Skupina H: po začetniški napaki vratarja Rusi le s točko (VIDEO)

Ruski selektor Fabio Capello se je moral na svoj 68. rojstni dan zadovoljiti z remijem z Južno Korejo.

Objavljeno
18. junij 2014 09.31
SOCCER-WORLD/M16-RUS-KOR
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Curitiba − Tudi tako izkušenim nogometnim vratarjem, kot je Igor Akinfejev, ki je v celem desetletju 69-krat oblekel majico z državnim grbom, se lahko pripetijo osnovnošolske napake. Hud spodrsljaj čuvaja mreže moskovskega CSKA je Rusiji v polnočnem dvoboju skupine H na svetovnem prvenstvu v Braziliji odnesel uvodno zmago nad Južno Korejo, moštvi sta se torej razšli z 1:1 (0:0). Azijski predstavniki tako na letošnjem mundialu še naprej ostajajo brez zmage, medtem ko Rusi nadaljujejo niz nepremagljivosti, saj so v zadnjih enajstih dvobojih (resda z večinoma nižje rangiranimi tekmeci) vpisali sedem zmag in štiri neodločene izide.

Dvoboj sicer ni navdušil navijačev, ki so resda videli precej priložnosti, a nobenega kakovostnega presežka. Več so imeli žogo v posesti Korejci (52 odstotkov), vendar pa so bili v napadu precej aktivnejši Rusi, zlasti v drugem polčasu, ko se je igra razživela. Vendar pa so se prvi do vodstva dokopali izbranci selektorja Hong Mjung-Boja. Pravzaprav je Li Keun-Ho z velike razdalje sprožil bolj na pamet, žoga je letela ravno proti Akinfejevu, ki jo je poskušal ujeti, a je to storil tako nespretno, da je poskočila v zrak in se odkotalila v mrežo. Vratar, ki se je z začetniško napako zares osmešil, se je še nekaj dolgih trenutkov držal za glavo, zavedajoč se, da je nasprotniku s to nespametno potezo prepustil (vsaj) točko.

Vendar pa na ruski odgovor ni bilo treba čakati dolgo. Potem ko je za Korejce zadel rezervist, ki je na igrišče stopil le dvanajst minut pred srečnim golom, je tudi selektor ruske izbrane vrste, prekaljeni Italijan Fabio Capello, zadel z menjavo, ko je v 71. minuti namesto Jurija Žirkova v igro poslal zvezdnika Zenita Aleksandra Keržakova. Ta se mu je namreč oddolžil že tri minute pozneje, ko je bil po številnih odbojih žoge najspretnejši pred vrati Junga Sung-Rjonga in vendarle zatresel mrežo za izenačenje. Zanj je bil to že 26. gol v reprezentančnem dresu.

Capello, ki prav danes praznuje 68. rojstni dan, je po dvoboju poudaril: »Ekipi se moram zahvaliti za način, kako se je odzvala na zaostanek. Dala mi je najlepše darilo. Dokazala je, da zmore. Zmaga je bila dosegljiva, a smo se v drugem polčasu znašli v spremenjenem položaju po prejetem golu. Po njem smo zrasli in pokazali novo dimenzijo.« O hudem spodrsljaju vratarja Akinfejeva pa: »Zelo sem zadovoljen z njegovim prispevkom. Je odličen vratar, vendar pa vsi delamo napake.« Z doseženim je bil zadovoljen tudi korejski selektor Hong: »Na takšnih turnirjih so prve tekme najtežje in z največ pritiska. Moji fantje so igrali skrajno inteligentno. Taktično in fizično, v vsakem trenutku.«

RUSIJA : JUŽNA KOREJA 1:1 (0:0)

Strelca: 0:1 - Li Keun-Ho (68.), 1:1 - Keržakov (74.).

Rusija: Igor Akinfejev, Andrej Ješčenko, Vasilij Berezuckij, Sergej Ignaševič, Dmitrij Kombarov, Oleg Šatov (od 59. Alan Dzagojev), Denis Glušakov (od 72. Igor Denisov), Viktor Fajzulin, Aleksandr Samedov, Aleksandr Kokorin, Jurij Žirkov (od 71. Aleksandr Keržakov).

Južna Koreja: Jung Sung-Rjong, Li Jong, Hong Jeong-Ho (od 71. Hvang Seok-Ho), Kim Jung-Gvon, Jun Suk-Jung, Li Čung-Jong, Han Kuk-Jung, Ku Ja-Čeol, Ki Sung-Jueng, Son Heung-Min (od 84. Kim Bo-Kjung), Park Ču-Jung (od 56. Li Keun-Ho).