Nizozemci s skalpom Brazilije do tretjega mesta

Nizozemska reprezentanca je na tekmi za tretje mesto premagala gostiteljico Brazilijo s 3:0.

Objavljeno
12. julij 2014 16.10
Posodobljeno
12. julij 2014 21.00
SOCCER-WORLD/M63-BRA-NED
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Brasilia - Nizozemska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu osvojila končno tretje mesto, potem ko je v Brasilii premagala gostiteljico Brazilijo s 3:0.

Varovanci Louisa van Gaala so povedli že v tretji minuti. Domači kapetan Thiago Silva je izven svojega kazenskega prostora podrl Arjena Robbna, alžirski sodnik Djamel Himoudi pa je kljub temu pokazal na belo točko, s katere je zadel Robin van Persie. Nizozemci so v prvem polčasu zadeli še enkrat, in sicer v 17. minuti, ko je bil uspešen branilec Daley Blind.

Domača izbrana vrsta je v drugem polčasu narekovala ritem, vendar streljala s praznimi naboji, to pa je Nizozemska kaznovala s tretjim golom, ki ga je v 91. minuti dosegel Georginio Wijnaldum.

Svetovno prvenstvo se bo končalo z jutrišnjim finalom med Nemčijo in Argentino (21).

Prvi polčas

Oba selektorja danes nista imela na izbiro vseh svojih najboljših mož. Pri Braziliji je manjkal zvezdnik Neymar, medtem ko je bil pri Nizozemski že prej odpisan Nigel de Jong, na ogrevanju pa se je poškodoval še Wesley Sneijder, namesto katerega je tekmo začel Jonathan de Guzman.

Gostitelji so že v tretji minuti doživeli velik šok, saj so Nizozemci povedli z golom z bele točke. Nizozemski kapetan Robin van Persie je odlično podal Arjenu Robbnu, ki ga je na robu kazenskega prostora ustavil domači kapetan Thiago Silva, glavni sodnik Djamel Haimoudi pa je dosodil enajstmetrovko. Alžirski delivec pravice je naredil kar dve napaki, saj je Silva prekršek storil zunaj kazenskega prostora, poleg tega pa bi moral prejeti rdeči karton, namesto katerega mu je Haimoudi pokazal zgolj rumenega. Odgovornost za izvedbo enajstmetrovke je prevzel Robin van Persie in zadel za 1:0.

Brazilci so po prejetem golu prikazali napadalno igro, vendar pa si niso ustvarili večje priložnosti. Nizozemci so to znali kaznovati in so že v sedemnajsti minuti podvojili svoje vodstvo. Tudi tokrat je bil gol dosežen zaradi sodniške napake, saj so delivci pravice spregledali prepovedani položaj Jonathana de Guzmana, ki je podal z desne, njegov predložek je z glavo izbil David Luiz, a le do Daleya Blinda, ki je z enajstih metrov žogo poslal pod prečko.

Domača reprezentanca je na svoj prvi strel v okvir vrat čakala do 22. minute, ko je z razdalje poskusil Oscar, a je meril naravnost v vratarja Jasperja Cillessena. Varovanci Luiza Felipeja Scolarija so si med 29. in 34. minuto priborili dva prosta strela na robu kazenskega prostora, oba je izvedel Oscar, vendar pa njegovi soigralci niso izkoristili podaj, ostalo je pri vodstvu Nizozemske z 2:0.

V 38. minuti je bilo znova nevarno pred nizozemskimi vrati. Oscar je podal iz prostega strela z desne strani, predložek je z glavo podaljšal Luiz Gustavo, na drugi vratnici pa sta žogo zgrešila Paulinho in Luiz.

Reprezentanci sta si do konca prvega polčasa pripravili še nekaj polpriložnosti. Pri Nizozemski je v 41. minuti sprožil Robin van Persie z roba kazenskega prostora, njegov strel pa je ustavil Julio Cesar. Gostitelji so tri minute kasneje izvedli prosti strel, vendar je Oscar zadel živi zid, v nadaljevanju pa je neuspešno poskusil še Maxwell.

Prvi polčas se je zaključil z vodstvom Nizozemske z 2:0. Gostitelji so imeli žogo več v svojih nogah (57%) in zabeležili več strelov (6:4), a so bili njihovi evropski nasprotniki uspešnejši pri realizaciji strelov.

Drugi polčas

V brazilski reprezentanci so med polčasom opravili menjavo, namesto Luiza Gustava je na igrišče pritekel Fernandinho.

Nogometaši obeh reprezentanc so v prvih desetih minutah drugega polčasa prikazali dobro igro, a brez izrazitih priložnosti. Domači so imeli v 49. minuti na voljo udarec iz kota, po katerem niso ogrozili nasprotnikovih vrat, minuto kasneje pa je Thiago Silva pravočasno blokiral nevaren poskus Arjena Robbna.

Scolari se je v 57. minuti odločil za drugo menjavo, z igrišča je poklical Paulinha, namesto njega pa je priložnost dobil Hernanes. Gostitelji so imeli pobudo na igrišču in nizali priložnosti. Ramires je v 60. minuti preigraval in udaril z desnico, žoga pa je zletela mimo desne vratnice. Tri minute kasneje je David Luiz streljal iz prostega strela, vendar s približno 25 metrov nastreljal vratarja Cillessena.

Glavni sodnik Djamel Haimoudi je v 70. minuti poskrbel za novo sporno odločitev. Domačin Oscar je prodrl v kazenski prostor, kjer je po stiku z Blindom padel na tla, Haimoudi pa je Brazilcu pokazal rumeni karton. Nizozemski reprezentant Blind se je zaradi udarca tako poškodoval, da ni mogel nadaljevati z igro in so ga odnesli na nosilih, v igro je vstopil Daryl Janmaat.

Dve minuti kasneje so Brazilci izkoristili še zadnjo menjavo, Ramires je svoje mesto prepustil Hulku. Ta je že po dveh minutah dočakal svojo prvo priložnost, vendar je z leve strani žogo poslal daleč mimo gola.

Nizozemska je v 82. minuti izpeljala akcijo, visoko žogo je v kazenskem prostoru sprejel Arjen Robben in padel po stiku s Fernandinhem, vendar je sodnik le odmahnil z roko. Štiri minute kasneje je prav Robben podal iz kota, v kazenskem prostoru je najvišje skočil Dirk Kuyt, a meril prek brazilskega gola. Nizozemski nogometaši so v 91. minuti dosegli še tretji gol. Rezervist Janmaat je podal z desne do Georginia Wijnalduma, ta pa je povsem neovirano zadel za 3:0.

Selektor nizozemske reprezentance Van Gaal je ob koncu tekme opravil preostali menjavi in na igrišče poslal Joëla Veltmana in Michela Vorma, s čimer je na svetovnem prvenstvu igralo vseh 23 nizozemskih nogometašev, tekma pa se je končala z izidom 3:0.

 

SP, za tretje mesto

Brazilija - Nizozemska 0:3 (0:2)

(Van Persie 3./11-m, Blind 17., Wijnaldum 91.)

 

Brazilija: Julio Cesar, Maicon, Silva, Luiz, Maxwell, Gustavo (46./Fernandinho), Paulinho (57./Hernanes), Ramires (72./Hulk), Oscar, Willian, Jo.

Nizozemska: Cillessen (93./Vorm), Kuyt, De Vrij, Vlaar, Martins Indi, Blind (70./Janmaat), Clasie (90./Weltman), Wijnaldum, De Guzman, Robben, Van Persie.