Ronaldo začenja lov na Klinsmannov rekord

Proti nemškemu prekletstvu: portugalski nogometni zvezdnik Cristiano Ronaldo se proti »elfu« še ni vpisal med strelce.

Objavljeno
16. junij 2014 15.43
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Nemški nogometaši so pred današnjo premiero na SP s Portugalci pozorno spremljali vesti o zdravstvenem stanju glavnega aduta tekmecev Cristiana Ronalda, ki so se spreminjale iz ure v uro. Tako jim je v petek kar malo odleglo, ko so videli, da je že po pičlih dvajsetih minutah treninga odšepal z igrišča, vendar pa so si Joachim Löw & Co. – kot vse kaže – prezgodaj oddahnili.

»Pripravljen sem 99,9-odstotno,« je Ronaldo povedal po treningu, po katerem si je poškodovano levo koleno hladil z ledom. Očitno je Antonio Gaspar, fizioterapevt portugalske reprezentance, dobro opravil svojo nalogo. »Cristiano mu popolnoma zaupa, saj ga pogosto vzame s seboj na priprave – tudi v Madrid,« je Ronaldov bratranec Nuno Viveiros zaupal nemškemu tedniku Sport Bild in obenem razkril, da je Gasparju tokrat pri oskrbi asa z Madeire pomagal tudi Realov fizioterapevt Javier Santamaria.

Glede na to, kako sproščen je bil »CR7« po petkovem treningu, ki ga je – mimogrede – spremljalo več kot 10.000 navijačev, je težko verjeti, da bi z izjavo, češ da je že tako rekoč nared za današnji evropski derbi, zgolj zavajal Nemce. Preden je odšel v slačilnico, se je ustavil še pri ograji in privržence razveselil z avtogrami, nakar jim je na njihovo veliko navdušenje podaril še nekaj dresov.

Nad njihovo dobrodošlico je bil tudi sam prav očaran. »Kakšen čudovit in topel sprejem v Campinasu. Hvala vsem!« je Ronaldo pozneje prek družbenega omrežja twitter sporočil svojim sledilcem, ki jih je sicer skoraj 27 milijonov (!). Ob tem ga ni iz tira vrgla niti strastna oboževalka, ki je med treningom nenadoma pritekla na igrišče in bi se zagotovo vrgla nanj, če je ne bi malo pred njim ustavili trije varnostniki.

Vprašanje pa je, ali ga bodo lahko danes ustavili branilci »elfa«. Nemška moštva so imela namreč z 29-letnim Portugalcem v minuli sezoni zelo slabe izkušnje. V petih tekmah lige prvakov 2013/14 je Ronaldo nogometašem Schalkeja, dortmudske Borussie in münchenskega Bayerna zabil kar sedem golov in z njimi pravzaprav sam v osmini finala, četrtfinalu in polfinalu izločil tri klube iz bundeslige.

Zato pa je njegova statistika precej slabša v dvobojih z nemško reprezentanco, proti kateri se – zanimivo – še ni vpisal med strelce. Še več; Portugalci so z njim na čelu izgubili vse tri obračune na velikih tekmovanjih. Na SP leta 2006 so bili Nemci boljši s 3:1 (Schweinsteiger 2, Petit ag.; Gomes), na EP '08 s 3:2 (Schweinsteiger, Klose, Ballack; Gomes, Postiga) in na EP '12 z 1:0 (Gomez).

Ronaldo bo tako skušal premagati »nemško prekletstvo«, v primeru zadetka pa bi že na uvodni tekmi v Braziliji izenačil rekord Jürgena Klinsmanna, ki je v polno zadel na šestih zaporednih prvenstvih (EP in SP). Portugalski superzvezdnik je namreč vsaj po en gol dosegel na zadnjih petih velikih tekmovanjih – EP '04 (1), SP '06 (1), EP '08 (1), SP '10 (1), EP '12 (3). Toda Jose Bacelor, Cristianov prvi trener pri Andorinhi, opozarja, da njegovega nekdanjega varovanca danes še ni smiselno pošiljati v ogenj, če ni stoodstotno nared.

»Nobenega dvoma ni, da ima Ronaldo letos v nogah preveč tekem, zaradi česar ni optimalno pripravljen. A po drugi strani je tudi res, da Portugalska brez njega na svetovnem prvenstvu nima nobenih možnosti za vidnejši dosežek,« je še ocenil Bacelor, s katerim se ni strinjal portugalski vratar Eduardo. »Cristiano je najboljši nogometaš na svetu, toda v našem športu ne zmagujejo posamezniki, temveč ekipe. Je pa res, da lahko on naredi razliko,« je ocenil 31-letni čuvaj mreže, ki nič ne da niti na zadnje reprezentančne poraze proti Nemcem.

»Kar je bilo, je bilo. Favorite resda določajo pretekli uspehi, ki pa na ponedeljkovo tekmo nimajo vpliva. Verjamem, da lahko prekinemo naš črni niz,« je samozavesten Eduardo. Svojim rojakom velike možnosti pripisuje tudi nekdanji reprezentant Nuno Gomes, ki se lahko za razliko od Ronalda pohvali s tem, da je Nemcem zabil gol(a). »Cristiano je seveda naše glavno orožje, s svojo hitrostjo in močjo za vsakogar predstavlja veliko nevarnost. Ker očitno (še) ni povsem nared, bodo morali večjo odgovornost nase prevzeti drugi igralci, ki so to vsekakor sposobni. Portugalska ima namreč kopico vrhunskih nogometašev, kot so Moutinho, Nani, Meireles ali Coentrao, ki so prav tako z eno potezo sposobni matirati tekmeca ...«