Z »Juventusom« nad Suareza in Cavanija

Italija – Urugvaj: Južnoameričani samozavestni po zmagi nad Anglijo. Prvič Mario Balotelli in Ciro Immobile.

Objavljeno
24. junij 2014 03.52
 M. H., šport
M. H., šport
Natal – Italija, štirikratna svetovna prvakinja, in Urugvaj, ki je že dvakrat dvignil pokal najboljšega na tem planetu, sta v napovedih najvišje kotirala v predtekmovalni skupini D, a le ena od teh reprezentanc bo v Braziliji dočakala osmino finala. Urugvajci pred odločilno preizkušnjo pokajo od samozavesti, četudi »azzurrom« za napredovanje zadostuje neodločen izid.

»Šlo bo za življenje ali smrt, to je najslabše, kar se je lahko zgodilo obema ekipama. Menim, da sta Italija in Urugvaj najbolj 'strupeni' med vsemi reprezentancami, ko gre za biti ali ne biti. V preteklosti sta v takšnih primerih vedno tekla znoj in kri,« je »bitko« v Natalu, ki sta jo zakuhala presenetljiva poraza današnjih tekmecev proti Kostariki, napovedal Alvaro Recoba. Nekdanji urugvajski reprezentant, ki je večji del klubske kariere preživel na Apeninskem polotoku (pri Interju in Venezii), bo kajpak stiskal pesti za svoje rojake.

»Zmaga nad Anglijo je prinesla veliko optimizma, morda celo preveč. Upam, da to ne bo imelo napačnega učinka, naši igralci se morajo zavedati, da imajo pred sabo še zelo visoko oviro. Upam, da bo Suarez nadaljeval, kot je začel proti Angliji. V rekordnem času se je vrnil po operaciji in igral malodane vso tekmo. Luis je zelo srčen igralec, če bo le na 80 odstotkih moči, bomo imeli precej večje možnosti,« je Recoba pritrdil splošnemu vtisu, kdo je poskrbel za urugvajski preporod po uvodnem porazu s Kostariko (1:3). Suarez, ki je spodrsljaj soigralcev spremljal še s klopi, je z dvema goloma potopil izbrano vrsto iz domovine svojih delodajalcev, očitno pa tudi ne dvomi o razpletu dvoboja za napredovanje.

»Zaradi visokih temperatur se je pri Italijanih nabrala utrujenost, izkoristiti bomo morali prostor, ki nam ga bodo puščali. Ko imajo Italijani žogo v nogah, so resda eni najboljših na svetu, a tako kot so močni v zvezni in napadalni vrsti, imajo težave v obrambi. Sicer pa imamo v ekipi številne igralce, ki so igrali ali pa še igrajo v italijanski ligi in že vedo, kako priti do živega 'azzurrom',« je napadalec Liverpoola prepričan, da se bodo njegovi soigralci (kar sedem iz prve enajsterice jih ima izkušnje iz serie A) znali postaviti po robu starim znancem s klubske scene.

A na enako karto igrajo tudi v italijanskem taboru. Po porazni predstavi proti Kostariki se selektor Cesare Prandelli vrača h klubskim koreninam svojih igralcev – kar šest v za danes napovedani začetni enajsterici jih skupaj brani barve Juventusa, od katerega si je selektor tudi »izposodil« taktično postavitev 3-5-2 in celotno obrambo (Chiellini, Barzagli, Bonucci). Tej drugi urugvajski ostrostrelec Edinson Cavani v časih, ko je v dresu Napolija sicer sejal strah med tekmeci v Italiji, ni zabil niti enega gola.

Vseeno pa ni dvomov o tem, kdo ima bolj uigran in strašljiv napad. Suarez, prvi strelec minulega angleškega prvenstva, in Cavani (vrstnika, rojena leta 1987) sta skupaj v reprezentanci že od leta 2008. Za Urugvaj sta doslej dosegla 63 golov (Suarez 41, Cavani 22), Italija pa se bo predstavila s povsem novim napadalnim dvojcem, letnika 1990. Prvič bosta skupaj zaigrala Mario Balotelli (13 golov za reprezentanco) in Ciro Immobile (3). »Novosti v ekipi so tvegane, a prinašajo tudi dobre stvari,« je pred tekmo navzven miren italijanski vratar in kapetan Gianluigi Buffon, ki mu je šel Prandelli pri izbiri taktike na roke. Naši zahodni sosedi namreč obljubljajo, da v lovu na odrešilno točko ne bodo postavili obrambnih okopov, ki bi proti Suarezu in Cavaniju stežka zdržali 90 minut, temveč da bodo igrali na zmago – po načelu napad je najboljša obramba …