Wilmots: Napadali smo vso tekmo in zasluženo zmagali

Belgijski selektor Marc Wilmots je po tekmi z ZDA govoril o zasluženi zmagi in pohvalil rekorderja Tima Howarda.

Objavljeno
02. julij 2014 07.38
Posodobljeno
02. julij 2014 08.22
SOCCER-WORLD/M56-BEL-USA
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Salvador - Na zadnji tekmi osmine finala so si nogometaši Belgije po podaljšku izborili zmago proti Američanom (2:1) in jih v četrtfinalu čaka dvoboj z Argentino.

Belgijski nogometaši so na tekmi vknjižili kar 38 strelov na ameriški gol, vendar pa se je redni del kljub temu končal z izidom 0:0. Gledalci so v podaljšku videli kar tri gole, za Belgijo sta zadela Kevin De Bruyne in Romelu Lukaku, za Američane pa Julian Greene.

Tekmo je zaznamoval ameriški vratar Tim Howard, ki je ustavil 15 strelov in postavil rekord svetovnih prvenstev, kar pa vseeno ni bilo dovolj za napredovanje ZDA.

Wilmots: Tudi proti Argentini želimo zmagati

Belgijski selektor Marc Wilmots je po tekmi govoril o zasluženi zmagi, pri čemer ni mogel mimo odlične igre ameriškega vratarja Tima Howarda:

»Imeli smo 27 strelov na gol, prvega že po dveh minutah igre, nato pa smo napadali tudi preostalih 118 minut. Rad bi čestital Jürgenu Klinsmannu in njegovi ekipi, še posebej Timu Howardu, ki je imel odlično tekmo. Mislim, da smo zasluženo zmagali, igrali smo nogomet, bili smo pogumni in smo se gnali do roba zmožnosti. Včasih si na tekmi ustvariš veliko priložnosti, vendar se ne konča po tvojih pričakovanjih. Danes smo vse do konca verjeli v uspeh, zdaj pa imamo štiri dni, da se pripravimo na tekmo z Argentino. Tam ne bomo favoriti, vendar želimo zmagati,« je bil jasen Wilmots.

Klinsmann športno čestital Belgiji

Selektor ameriške reprezentance Jürgen Klinsmann po tekmi ni iskal razlogov za neuspeh in je športno čestital nasprotnikom: »To je bila dramatična tekma. Belgijci so imeli več priložnosti, vendar nas je Tim Howard držal v igri. A z vsako minuto smo imeli več priložnosti. Tudi pri zaostanku z 0:2 smo upali, da se bomo vrnili v igro, če bomo le zadeli, kar se je tudi zgodilo. V zadnjih minutah smo si pripravili par priložnosti in v takšnih primerih upaš, da je sreča na tvoji strani. Na žalost se to danes ni zgodilo, Belgiji čestitam za napredovanje,« je povedal Klinsmann.

Nemec na klopi ameriške reprezentance je tudi poohvalil svojega rezervista Juliana Greena, ki je zadel v podaljšku: »Julian je eden izmed največjih talentov in se še razvija. Pokazal je, kaj lahko naredi v petnajstih minutah. Seveda še potrebuje čas in se ne bo uveljavil čez noč. V ekipi imamo nekaj mladih igralcev in to je dobro za prihodnost ameriškega nogometa.«

Ameriški selektor je za konec tudi ocenil nastope svojih varovancev v Braziliji: »Za nami je odličen turnir. Preživeli smo skupino smrti z Nemčijo, Gano in Portugalsko, tudi proti Belgiji smo se 120 minut trudili po najboljših močeh. Ekipa si zasluži vse čestitke za svoj dosežek in iz te izkušnje lahko izvlečemo veliko pozitivnega.«

Howard: Lukaku je spremenil tekmo

Tekmo je zaznamoval ameriški vratar Tim Howard, ki je ustavil 15 strelov in si prislužil naziv igralca tekme. Član Evertona je po tekmi izpostavil vpliv svojega klubskega kolega in reprezentanta Belgije Romeluja Lukakuja:

»V podaljšku so na igrišče poslali Roma in z njim smo imeli veliko dela, veliko je tekel, dosegel gol in ustvarjal priložnosti za svojo ekipo. Veliki Rom je spremenil tekmo. Sem povsem strt, ne bi mogli dati več od sebe. Pustili smo srce na igrišču in premagala nas je dobra ekipa. Poraz zelo boli, vendar »kapo dol« Belgijcem, bili so odlični,« je poraz športno prenesel Howard.

Jones upa na zmago Nemčije

»Na svetovnem prvenstvu smo bili zelo uspešni. Nasprotnikom, ki niso pričakovali našega uspeha, smo pokazali, da morajo proti nam vložiti vse svoje moči. Imamo mlado moštvo in na izkušenih igralcih leži odgovornost, da jim pomagajo prebroditi poraz. To je sestavni del športa in na žalost smo morali danes to izkusiti. Prepričan sem, da se bomo pobrali. Po zadnjem svetovnem prvenstvu je bila prevelika evforija, vendar smo vedno pravili, da smo ekipa, ki ustvari veliko vznemirjenja. Od sedaj naprej podpiram Nemčijo, upam, da bodo zmagali,« je dejal Jermaine Jones, ki se je rodil v Nemčiji in tam preživel 15 let svoje kariere.