Skupina D: slovo še ene velesile, Urugvajci »zgrizli« Italijane

V derbiju za napredovanje v osmino finala je Urugvaj z 1:0 premagal Italijo. Tekma med Anglijo in Kostariko brez golov.

Objavljeno
24. junij 2014 14.42
Posodobljeno
24. junij 2014 17.00
SOCCER-WORLD/M39-ITA-URU
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Natal − V sicer močni skupini D bi že pred prvenstvom lahko pričakovali, da bo boj za napredovanje zelo napet, nihče pa si najbrž ni mislil, da bo prinesel takšno dramo. Potem ko si je v družbi treh nekdanjih svetovnih prvakov najlažje osmino finala zagotovila odpisana Kostarika, si je drugo mesto priboril Urugvaj, ki je po napetem derbiju v Natalu z 1:0 premagal Italijo. Po Španiji in Angliji (ter najverjetneje tudi Portugalski) se tako s prvenstva že po prvem delu poslavlja še ena evropska velesila.

Prvi polčas se je končal brez golov, a Italijani so imeli do 60. minute vse niti v svojih rokah, toda vse se je spremenilo, ko je Claudo Marchisio dobil rdeči karton zaradi nevarnega štarta na Egidia Arevala. Tudi z le desetimi možmi sicer »azzurri« niso bili nenevarni, toda Urugvajci so odtlej kajpak nevarno pritiskali na vrata Gianluigija Buffona. Uspelo jim je ob prekinitvi in strelu iz kota v 81. minuti, ko je bil v skoku najvišji kapetan Diego Godin in z glavo zadel za vodstvo. Italijani so pod vodstvom izkušenih Andree Pirla in Antonia Cassana do zadnjih sekund grozili z izenačenjem, toda kljub dolgemu sodnikovemu podaljšku jim je časa zmanjkalo in sledil je bridek poraz.

Na tekmi je veliko prahu dvignil urugvajski zvezdnik Luis Suarez, ki sicer s svojo nogometno predstavo ni blestel tako kot na tekmi proti Angliji. Tokrat je zapravil nekaj lepih akcij, močno pa razjezil italijansko klop, ko naj bi poskušal ugrizniti Giorgia Chiellinija. Po bližnjem srečanju se je nogometaš, ki se je z ugizom »proslavil« lani v Liverpoolu, držal za zobe, o njegovi potezi pa se bo v naslednjih dneh gotovo še govorilo.

V skupini D je bila danes na sporedu še tekma med Kostariko in Anglijo. Obračun ni odločal o ničemer, so si pa varovanci Roya Hodgsona želeli častno slovo. Tudi ta načrt jim ni najbolje uspel, tekma, na kateri so priložnost dobili številni rezervisti, se je končala brez zadetkov.

Prvi polčas ni navdušil

Tako Italijani kot Urugvajci so na dveh tekmah osvojili po tri točke, a z nekoliko boljšo razliko v golih so bili v prednosti »azzurri«. Moštvu Cesareja Prandellija bi tako za napredovanje zadostoval že neodločen izid, zato je bilo pričakovati precej taktično igro. Prvič sta skupaj zaigrala Mario Balotelli in Ciro Immobile, zaradi poškodbe pa je bil odpisan Daniele de Rossij. Moštvi sta se nazadnje pomerili na pokalu konfederacij, v tekmi za končno 3. mesto so po streljanju enajstmetrovk zmagali Italijani.

 

Dvoboj se je začel ostro, z nekaj nevarnimi prekrški in začetno pobudo Italijanov, ki so v 12. minuti tudi sprožili prvi neposredni strel proti vratom. Pirlo je ob drugem zaporednem prostem strelu ogrel dlani vratarja Muslere. Urugvajci medtem niso razvili nevarnejše akcije, v 20. minuti je v kazenskem prostoru grozil Cavani, a so ga branilci ustavili pravočasno. Grd prekršek je za tem naredil Balotelli, ki je v visokem skoku v glavo zadel Pereiro. Prvi italijanski napadalec tako ne bi smel zaigrati na naslednji tekmi. Marchisio je v 25. minuti poskusil z razdalje, do prvega strela je prišel tudi Immobile.

V 33. minuti so vendarle prvič nevarneje poskusili tudi Urugvajci. Suarez je bil sam na levi strani in preizkusil spretnosti Buffona, ki je žogo odbil, prestregel jo je Lodeiro, a je italijanski vratar še enkrat dobro posredoval.  V ostri igri, brez pravih priložnosti in rahli prednosti Italijanov v posesti žoge je nato do konca minil prvi polčas.

V drugem polčasu Italijani le z desetimi

Balotelli je z rumenim kartonom v žepu pred drugim polčasom moral ostati v garerobi, zamenjal ga je Parolo, pri Urugvaju je Lodeiro na igrišču zamenjal Maximilliano Pereira. Pred Buffonom je bilo vroče v 51. minuti, ko je imel v kazenskem prostoru priložnost Cavani in padel v kazenskem prostoru. Urugvajci so zahtevali najstrožjo kazen, a sodniška piščalka Marca Rodrigueza je ostala nema. Tudi sicer so bili več pri žogi Urugvajci, ki so nujno potrebovali zadetek, Italijani pa so se vse bolj pomikali na svojo polovico.

Tekma se je lomila v 58. minuti, ko bi najprej Rodriguez lahko popeljal Urugvajce v vodstvo. Po kombinaciji s Suarezom je prišel do čistega strela, a žogo poslal tik ob desno vratnico. Italijani so odnesli celo kožo, a kaj ko je že v naslednji akciji Marchisio s podplatom štartal na Arevala in si, kljub glasnemu prostestu italijanske klopi, prislužil rdeči karton.

