Španci kot biki brez rogov

Z imenitno predstavo v 2. polčasu so poraženci finala prejšnjega SP napovedali kandidaturo za naslov prvak.

Objavljeno
14. junij 2014 06.10
Posodobljeno
14. junij 2014 08.00
G. N., šport
G. N., šport
Salvador – Kakšen polom svetovne prvakinje Španije! Nizozemska je v ponovitvi finala SP izpred štirih let uprizorila spektakularen zasuk in zaostanek z 0:1 spremenila v visoko zmago s 5:1. Španci so bili povsem razglašeni, še najbolj pa obrambna vrsta z vratarjem Ikerjem Casillasom na čelu.

Pomlajena Nizozemska pod taktirko Louisa van Gaala in »staroselcev« Arjena Robbna, Wesleyja Sneijderja, Robina van Persieja (na fotografiji levo) in Nigela De Jonga, četverice, ki je igrala tudi v finalu SP pred štirimi leti, je prvi evropski derbi na mundialu začela agresivno in s posebnim navdihom. Po imenitni globinski podaji Robbna si je v 8. minuti Sneijder že priigral dvoboj iz oči v oči z Ikerjem Casillasom in ga – podobno kot Robben v Johannesburgu – izgubil. Prvi trenutek nezbranosti v španski obrambi ni prinesel kazni, a je strnil vrste svetovnih prvakov. Španci, s kar sedmimi »Južnoafričani« v prvi enajsterici (novinci so bili Costa, Alba, Silva in Azpilicueta), so v svojem posodobljenem tiki-taka slogu prevzeli vajeti igre v svoje noge. V ospredju je bil naturalizirani napadalec, Brazilec Diego Costa. V 26. minuti je v kazenskem prostoru dobesedno izsilil enajstmetrovko, ki jo je v vodstvo spremenil Xavi Alonso.

Nizozemci so bili sicer borbeni in nepopustljivi, toda kar krepko v senci Špancev. Prej kot izenačenje je v zraku viselo povišanje španskega vodstva. V 43. minuti je Anders Iniesta z imenitno podajo v globino našel Davida Silvo. Zvezni igralec Manchester Cityja se je iz oči v oči soočil z nizozemskim vratarjem Jasperjem Cillessenom. Poskušal je s spodkopanim strelom, toda Ajaxov vratar je bil uspešnejši in je žogo odbil v kot. Kazen za zgrešeno priložnost je prišla v 44. minuti. Šah-mat v dveh potezah sta izvedla Daley Blind, sin van Gaalovega pomočnika Dannyja, ki je sedel na klopi, je z leve strani poslal predložek v prazen prostor. Neodločni Ramos je pozabil na van Persieja, Casillas pa je bil zunaj vrat. Nizozemski kapetan je z bravuroznim skokom in z glavo žogo poslal prek španskega vratarja v mrežo.

Opogumljeni s sijajnim zaključkom prvega polčasa so Nizozemci samozavestno začeli drugi polčas in kmalu ponovili akcijo za izenačenje. Na las podobno, Blind je z dolgo podajo z leve strani našel Robbna, ki je v kazenskem prostoru preigral Piqueja (desno), Ramos pa ga ni mogel več ustaviti. Bayernov as je enostavno akcijo spremenil v nizozemsko vodstvo. Španci resda niso bili prepričljivi, še posebej ne v obrambi, a niti malo ni bilo slutiti, da bi v nadaljevanju zašli v hude težave. Komaj so dojeli, da zaostajajo za gol, je bilo že 1:3. Nizozemski strelec iz bližine po Sneijderjevi podaji s prostega strela in morda prekršku nad Casillasom je bil Stefan de Vrij. Casillasovi protesti so bili zaman, italijanski sodnik Rizzoli, ki je imel tudi bolj neposrečen večer kot dobrega, je španskemu vratarju pokazal rumeni karton. In očitno povsem vrgel iz tira enega od najboljših vratarjev na svetu, ki je Špance dokončno zapeljal v poraz. V 72. minuti si je privoščil neumnost in si žogo tako slabo ustavil, da mu jo je van Persie ukradel in jo poslal v prazno mrežo. A konca nizozemskega šova in španskega pogroma kar ni bilo videti. Robben je v 79. minuti spet bliskovito stekel in s preigravanjem znova osmešil Casillasa, Ramosa in druge ter zabil še peti gol. Takšnega ponižanja Španci niso doživeli in niti pričakovali po tako imenitni klubski sezoni, v kateri so povsem prevladovali v Evropi. Veliki osmoljenec Casillas je sinoči prejel prvi gol po 477 minutah na SP, nato pa še kar štiri. V finišu je Španijo rešil še pred višjim porazom, potem ko so navdahnjeni Nizozemci obstreljevali španska vrata z vseh strani.

»Sprejeti moramo poraz. Ne iščem izgovorov, a ob akciji Silve bi lahko zabili gol za 2:0. Nato so Nizozemci izenačili in od tod naprej so bili boljši od nas. To je občutljiv trenutek za nas, upam, da znamo izgubljati, kot smo znali zmagovati. Priznati je treba, da smo storili veliko napak, a so se vsi borili,« je po bolečem porazu povedal španski selektor Vicente del Bosque.