Skupina C: Toure, Drogba in soigralci nemočni proti Kolumbiji

V dvoboju vodilnih ekip skupine C za Kolumbijo zadela James Rodriguez in rezervist Juan Quintero, za »slone« pa Gervinho.

Objavljeno
19. junij 2014 16.56
Posodobljeno
19. junij 2014 17.00
SOCCER-WORLD/M21-COL-CIV
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Brasilia - Kolumbijci, pa čeravno brez prvega zvezdnika Radamela Falcaa, imajo tudi po drugem dvoboju v skupini C nogometnega svetovnega prvenstva v Braziliji v žepu popoln izplen. Potem ko so uvodoma brez težav na kolena spravili Grčijo (3:0), so bili danes premočni še za Slonokoščeno obalo (2:1). Vsi goli so padli v drugem polčasu v razmaku manj kot desetih minut (med 64. in 73. minuto): najprej sta drug za drugim Kolumbijo v udobno vodstvo popeljala James Rodriguez in Juan Quintero, častni gol za »slone« je prispeval Gervinho, kar pa je bilo premalo vsaj za točko. Izbranci selektorja Joseja Pekermana imajo po dveh obračunih torej šest točk, Slonokoščena obala tri, nocoj (ob 24. uri) pa se bosta v drugem dvoboju te skupine udarila še poraženca uvodnega kola Grčija in Japonska.

Selektor »slonov«, Francoz tunizijskih korenin Sabri Lamouchi, ni mogel računati na Hannoverjevega napadalca Didierja Ya Konana, ki je med uvodno tekmo mundiala utrpel poškodbo kolena. Na klopi je sprva ostal tudi Galatasarayev zvezdniški napadalec Didier Drogba, Max-Alain Gradel pa je dobil prednost pred Salomonom Kaloujem. Je pa zato Lamouchi že od prve minute lahko računal na pommoč prekaljenega Stuttgartovega branilca Arthurja Bokaja, ki mu je zdravniška služba po težavah z meči vendarle prižgala zeleno luč za igro.

V kolumbijskem taboru je bilo po sladki uvodni zmagi pred tokratnim dvobojem mirno, nekoliko pa je vzdušje pokvarila edinole poškodba učinkovitega Sevillinega napadalca Carlosa Bacce, ki ima od nedeljskega treninga naprej težave z desno stegensko mišico, počivati pa bo moral od sedem do deset dni. V začetni enajsterici ni bilo sprememb v primerjavi s tekmo z Grčijo.

PRVI POLČAS

Glede na uvrstitev na svetovni jakostni lestvici so bili v vlogi rahlih favoritov Kolumbijci, sicer osma reprezentanca sveta, ki jo je spodbujal domala ves štadion v Brasilii, medtem ko je Slonokoščena obala na 23. mestu druga najuspešnejša afriška država (le mesto za Alžirijo). Po uvodnem tipanju so prvi pokazali zobe izbranci selektorja Joseja Pekermana, a se eden od zanje tako značilnih napadov prek bokov v deveti minuti ni razpletel po njihovih željah. Na drugi strani je skušal nevaren napad skreirati Gervinho, a brez uspeha.

V živahnem nadaljevanju dvoboja je Juan Cuadrado z ostro podajo pred gol iskal soigralce v tekmečevem kazenskem prostoru, a je steber obrambe Didier Zokora, ki je že stoenaindvajsetič oblekel dres z državnim grbom (kar je največ med vsemi sloni na letošnjem mundialu), z odbojem rešil svoje moštvo iz zagate. Na drugi strani je v 25. minuti z velike razdalje poskusil Cheik Tiote, a meril precej previsoko.

V 28. minuti pa so Kolumbijci zapravili nemogoče. Vse so naredili, kot je bilo treba, le v konici napada bi moral Teofilo Gutierrez nastaviti merilne naprave na desnico, saj se je po odlično izvedeni akciji Cuadrada in natančni podaji Jamesa Rodrigueza znašel sam pred vratarjem Boubacarjem Barryjem, a amatersko sprožil neznano kam. Večina privržencev na tribunah se je ob tem le prijela za glavo.

Prvi polčas vodilnih zasedb skupine C ni ponudil kakovostnega presežka, predvsem pa so navijači pogrešali priložnosti za gol, sploh ker sta bili moštvi v uvodnem kolu precej učinkoviti. Slonokoščena obala je bila sicer več pri žogi (55 %) in je tudi zmogla več strelov na gol (5:1), a so bili poskusi medli. A selektor Sabri Lamouchi je imel še vedno v ognju tudi 36-letnega veterana, Galatasarayevega čarovnika Didierja Drogbaja, ki je na priložnost prežal s klopi.

