste, naj se pripravijo na pravo podobo mesta, ki bo leta 2016 gostilo tudi olimpijske igre.

»Rio ni London. Ne dvomim, da je Brazilija boljša kot Anglija in Rio de Janeiro boljši od Londona, ampak ljudje se morajo pripraviti tudi na neprijetno presenečenje v obliki razvitosti mesta. Rio vsekakor ne skriva svojih revežev, kot je to morda običaj drugod,« je pojasnil Paes in dodal, da je v zadnjih desetih letih kar 30 milijonov Brazilcev zapustilo najrevnejša naselja ter so zdaj del srednjega sloja.

V Riu favele in nedokončani projekti, a tudi brezplačna povezava s spletom

Obiskovalci Ria bodo naleteli na številna barakarska naselja (favele) in se soočili z dolgimi prometnimi zastoji drugega največjega brazilskega mesta, na drugi strani pa bodo na stadionu Maracana lahko koristili brezplačno povezavo s spletom, kar bo na svetovnem prvenstvu ponujalo le šest od dvanajstih prizorišč − poleg Ria še Brasilia, Cuiaba, Manaus, Porto Alegre in Salvador.

Rio de Janeiro bo na prvenstvu gostil sedem tekem, štiri predtekmovalne, po eno tekmo osmine finala in četrtfinala ter finale.

Številne težave pri pripravah na OI 2016

Poleg težav, ki jih ima mesto s pripravo na svetovno prvenstvo, je nedokončanih tudi precej projektov, predvidenih za olimpijske igre 2016, ki so posledica pomanjkanja sredstev in (pre)kratkih rokov. Mednarodni olimpijski komite je zato priprave Ria označil za nekaj najslabšega v zgodovini iger.