Urugvajski selektor Tabarez je za tem v napad poslal še Stuanija in začel se je pritisk na Buffona. V 66. minuti je obrambo izigral Suarez in poskusil z nevarnim strelom, a ga je z izjemno obrambo zasenčil izkušeni italijanski vratar. »Azzurri« pa tudi v napadu niso bili nenevarni. Zlasti so pretili s protinapadi, v katerih je bil aktiven predvsem Immobile, ki pa ga je v 71. minuti zamenjal veteran Cassano. Le nekaj minut za tem je bil Prandelli prisiljen še v tretjo menjavo, saj Veratti zaradi poškodbe ni mogel nadaljevati, vstopil je Thiago Motta. Rodriguez je imel priložnost v 77. minuti, a ga je nato na igrišču zamenjal Ramirez.

Je Suarez spet grizel?

Živčnost urugvajske vrste je naraščala, za nekaj nove vroče krvi je poskrbel Suarez. Chiellini je kazal, da mu je nogometaš Liverpoola, ki je lani toliko prahu dvignil zaradi ugriza Chelseajevega branilca Branislava Ivanovića, zasadil zobe v ramo. Potezi, ki bo v nadaljevanju gotovo še predmet preučevanj in polemik, pa je sledila nova nevarna akcija in zadetek Urugvaja. Po strelu Ramireza iz kota je bil v skoku najvišji Godin in poskrbel za veliko veselje na tribunah.

Zaključek je bil napet, na italijanski klopi je bil izključen Prandellijev pomočnik, »azzurri« pa so kljub igralcu manj nevarno poskušali in oblegali Muslero. Urugvaj bi lahko v zadnjih minutah vodstvo podvojil, toda Suarez je bil po protinapadu preveč sebičen in predolgo zavlačeval s preigravanjem, namesto, da bi podal. Italija se je na vse pretege trudila, da bi izenačila, na pomoč je iz gola pritekel celo Buffon, navijači so bili na trnih, a izid se ni spremenil: padla je še ena evropska velesila.

Brez golov na tekmi Kostarika - Anglija

Selektor Roy Hodgson je povsem premešal ekipo, ki je minuli četrtek z 1:2 izgubila proti Urugvaju, in v začetni enajsterici naredil kar devet sprememb, med drugim je Frank Lampard kapetanski trak prevzel od Stevena Gerrarda. Prvi polčas ni prinesel veliko priložnosti. Še najbolj nevarni so bili Kostaričani v 23. minuti, ko je s prostega strela zapretil Borges, odlično pa je posredoval vratar Foster. Na začetku srečanja je sicer za Kostariko poskusil Campbell, a se je žoga odbila od Cahilla. Nekaj priložnosti je imel tudi Sturridge. V 12. minuti je le za malo zgrešil po podaji Wilshera, v 35. pa je bil nogometaš Liverpoola nevaren po strelu Barkleyja iz kota.

Angleški nogometaši se tudi v drugem polčasu niso izkazali, saj niso našli pravih rešitev proti kostariški obrambi. V 49. minuti je bilo sicer nevarno pred vrati kostariškega vratarja Keylorja Navasa, a je ta prestregel Sturridga in lepo razčistil. Pri tem je sicer v boju za žogo prejel udarec, a je lahko po krajšem zdravniškem posredovanju tekmo nadaljeval. V 65. minuti so si angleški nogometaši prek Wilshera in Sturridga priigrali najlepšo priložnost na tekmi dotlej. Omenjena sta izpeljala lepo akcijo, po napaki kostariške obrambe in dvojni podaji je do strela prišel Sturridge, a je njegov strel končal mimo gola. Hodgson je 15 minut pred koncem v igro poslal še Wayna Rooneyja, ki je sicer nekoliko poživil angleški napad, a vseeno ni prinesel tako želene zmage.

 

SKUPINA D

Italija - Urugvaj 0:1 (0:0)

Stadion Das Dunas, gledalcev 39.570, sodniki: Rodriguez, Torrentera, Quintero (vsi Mehika).

Strelci: Modin (81.).

Italija: Buffon, De Sciglio, Barzagli, Bonucci, Chiellini, Darmian, Verratti (od 75. Motta), Pirlo, Marchisio, Balotelli (od 46. Parolo), Immobile (od 71. Casano).

Urugvaj: Muslera, Caceres, Gimenez, Godin, A. Pereira (od 63.Stuani), Lodeiro (od 46. M. Pereira), Arevalo Rios, A. Gonzalez, C. Rodriguez (od 78. Ramirez), Cavani, Suarez.

Rumeni kartoni: Balotelli, De Sciglio; Rios.

Rdeč karton: Marchisio (59.).


Kostarika - Anglija 0:0

Stadion Mineirao, gledalcev 50.000, sodniki: Haimoudi (Alžirija), Achik (Maroko) in Etchiali (Alžirija).

Strelci: /.

Kostarika: Navas, Duarte, Gonzalez, Miller, Gamboa, Borges (od 78. Barrantes), Tejeda, Diaz, Brenes (od 59. Bolanos), Campbell (od 65. Urena), Ruiz.

Anglija: Foster, Jones, Cahill, Smalling, Shaw, Lampard, Wilshere (od 73. Gerrard), Milner (od 76. Rooney), Barkley, Lallana (od 62. Sterling), Sturridge.

Rumeni kartoni: Gonzalez; Barkley, Lallana.

Rdeč karton: /.

 

Lestvica:

1. Kostarika 3 2 1 0 4:1 7

2. Urugvaj 3 2 0 1 4:4 6

3. Italija 3 1 0 2 2:3 3

4. Anglija 3 0 1 2 2:4 1