Sušić pričakuje točo golov in osmino finala

BiH – Nigerija: Bošnjaki bi sprejeli tudi remi, Afričani naposled prejeli nepremičnine.

Objavljeno
21. junij 2014 02.58
J. S., šport
J. S., šport
Cuiaba – Najbolj zanimiva tekma današnjega dne bo na sporedu kot zadnja, in sicer šele opolnoči med reprezentancama BiH in Nigerije. Bošnjaki želijo po mundialskem krstu z Argentino vknjižiti še premierno zmago na svetovnih prvenstvih. Selektor Safet Sušić naj bi poslal v ogenj dva napadalca.

Mesto Cuiaba, prizorišče nocojšnjega derbija, leži v geometričnem središču Južne Amerike, ustanovili pa so ga leta 1719 med zlato mrzlico. Tudi morebitne tri točke bi bile za reprezentanco Bosne in Hercegovine vredne zlata, oziroma bolj konkretno – bržkone bi si Edin Džeko in druščina v primeru zmage praktično že priigrali drugo mesto v skupini F in dvoboj osmine finala proti zmagovalki skupine E. V strokovnem štabu BiH ne razmišljajo tako daleč, saj vedo, da bi bil zelo dobrodošel že neodločen rezultat, ki bi jim v zadnjem kolu proti Iranu omogočal imenitno izhodišče za ključno zmago.

»Ne bomo smeli igrati naivno in se zaleteti proti nigerijskim vratom. Tako mi kot Nigerijci bomo igrali na zmago, saj nam le ta jamči ohranitev upanja, četudi bi nas obdržala med živimi že točka. Pričakujem obojestransko odprto tekmo z veliko priložnosti in goli. Toda morali bomo igrati pametno, saj se bo Afričanom vendarle bolj mudilo kot nam,« je ocenil selektor BiH Safet Sušić, ki je napovedal eno spremembo v začetni enajsterici v primerjavi z uvodno tekmo proti Argentini.

Bosanski novinarji špekulirajo, da bo prišlo do zamenjave bodisi na položaju napadalca bodisi v obrambi. Na krstni tekmi v Braziliji je namreč dobro opozoril nase napadalec Vedad Ibišević – tedaj rezervist –, ki je v zadnjem času v zelo dobri strelski formi, njegov gol Argentincem za 2:1 je bil le eden od številnih v zadnjih tednih. Ibišević v Ameriki deluje zelo dobro, uspešen je bil tako na turneji v ZDA kot na zadnji prijateljski tekmi proti mladi (U-21) selekciji Santosa. Sušić bi zato lahko spremenil taktiko in zamenjal sistem 4-5-1 z različico 4-4-2 z Ibiševićem in Džekom v konici napada. Posledično bi najbrž izgubil udarni položaj plejmejker Zvjezdan Misimović, več ustvarjalnih nalog pa bi dobil Miralem Pjanić, ki to vlogo zelo uspešno opravlja pri Romi. Kako nevarna je naveza Džeko-Ibišević, potrjuje tudi podatek, da sta napadalca v kvalifikacijah za Brazilijo 2014 skupaj zabila kar 18 golov: zvezdnik Manchester Cityja deset, član Stuttgarta le dva manj. Kakorkoli, druga morebitna zamenjava bi se lahko zgodila na štoperskem položaju, če ne bi bil nared veteran Emir Spahić.

Ne le Sušić, tudi igralci polni optimizma pričakujejo dvoboj z reprezentanco afriških prvakov. Miralem Pjanić, denimo, kljub vsemu opozarja predvsem na odličnega vratarja Nigerije. »Mislim, da je Enyeama v tej sezoni izenačil rekord po številu minut bez prejetega gola. Kot vem, v enajstih tekmah ni prejel gola in je gotovo eden njihovih ključnih adutov. Toda mi smo enostavno boljši. Če bomo pravi, rezultat ne bo izostal,« je prepričan Pjanić.

Bošnjakom resda ne bo tako lahko, kot bi si kdo mislil po nepričakovanem remiju Nigerijcev z Iranom. Afriški prvaki so namreč včeraj prejeli dodatno motivacijsko »injekcijo«, ko jih je obiskal predsednik njihove nogometne zveze Alhaji Maigari. Slednji je namreč igralcem in strokovnemu štabu prinesel izpiske iz zemljiške knjige in ustrezno dokumentacijo kot dokaz, da so res postali lastniki nepremičnin, ki jim jih je obljubil predsednik države Goodluck Jonathan za naslov prvakov iz Južne Afrike 2013 ...