Skupina E: Shaqiri popeljal v osmino finala tudi Švico

Francija in Ekvador sta se razšla brez golov, trojček Xherdana Shaqirija v dvoboju Švice s Hondurasom je štel dvojno.

Objavljeno
25. junij 2014 13.36
Posodobljeno
25. junij 2014 21.00
FBL-WC-2014-MATCH41-HON-SUI
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Rio de Janeiro - Skupina E nogometnega svetovnega prvenstva v Braziliji je prva, ki je v izločilne boje poslala dva evropska predstavnika. Ob Franciji, ki bi se ji v tretjem kolu izšlo tudi ob minimalnem porazu z Ekvadorjem, a se je tekma končala brez golov, so si mesto v osmini finala priigrali tudi Švicarji, za katere je štela zgolj zmaga nad Hondurasom. In priboril jim jo je prvi zvezdnik Xherdan Shaqiri, ki v uvodnih dveh dvobojih ni zadel, tokrat pa je prispeval vse tri gole za končno zmago s 3:0, s čimer se je postavil ob bok Nemcu Thomasu Müllerju kot šele drugi igralec, ki se mu je na letošnjem mundialu posrečil hat-trick.

Obračun Francije in Ekvadorja je odločal tudi o prvem mestu v skupini, izbrancem selektorja Reinalda Ruede pa je načrte prekrižal rdeč karton kapetana Antonia Valencie, ki je grobo usekal po kolenu mladega branilca PSG Lucasa Digneja, ki je za nekaj časa tudi nemočen obležal na igrišču. Dvoboj je bil sicer živahen, reprezentanci sta kar dvajsetkrat ustrelili v okvir tekmečevih vrat, od tega galski petelini trinajstkrat, a sta se izkazala oba čuvaja mreže. Sploh ekvadorski Alexander Dominguez, ki je zbral zavidljivih 13 obramb. Poražena zasedba je, zanimivo, sploh edina južnoameriška, ki ni našla mesta v osmini finala.

Potek dvoboja Honduras : Švica

Oba tekmeca sta imela še (vsaj teoretične) možnosti za napredovanje v končnico tekmovanja, le da so bile dosti večje na strani evropskega predstavnika, ki je že v prvih minutah dokazal, zakaj je bil v tem obračunu v vlogi nespornega favorita. Bayernov zvezni igralec Xherdan Shaqiri, ključni mož zasedbe Ottmarja Hitzfelda, ki se po prvenstvu poslavlja od selektorskega stolčka in gre uživat zasluženi pokoj, je namreč že v tretji minuti nevarno poskusil in odlično ogrel dlani čuvaja Hondurasove mreže Noela Valladaresa, ki mu je tako naravnost napovedal težke minute.

Že v drugem medsebojnem obračunu teh dveh igralcev pa je moral vratar poklekniti. Shaqiri se je odločil za samostojni prodor in se ustavil že kakih 20 metrov od tekmečevih vrat, se znebil svojega čuvaja in z izjemno natančnim strelom našel žogi pot v mrežo. Zanj je bil to prvi gol na mundialu v Braziliji, zaslužen pa je bil še za eno statistično zanimivost: s številko 6 na hrbtu je poskrbel, da so se na tem prvenstvu med strelce vpisali igralci z vsemi številkami na dresu od 1 do 23 - z izjemo enice seveda, ki je rezervirana za vratarje.

Hitro prejet gol je izbrance selektorja Luisa Fernanda Suareza še podžgal, da so si žogo domala zakupili, saj so jo imeli kar 61-odstotno v svoji posesti, kar pa jim ni pretirano pomagalo, saj je bilo njihovih akcij praviloma konec že precej pred tekmečevim kazenskim prostorom, vratar Diego Benaglio je moral posredovati enkrat samkrat. Na drugi strani so Švicarji izkoriščali nasprotnikov obrambni primanjkljaj predvsem s protinapadi, petkrat so tudi ogreli Valladaresa, ki je moral drugič po žogo v mrežo v 31. minuti. Mladi Nürnbergov napadalec Josip Drmić je podal po napaki branilca Victorja Bernardeza, v vlogi eksekutorja pa se je vnovič uspešno znašel Shaqiri in prispeval še drugi gol na tekmi.

