Skupina G: Portugalci komaj iztržili točko proti ZDA in še odložili pot domov

Portugalska nogometna reprezentanca je v izdihljajih tekme proti ZDA dosegla neodločen izid (2:2) in še ostala v igri.

Objavljeno
22. junij 2014 21.10
Posodobljeno
22. junij 2014 23.00
FBL-WC-2014-POR-TRAINING
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Manaus - Portugalska nogometna reprezentanca s prvim zvezdnikom Cristianom Ronaldom na čelu je tudi na tekmi proti ZDA že zrla novemu porazu v oči, a v peti minuti sodnikovega podaljška je nato le prišla do izenačenja in neodločenega izida 2:2. Tako se je za las rešila takojšnjega izpada s tekmovanja, z osvojeno točko je še ohranila možnosti za napredovanje v osmino finala, ki pa so v močni skupini G precej majhne.

Portugalska je tekmo odprla s hitrim zadetkom Nanija v 5. minuti, ki pa ga je pravzaprav »zakuhal« ameriški branilec Geoff Cameron. Vodstvo je kljub pritisku Američanov uspela zadržati čez prvi polčas, v drugem pa je vratar Beto vendarle klonil. V 64. minuti je lahko le anemično pospremil neubraniljivi strel Jermaina Jonesa z razdalje, ki je ZDA vrnil v igro. Za 2:1 je nato v 81. minuti zadel kapetan Clint Dempsey, ekipa, ki jo vodi sloviti nemški trener Jürgen Klinsmann, pa je z eno nogo že bila v osmini finala. Portugalska barka je bila napol potopljena, a v sodnikovem podaljšku je svoje mojstrstvo vendarle pokazal tudi Ronaldo, ki je odlično podal do rezervista Silvestreja Varele, ta pa je z glavo premagal sicer odličnega Tima Howarda.

Razplet v skupini G utegne biti zdaj še zelo zanimiv: Nemčija in ZDA imata po štiri točke, Gana in Portugalska pa po eno. Oba odločilna obračuna bosta v četrtek ob 18. uri.

V prvem polčasu hitri zadetek Nanija

V portugalski vrsti so želeli po hudem porazu proti Nemčiji zaceliti rane, a hkrati niso imeli veliko razlogov za optimizem: igrati so morali brez kaznovanega Pepeja, Fabio Coentrao je zaradi poškodbe že sklenil nastope na prvenstvu, na tekmi z Nemčijo sta jo skupila tudi napadalec Hugo Almeida in vratar Rui Patricio, resno je bil nekaj časa ogrožen tudi nastop Ronalda. Klinsmann je v svoji vrsti pogrešal poškodovanega napadalca Jozyja Altidora, Clint Dempsey je začel v prvi postavi, kljub temu, da si je na tekmi proti Gani zlomil nos.

V uvodnih minutah so na zelenici v Manausu povsem prevladali Portugalci, ki so se hitro otresli pritiska in povedli v 5. minuti. V prvi resni akciji je zatajila ameriška obramba, Geoff Cameron je po predložku Andreja Almeide v kazenski prostor nesrečno podal na noge Naniju, ki je od blizu premagal vratarja Tima Howarda.

V nadaljevanju je bila vendarle več pri žogi tudi ameriška reprezentanca, v 13. minuti je s prostega strela proti portugalskim vratom obetavno sprožil Dempsey, a žoga je zletela tik nad prečko, poleg tega je bil zanesljiv tudi Beto. Ta je dobro posredoval tudi štiri minute pozneje, ko je ameriškemu kapetanu lepo dolgo podajo zagotovil Michael Bradley.

V načeti portugalski vrsti je že po 15 minutah na klop odšel Helder Postiga, zamenjal ga je Eder. Američani so bili še naprej več pri žogi, v 32. minuti je sledila obetavna akcija Bradleyja in Dempseyja do prostega Fabiana Johnsona na desni strani. Poskusil je z močnim strelom z razdalje, a žoga je zletela tik ob vratnici. Beto je moral za tem posredovati še ob strelu Jermaina Jonesa. Na drugi strani so Portugalci komaj pripravili še kakšno akcijo, dlani Howarda je s strelom od daleč v eni od redkih priložnosti ogrel Ronaldo.

So pa bili toliko bližje drugemu zadetku ob koncu polčasa. V uigrani akciji je v 42. minuti Ronaldo ušel po levi strani in lepo našel Nanija na drugi strani, nogometašu Manchester Uniteda pa je strel ubranil Howard. Po prekršku Alejandra Bedoye je imela Portugalska na voljo še prosti strel, z idealnega položaja zanj je poskusil prvi zvezdnik ekipe, a žogo poslal visoko čez gol. Še bolj vroče je bilo v naslednji portugalski akciji. Znova je do strela prišel Nani, ki je po odbitku ameriškega vratarja zadel vratnico. Poskusil je še Eder, a se je Howard izkazal z izjemno obrambo.