DRUGI POLČAS

Tekmeca sta v prvem polčasu ostala precej dolžna gledalcem, zato se je v nadaljevanju obetal dinamičnejši boj, jasno pa je bilo, da sta obe reprezentanci v prvi vrsti želeli ne izgubiti. V 52. minuti se je v priložnosti znašel v pretekli sezoni najboljši strelec angleškega prvaka Manchester Cityja Yaya Toure, ki je izvajal prosti strel s približno 20 metrov, vendar pa sprožil mimo desne vratnice.

Slonokoščena obala je bila podjetnejša v napadu, vendar še naprej neučinkovita. Niti edini pravi napadalec v enajsterici, član angleškega Swanseaja Wilfried Bony, ki je v minuli sezoni na Otoku prispeval kar 16 golov, ni znal iz obrata matirati kolumbijskega čuvaja mreže Davida Ospine. Prvi se je odločil prevetriti začetno enajsterico Jose Pekerman, ki je namesto Victorja Ibarba na igrišče s klopi poslal Juana Quintera.

Prvič je sodnik Howard Webb, ki je piskal tudi v finalu prejšnjega svetovnega prvenstva v Južni Afriki, po kartonu posegel v 55. minuti, ko je kaznoval Didierja Zokoraja, ki ne bo smel nastopiti na prihodnji tekmi z Japonsko. V 58. minuti se je v idealnem položaju za strel znašel Cuardado, žogi je vratar Barry ravno toliko spremenil smer, da se je od prečke odbila nazaj v polje. Mreži se še naprej nista zatresli.

Tudi Lamouchi se je odločil za pričakovano menjavo v 60. minuti, ko je v napad namesto Bonyja poslal prvega zvezdnika Didierja Drogbaja. Toda prvi so - na veselje domala vseh na štadionu - zadeli Kolumbijci. Priložnost so iskali v prekinitvah in obrestovalo se jim je. Iz kota je podal izjemno aktivni Cuardado, pred golom je zamudil ravno Drogba, najvišje je skočil James Rodriguez in iz bližine ukanil tudi Barryja, ki se je žoge dotaknil, ni pa je mogel izbiti. To je bil že drugi gol Monacovega zveznega igralca na tem mundialu.

Sloni niti vrniti niso imeli časa, že se je njihova mreža še drugič zatresla. Po hudi napaki obrambe na čelu z Sereyem Diejem je rezervist Juan Quintero, ki je v igro vskočil v 52. minuti, izkoristil lepo podajo Teofila Gutierreza, se znašel iz oči v oči z Barryjem in ga tudi rutinirano spravil na kolena. Afriški predstavnik se je tako v šestih minutah znašel na robu prepada, Lamouchi je krivca za gol Dieja takoj zamenjal z Mathisom Bolleyjem, že pred tem je priložnost dobil še en adut s klopi Salomon Kalou.

Slonokoščeno obalo je v 73. minuti vrnil med žive zvezdnik Rome Gervinho, ki se je odločil za samostojen prodor, iz igre vrgel tri branilce, ustrelil v bližnji kot Ospinovih vrat in znižal na 1:2. Afričani so odtlej vse sile usmerili v napad, jurišali na tekmečeva vrata, s tem pa pustili nekaj lukenj v obrambi, kar bi v 89. minuti lahko kaznoval Quintero, ki je opazil, da Barry ni najbolje postavljen, in je skoraj s sredine igrišča ustrelil proti vratom, čuvaj mreže pa je imel kar nekaj težav, da je ukrotil pretkan poskus strelca drugega kolumbijskega gola. V tretji minuti sodnikovega dodatka je bil Ospina za stotinko hitrejši od Drogbaja in žogo izbil v avt, kar je bila tudi zadnja (zamujena) priložnost slonov za izenačenje.

KOLUMBIJA : SLONOKOŠČENA OBALA 2:1 (0:0)

Strelci: 1:0 - James Rodriguez (64.), 2:0 - Juan Fernando Qintero (70.), 2:1 - Gervinho (73.).

Kolumbija (4-2-3-1): David Ospina, Cristian Zapata, Mario Yepes (kapetan), Pablo Armero (od 72. Santiago Arias), Juan Camilo Zuñiga, Carlos Sanchez, Juan Cuadrado, James Rodriguez, Victor Ibarbo (od 52. Juan Quintero), Abel Aguilar (od 79. Alexander Mejia), Teofilo Gutierrez.

Slonokoščena obala (4-2-3-1): Boubacar Barry Copa, Serge Aurier, Arthur Boka, Didier Zokora, Souleymane Bamba, Yaya Toure (kapetan), Max-Alain Gradel (od 67. Salomon Kalou), Gervinho, Cheik Tiote, Serey Die (od 72. Mathis Bolly), Wilfried Bony (od 60. Didier Drogba).