Skupina F: Odemwingie razblinil sanje BiH o napredovanju

Reprezentanca Nigerija je v drugem krogu skupine F z 1:0 premagala BiH in zapečatila njeno usodo.

Objavljeno
21. junij 2014 20.17
Posodobljeno
21. junij 2014 23.15
SOCCER-WORLD/M28-NGA-BIH
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Cuiaba - Nogometaši Bosne in Hercegovine so proti Nigeriji zabeležili drugi poraz na prvenstvu (0:1), s katerim so dokončno ostali brez možnosti za napredovanje.

Reprezentanca BiH je na dvoboju prikazala dobro igro, vendar pa jo je od zmage ločilo tudi nekaj sreče. Varovanci Safeta Sušića so v 21. minuti dosegli vodilni gol prek Edina Džeka, ki pa ga je novozelandski sodnik Peter O'Leary neupravičeno razveljavil zaradi prepovedanega položaja.

Nigerija je to izkoristila osem minut kasneje, ko je Emmanuel Emenike dobil dvoboj z Emirjem Spahićem na desni strani - pri BiH so zahtevali prekršek nad svojim kapetanom - in podal do Petra Odemwingieja, ki je dosegel edini gol na tekmi, hkrati pa je z 32 leti in 341 dnevi postal najstarejši nigerijski strelec na svetovnih prvenstvih.

V drugem polčasu je imela Nigerija več od igre, predvsem po zaslugi Emmanuela Emenikeja, ki je BiH povzročal številne težave, medtem ko so nogometaši Bosne in Hercegovine zapretili šele v zadnjih desetih minutah. Najlepšo priložnost za izenačenje je zapravil Edin Džeko v 93. minuti, čigar strel je vratar Vincent Enyeama odbil v vratnico.

Nigerija se bo v zadnjem krogu pomerila z Argentino, Bosna in Hercegovina pa z Iranom. Obe tekmi bosta v sredo ob 18. uri.

Prvi polčas

Novozelandski sodnik Peter O'Leary je že v šesti minuti dvoboja pokazal prvi rumeni karton, in sicer nogometašu BiH Harisu Medunjaninu, ki je 25 metrov od svojega gola ustavil Ahmeda Muso. Prosti strel je izvedel Peter Odemwingie, ki je žogo poslal po levi strani mimo zidu, žoga pa je zletela tudi mimo leve vratnice.

Nogometaši BiH so svoj prvi streli proti vratom zabeležili v osmi minuti, ko si je Muhamed Bešić izmenjal dvojno podajo z Miralemom Pjanićem in udaril z roba kazenskega prostora, žoga pa je zletela prek vrat.

Nigerijska reprezentanca je bila v prvih minutah zelo razigrana in si je v 11. minuti pripravila novo priložnost, John Obi Mikel pa je z roba kazenskega prostora udaril mimo desne vratnice. Vratar BiH Asmir Begović je bil v 14. minuti znova na preizkušnji po strelu Ogenyija Onazija, svoje delo pa je opravil dobro in je z obrambo preprečil vodstvo Nigerije.

Bosna in Hercegovina je v 21. minuti zapretila prek Edina Džeka, ki je pravočasno vtekel v kazenski prostor po podaji Zvjezdana Misimovića in z natančnim strelom žogo poslal v mrežo, vendar pa so sodniki njegov gol neupravičeno razveljavili zaradi prepovedanega položaja. Odlični napadalec Džeko se je v 24. minuti ponovno znašel pred vratarjem Vincentom Enyeamo, ki pa je žogo odbil v kot.

Nigerija, ki se je v 21. minuti srečno izognila zaostanku, je povedla v 29. minuti. Emmanuel Emenike je prodrl po desni strani, v dvoboju na tla spravil kapetana Emirja Spahića in podal v sredino, kjer je Peter Odemwingie s strelom med nogama premagal vratarja Begovića. Nogometaši BiH so protestirali pri sodniku zaradi domnevnega prekrška nad Spahićem, vendar je gol obveljal.

Reprezentanca BiH si je do konca polčasa pripravila tri priložnosti, ki jih je zapravil Edin Džeko, na drugi strani pa sta bila pri Nigeriji neuspešna Emenike in Musa.

Izid polčasa je bil 1:0 za Nigerijo, ki je sprožila strel več proti nasprotnikovim vratom (10:9).

 

Drugi polčas

Nogometaši BiH so prvi zapretili v drugem polčasu, njihov napadalec Edin Džeko pa je v 47. minuti žogo poslal prek vrat.

Osem minut kasneje je nigerijska reprezentanca izvedla prvi nevarnejši napad, ki ga je zaključil Michel Babatunde, z obrambo pa se je izkazal Asmir Begović.

Selektor BiH Safet Sušić je med 57. in 58. minuto opravil prvi menjavi, z igrišča je poklical Izeta Hajrovića in Senada Lulića, priložnost pa sta dobila Vedad Ibišević in Sejad Salihović.

Igralci Bosne in Hercegovine so imeli tudi v drugem polčasu številne težave z ustavljanjem Emmanuela Emenikeja, ki je med 61. in 65. minuto dvakrat nevarno ogrozil njihova vrata. Prvič je streljal z leve strani, štiri minute kasneje pa z desne, dvakrat pa je bil na pravem mestu Begović.

V nigerijski reprezentanci je v 73. minuti na tleh obležal Michel Babatunde, ki je nemudoma pokazal, da potrebuje menjavo. Ko so ga Nigerijci še oskrbovali in so imeli le deset mož na igrišču, so nogometaši BiH podali iz kota, z glavo je sprožil rezervist Ibišević, ki pa je meril previsoko. Tri minute kasneje je z roba kazenskega prostora udaril še Pjanić, a je bil vratar Enyeama dobro postavljen.

V zadnjih desetih minutah so bili nevarnejši Nigerijci. Ogenyi Onazi je v 81. minuti močno udaril z razdalje, a se je izkazal Begović, po dveh minutah nadaljevanja pa je imel svojo priložnost še Emenike, ki je žogo poslal mimo leve vratnice.

V samem zaključku so nogometaši BiH pritisnili proti nasprotnikovim vratom, vendar niso našli poti mimo nigerijske obrambe. Zvjezdan Misimović je v 90. minuti zgrešil žogo na robu kazenskega prostora, nato pa je dvakrat sprožil Edin Džeko. Najprej je v 91. minuti nastreljal vratarja, v 93. minuti pa Enyeama žogo po njegovem strelu odbil v vratnico in tekme je bilo konec.

 

Skupina F, drugi krog

Nigerija - Bosna in Hercegovina 1:0 (1:0)

(Odemwingie 29.)

 

Začetni postavi

Nigerija: Enyeama, Ambrose, Obo, Omeruo, Oshaniwa, Mikel, Onazi, Odemwingie, Babatunde (75./Uzoenyi), Musa (65./Ameobi), Emenike.

BiH: Begović, Mujdža, Šunjić, Spahić, Bešić, Pjanić, Medjunanin (64./Sušić), Hajrović (57./Ibišević), Misimović, Lulić (58./Salihović), Džeko.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Argentina - Iran 1:0 (0:0)

(Messi 91.)

 

Lestvica

1. Argentina 2 2 0 0 3:1 6 točk

2. Nigerija 2 1 1 0 1:0 4

3. Iran 2 0 1 1 0:1 1

4. Bosna in Hercegovina 2 0 0 2 1:3 0