Skupina E: Francozi do vrha napolnili švicarsko mrežo

Francija je v 73. minuti vodila že s 5:0, nato pa Švicarjem v končnici dovolila dva gola in ublažitev hudega poraza.

Objavljeno
20. junij 2014 15.50
Posodobljeno
20. junij 2014 20.00
Brazil Soccer WCup Switzerland France
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Salvador - Da se francoski nogometaši počasi vračajo na zmagovite tirnice in vnovič dobivajo obrise zlatega moštva, ki se je leta 1998 nazadnje - pred domačimi navijači - veselilo prestižnega naslova svetovnih prvakov, so izbranci selektorja Didierja Deschampsa dokazali v dvoboju drugega kola skupine E na letošnjem mundialu v Braziliji z zmago s 5:2 nad Švico. Še v 73. minuti so bili poraženci v še dosti slabšem položaju, saj se dotlej francoska mreža ni zatresla, v končnici pa so galski petelini, uspavani od udobnega vodstva, vendarle nekoliko zadremali in tekmecu dopustili, da je z dvema poznima goloma vsaj malce ublažil grenak poraz.

Ob tem velja podčrtati, da je Karim Benzema, ki je uvodoma dvakrat zatresel mrežo Hondurasa, že v prvem polčasu zgrešil najstrožjo kazen, odbito žogo pa je Yohan Cabaye nesrečno poslal zgolj v prečko. Benzema je še enkrat zatresel mrežo v četrti minuti sodnikovega dodatka, a je nizozemski sodnik Björn Kuipers sekundo pred tem odpiskal konec dvoboja, zato gol ni bil priznan. Francozi so prek Olivierja Girouda v 17. minuti zadeli že svoj stoti gol na svetovnih prvenstvih in postali peta reprezentanca (po Braziliji, Nemčiji, Italiji in Argentini), ki se ji je posrečil takšen podvig. V dveh tekmah so v Braziliji vknjižili maksimalni izplen šestih točk, Švicarji ostajajo pri treh, medtem ko bosta Ekvador in Honduras prve lovila v polnočnem medsebojnem obračunu.

PRVI POLČAS

V 250. dvoboj dveh evropskih tekmecev v zgodovini svetovnih prvenstev sta moštvi odšli s kaj klavrno popotnico. Francozi so namreč doslej le enkrat, leta 1998 pred domačimi navijači, ko so se pozneje tudi (zadnjič) veselili šampionskega naslova, zmagali na prvih dveh tekmah na mundialih, Švicarjem se to doslej še ni posrečilo.

Tokrat sta oba selektorja v primerjavi z uvodnima dvobojema poskrbela za po dve spremembi v začetnih enajstericah. Ottmar Hitzfeld je priložnost ponudil fantoma, ki sta proti Ekvadorju kot rezervista pustila lep vtis - strelcu odločilnega gola Harisu Seferoviću in Admirju Mehmediju. Didier Deschamps pa je namesto Antoina Griezmanna in Paula Pogbaja v ogenj poslal Olivierja Girouda in Mousso Sissokoja.

Francozi so začeli podjetneje, v šesti minuti je strelske naprave na nogi nenadoma preizkusil strelec dveh golov proti Hondurasu Karim Benzema, a je njegov projektil zletel za las mimo desne vratnice. Že minuto pozneje pa hud udarec za Švicarje: Giroud je nenamerno s športnim čevljem v glavo brcnil stebra obrambe Steva von Bergna, ki je moral okrvavljen z igrišča, kamor se ni več vrnil. Po nekajminutni prekinitvi ga je zamenjal član Valencie Philippe Senderos.

A kot da to za Hitzfeldovo četo še ne bi bilo dovolj, si je privoščila dve črni minuti, ko se je njena mreža kar dvakrat zatresla. V 17. minuti je po podaji Mathieuja Valebuene s kota žoga našla glavo Olivierja Girouda, ki je visoko skočil in z natančnim strelom tik pod prečko matiral tudi 194 centimetrov visokega čuvaja mreže Diega Benaglia, ki se je stegnil, kolikor se je lahko, a brez uspeha. Napadalec Arsenala Giroud se je tako selektorju Deschampsu na najlepši možen način zahvalil, da mu je ponudil priložnost že od prve minute. Dosegel pa je tudi jubilejni stoti gol Francozov doslej na svetovnih prvenstvih.

Francoski navijači, navdušeni nad razpletom, se še niso niti dobro posedli nazaj, že se je švicarska mreža v 18. minuti, torej že v naslednjem napadu, znova zatresla. Po napaki obrambe je Benzema lepo zaposlil zveznega igralca PSG Blaisa Matuidija, ki je s strelom po tleh v bližnji kot še drugič na kolena spravil Benaglia, ki bi lahko posredoval bolje. Švicarji tega obračuna slabše skoraj ne bi mogli začeti.