Še pred koncem polčasa nov udarec za Honduras: selektor je moral namreč že v 40. minuti predčasno na klop poklicati poškodovanega Carlosa Costlyja, ki je pred dnevi zaslovel v obračunu z Ekvadorjem kot strelec prvega gola Hondurasa na svetovnih prvenstvih po kar 32-letni suši. Zamenjal ga je 32-letni Jerry Palacios, ki se je tako na igrišču pridružil tri leta mlajšemu bratu Wilsonu, sicer zveznemu igralcu Stoke Cityja. Na odmor so torej z udobno zalogo dveh golov odšli Švicarji.

Da Honduras ni kar vrgel puške v koruzo, je v 52. minuti dokazal Jerry Bengtson, ki se je izkazal s spretnostjo in odličnim zaključkom, ob katerem bi bil vratar Benaglio nemočen, če ne bi eden od branilcev z odbojem razrešil nevarnega položaja. Moštvo v zaostanku je skušalo vse moči usmeriti v napad, a je imelo silno zahtevno nalogo, saj je bila švicarska granitna obramba vselej na pravem mestu. Hitzfeldovi fantje so še naprej hladnokrvno držali vse niti v svojih rokah.

Še več, prežali so na protinapade in iskali luknje v razredčeni obrambi, še tretjič na tekmi pa je bil Hondurasov krvnik Xherdan Shaqiri, ki je - kot že pri drugem golu - izkoristil podajo Drmića in z umirjenim strelom matiral Valladaresa. S tem je postal šele drugi igralec na letošnjem prvenstvu v Braziliji, po Nemcu Thomasu Müllerju v uvodnem obračunu s Portugalsko (4:0), ki se mu je posrečil trojček golov na eni tekmi. Še zadnji obupni poskus za vsaj častni gol Hondurasa se ni izšel Bengtsonu, saj je njegov nevaren strel znova ukrotil Benaglio.

Potek dvoboja Ekvador : Francija

Prve pol ure igre bi dalo misliti, da za preboj v izločilne boje zmago nujno potrebujejo Francozi in ne Ekvador, saj so bili več pri žogi in tudi nekoliko podjetnejši v konici napada, vendar pa se do odhoda na glavni odmor mreži nista zatresli. Ekvadorskega selektorja, Kolumbijca Reinalda Ruedo, je pošteno zaskrbelo v 17. minuti, ko je moral z izrazom bolečine na obrazu začasno z igrišča z naskokom najprepričljivejši med njegovimi varovanci na dosedanjem delu mundiala Enner Valencia, tudi strelec vseh treh golov Ekvadorja v prvih dveh obračunih, od tega dveh z glavo. A se je nizkorasli napadalec Pachuce, ki se je znašel na trnku tudi številnih uglednih evropskih klubov, hitro vrnil na zelenico in nadaljeval dvoboj.

Pa ne le to, v 41. minuti je tudi zapravil najlepšo priložnost v prvem polčasu, ko je preskočil dosti višje francoske branilce in ustrelil na gol, a je Hugo Lloris z mojstrsko obrambo mrežo ohranil nedotaknjeno. Že tri minute prej je bilo vroče tudi na drugi strani, z glavo je poskusil Paul Pogba, a je njegov strel čuvaj mreže Alexander Dominguez odbil v kot. Na odmor sta torej zasedbi odšli brez golov, kar je dosti bolj ustrezalo galskim petelinom, ki pa niso pokazali takšne učinkovitosti kot v zadnjih treh tekmah, ko so skupaj dosegli kar 16 golov!

Drugi polčas se je začel precej živahneje, izbranci Didierja Deschampsa pa bi lahko že po dveh minutah prešli v vodstvo. Po podaji z desne strani se je do žoge dokopal Antoine Griezmann in ustrelil iz prve, Dominguez pa je žogo refleksno odbil naravnost v vratnico, od koder se je vrnila v polje. Zdelo se je, da se Francozi ne bodo zadovoljili zgolj s točko, ki bi jim sicer mirno zagotovila preboj v osmino finala, pa tudi prvo mesto v skupini E.