V drugem polčasu preobrat, Costa v vlogi vratarja

V začetku drugega polčasa je prvi strel proti vratom sprožil Ronaldo, a zadel enega od ameriških branilcev. Za njim je imel priložnost še Eder, potem ko so branilci nerodno izbijali žogo pred svojimi vrati. Hitro se je moral ogreti tudi Beto, saj je na drugi strani z desne strani nevarno poskusil Johnson. Američanom se je bržkone najlepša priložnost za zadetek ponudila v 55. minuti. Ob poskusu Johnsona z desne strani, je Beto zapustil vrata, do strela pa je neoviran prišel Bradley in imel prosto pot do zadetka. Toda Beta je v vratih zamenjal kar Ricardo Costa, ki je mojstrsko ubranil strel na golovi črti in poskrbel za potezo dneva.

V 62. minuti se je lepa priložnost ponujala Portugalcem, Ronaldo je bil v protinapadu in prodiral po desni strani, toda zaključni strel izvedel zelo slabo in sploh ni ogrozil Howarda. Takoj za tem je sledila kazen in hladen tuš za Portugalsko. Nani je slabo pazil na Jonesa, ki je z razdalje šokiral z neubranljivim strelom ob desno vratnico. Beto je le nemo pospremil zahteven strel, Američani pa so bili znova v igri.

Po izenačenju so nevarnejši postali tudi Portugalci. A se je znova izkazal Howard, ki je ubranil nevaren strel Raulu Meirelesu, ki ga je za tem na igrišču zamenjal Silvestre Varela. Toda zvezna vrsta nato ni več imela pravih idej, kako prebiti ameriško obrambo. V 80. minuti je z razdalje poskusil Nani, a streljal čez gol.

A na drugi strani neutrudni Američani še niso odnehali in minuto pozneje prišli še do zadetka za vodstvo. Po predložku Yedulina sta pred portugalskimi vrati kombinirala Bradley in Zusi. Slednji bi na levi strani lahko streljal, a se je odločil za podajo nazaj v sredino do Dempseyja, ki je Beta s prsmi premagal za 2:1.

Portugalska barka se je tako že potapljala. Do priložnosti je v zadnjih minutah še prišel Ronaldo, a bil v prepovedanem položaju, poleg tega njegov strel ni bil pretežka naloga za Howarda. Zdelo se je, da je tekma že odločena in nihče ni več resno računal, da se Portugalci še lahko vrnejo. Američani so tako premalo poudarka namenili akciji Ronalda, ki je z desne strani mojstrsko podal do Varele, ta pa je z glavo premagal Howarda in iztržil pomembno točko.

SKUPINA G, 2. krog

ZDA - Portugalska 2:2 (0:1)

Stadion Arena Amazonia, gledalcev 43.000, sodniki: Pitana, Maidana in Belatti (vsi Argentina).

Strelci: 0:1 Nani (5.), 1:1 Jones (64.), 2:1 Dempsey (81.), 2:2 Varela (95).

ZDA: Howard, Johnson, Cameron, Besler, Beasley, Jones, Beckerman, Zusi (od 91. Gonzalez), Bradley, Bedoya (od 72. Yedlin), Dempsey (od 87. Wondolowski).

Portugalska: Beto, Joao Pereira, Ricardo Costa, Bruno Alves, Andre Almeida (od 46. William), Moutinho, Veloso, Meireles (od 69. Varela), Nani, Postiga (od 16. Eder), Ronaldo.

Rumen karton: Jones.

Rdeč karton: /.

Izidi in spored:

Ponedeljek, 16. junij:

Salvador: Nemčija - Portugalska 4:0 (3:0)

Natal: Gana - ZDA 1:2 (0:1)

Sobota, 21. junij:

Fortaleza: Nemčija - Gana 2:2 (0:0)

Nedelja, 22. junij:

Manaus: ZDA - Portugalska 2:2 (0:1)

Četrtek, 26. junij:

18.00 Recife: ZDA - Nemčija

18.00 Brasilia: Portugalska - Gana

Lestvica:

1. Nemčija 2 1 1 0 6:2 4

2. ZDA 2 1 1 0 4:3 4

3. Gana 2 0 1 1 3:4 1

4. Portugalska 2 0 1 1 2:6 1