Hud zaostanek je vendarle spodbudil tudi Švicarje, da so premaknili v višjo prestavo. V 28. minuti so prek Granita Xhake tudi zadeli, toda iz prepovedanega položaja, tako da se rezultat ni spremenil. Še bolj vroče je bilo pred vrati galskih petelinov v 30. minuti. Po poskusu Mehmedija je kapetan Hugo Lloris žogo odbil, vendar natanko na nogo Xherdanu Shaqiriju. Ta je močno sprožil, francoski čuvaj mreže je le malce spremenil smer žoge, na drugi vratnici pa je bil prekratek Seferović.

Takoj zatem pa so imeli Francozi izjemno priložnost za povišanje izida. V kazenskem prostoru je branilec Hamburga Johan Djourou po nogi kresnil in zrušil Benzemaja, nizozemski sodnik Björn Kuipers pa ni pomišljal niti za trenutek in je pokazal na belo točko. Žogo si je nastavil kar napadalec madridskega Reala, a je njegovo namero Benaglio prečital in strel ubranil, na odbitek je pritekel Yohan Cabaye in sprožil iz prve, toda zatresel le prečko. Švicarski čuvaj mreže je ubranil sploh prvo enajstmetrovko doslej na mundialu v Braziliji.

Toda udarcev povsem razbiti švicarski vrsti še ni bilo konec. V 40. minuti je Raphael Varane podal dolgo globinsko žogo na tekmečevo polovico igrišča, kjer je vtekal Giroud. Lahko bi ustrelil tudi sam, a se je raje nesebično odločil za podajo Mathieuju Valbueni, ki mu iz neposredne bližine ni bilo težko zadeti v prazen gol. Švicarska barka je bila potopljena, takšne kakovostne razlike pred začetkom dvoboja ni pričakoval nihče.

DRUGI POLČAS

Švicarjem po povsem ponesrečenem prvem polčasu v nadaljevanju ni preostalo drugega, kot da so vse sile usmerili v napad, nekoliko je skušal zasedbo prevetriti tudi selektor Hitzheld, ki je poslal svežo moč na sredino igrišča. Valona Behramija je namreč zamenjal njegov moštveni kolega pri Napoliju Blerim Džemaili. Ta je v 58. minuti poskusil s strelom z 20 metrov, a se francoska mreža še naprej ni zatresla.

V 64. minuti se je švicarska kalvarija nadaljevala tudi po obetavnem napadu, ki bi ga moral zaključiti Admir Mehmedi, a si je podal predolgo žogo, kar je izkoristil Lloris in se mu vrgel pod nogo, napadalec Freiburga pa je lahko sprožil zgolj visoko v zrak. Ko je šel drugi polčas proti polovici, je po dveh menjavah posegel tudi Deschamps. Laurent Koscielny je nadomestil Mamadouja Sakhoja, namesto strelca prvega gola Girouda pa je vskočil zvezdnik Juventusa Paul Pogba - in menjava se je selektorju obrestovala.

Prav Pogba je namreč v 67. minuti poslal žogo pred švicarski gol, slabo je posredoval Senderos, Benzema je ni niti ustavljal, temveč je bliskovito ustrelil in našel žogi pot med nogama Benaglia v mrežo. Realov as se je tako v dveh tekmah še drugič vpisal med strelce. Vendar niti to še ni bilo vse, kar so pripravili galski petelini v dvoboju s potolčeno Švico. V 73. minuti je počila petarda, Benzema je s podajo našel Mousso Sissokoja, ki se je v 17. nastopu prvič veselil zadetka v majici z državnim grbom.

Zanimivo: švicarsko mrežo sta zatresla oba igralca, ki uvodoma proti Hondurasu nista začela v prvi enajsterici. In ko je bil tekmečev gol poln že do vrha, so se Deschampsovi fantje vendarle nekoliko oddahnili in ponižanim nasprotnikom dovolili, da so v končnici vendarle rahlo ublažili hud poraz. Najprej je po napaki živega zidu s prostega strela zadel rezervist Blerim Džemaili, nato pa po lepi podaji kapetana Gokhana Inlerja s strelom iz prve še Granit Xhaka. Poraz je postal v hipu nekoliko znosnejši, dva zadeta gola pa bi bila lahko naposled celo odločilna v boju za napredovanje v osmino finala.

ŠVICA : FRANCIJA -:- (0:3)*

Strelci: 0:1 - Olivier Giroud (17.), 0:2 - Blaise Matuidi (18.), 0:3 - Mathieu Valbuena (40.), 0:4 - Karim Benzema (67.), 0:5 - Moussa Sissoko (73.), 1:5 - Blerim Džemaili (81.), 2:5 - Granit Xhaka (87.).

Švica (4-2-3-1): Diego Benaglio, Ricardo Rodriguez, Johan Djourou, Stephan Lichtsteiner, Steve von Bergen (od 9. Philippe Senderos), Xherdan Shaqiri, Valon Behrami (od 46. Blerim Džemaili), Gokhan Inler (kapetan), Admir Mehmedi, Granit Xhaka, Haris Seferović.

Francija (4-4-2): Hugo Lloris (kapetan), Mamadou Sakho (od 66. Laurent Koscielny), Mathieu Debuchy, Patrice Evra, Raphael Varane, Yohan Cabaye, Blaise Matuidi, Moussa Sissoko, Mathieu Valbuena, Olivier Giroud (od 63. Paul Pogba), Karim Benzema.