V 50. minuti pa šok za Ekvador, ki je ostal brez kapetana Antonia Valencie. Zvezni igralec Manchester Uniteda, ki je bil na tem prvenstvu precej v senci sopriimenjaka Ennerja, je namreč štartal na koleno Lucasa Digneja, ki je za nekaj minut nemočen obležal na igrišču. Ko se je vendarle dvignil na noge, sodnik Desire Noumandiez Doue iz Slonokoščene obale ni pomišljal več in je Valencio, ki ni ugovarjal, z rdečim kartonom predčasno poslal pod prho.

Toda zdesetkani Južnoameričani še niso rekli zadnje. Enner Valencia je v 54. minuti lahko izbiral, komu bo podal, odločil se je za zveznega igralca moskovskega Dinama Christiana Noboo, ki pa je iz čudovitega položaja grdo zgrešil okvir vrat. Njegov strelski post v izbrani vrsti traja že pet let, tudi sicer je zgolj dvakrat doslej ugnal tekmečeve čuvaje mreže. Na drugi strani je v 73. minuti Moussa Sissoko sprožil pred gol, kjer je žogo z glavo pričakal dobro postavljen Paul Pogba, a ustrelil le za las mimo oddaljene vratnice.

Vse je dišalo po tem, da bo Ekvador vpisal sploh prvi neodločen izid v desetih nastopih na svetovnih prvenstvih, doslej je namreč vknjižil štiri zmage in pet porazov. Po drugi strani je imela Francija na nogi nadaljevanje ugodne tradicije dvobojev z južnoameriškimi nasprotniki, ki je niso na svetovnih prvenstvih ugnali že vse od leta 1986.

Dvoboj je bil živahen vse do konca, očitno je bilo, da sta si obe vrsti želeli vpisati tri točke. Najprej je dobro postavljeni Lloris odlično obrzdal nevaren poskus rezervista Renata Ibarre, tudi na drugi strani je po podaji Karima Benzemaja poskusil adut s klopi, Arsenalov napadalec Olivier Giroud, a se je izkazal Dominguez, ki je moral hip pozneje v ogenj še po posrečenem poskusu Loica Remyja. Mreži se tudi do konca nista zatresli ...

 

EKVADOR : FRANCIJA 0:0 (0:0)

Ekvador (4-4-2): Alexander Dominguez, Juan Carlos Paredes, Walter Ayovi, Jorge Guagua, Frickson Erazo, Christian Noboa (od 89. Felipe Caicedo), Oswaldo Minda, Jefferson Montero (od 63. Renato Ibarra), Antonio Valencia, Enner Valencia, Michael Arroyo (od 82. Gabriel Achilier).

Francija (4-3-3): Hugo Lloris, Lucas Digne, Mamadou Sakho (od 61. Raphaël Varane), Bacary Sagna, Laurent Koscielny, Morgan Schneiderlin, Blaise Matuidi (od 67. Olivier Giroud), Paul Pogba, Antoine Griezmann (od 79. Loic Remy), Moussa Sissoko, Karim Benzema.

Rdeč karton: Antonio Valencia (50.).

HONDURAS : ŠVICA 0:3 (0:2)

Strelec: 0:1 - Xherdan Shaqiri (6.), 0:2 - Xherdan Shaqiri (31.), 0:3 - Xherdan Shaqiri (71.).

Honduras (4-4-1-1): Noel Valladares, Maynor Figueroa, Victor Bernardez, Juan Carlos Garcia, Brayan Beckeles, Roger Espinoza (od 46. Marvin Chavez), Jorge Claros, Wilson Palacios, Carlos Costly (od 40. Jerry Palacios), Boniek Garcia (od 77. Andy Najar), Jerry Bengtson.

Švica (4-2-3-1): Diego Benaglio, Ricardo Rodriguez, Johan Djourou, Stephan Lichtsteiner, Fabian Schär, Xherdan Shaqiri (od 87. Blerim Džemaili), Valon Behraimi, Gokhan Inler, Admir Mehmedi, Granit Xhaka (od 77. Michael Lang), Josip Drmić (od 73. Haris Seferović).

 

Končni vrstni red skupine E

Francija 3 3 0 0 8 : 2 7

Švica 3 2 0 1 7 : 6 6

Ekvador 3 1 1 1 3 : 3 4

Honduras 3 0 0 3 1 : 8 0