Đoković in Del Potro finalista Šanghaja

Srb Novak Đoković in Argentinec Juan Martin del Potro bosta igrala v finalu mastersa v Šanghaju.

Objavljeno
12. oktober 2013 10.51
Posodobljeno
12. oktober 2013 12.17
TENNIS-ATP-CHN
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Šanghaj - Prvi nosilec turnirja v Šanghaju Novak Đoković in sedmopostavljeni Argentinec Juan Martin del Potro sta se uvrstila v finale mastersa.

Branilec naslova Đoković je v prvem polfinalu uspešno prestal polfinalno preizkušnjo s Francozom Jojem-Wilfriedom Tsongajem (6:2, 7:5), medtem ko je Del Potro po 106 minutah presenetil prvega igralca sveta, Španca Rafaela Nadala.

Srb in Argentinec sta se doslej pomerila dvanajstkrat, kar devetkrat je slavil Novak Đoković, ki pa je Del Potru nazadnje moral priznati premoč na letošnjem mastersu v Indian Wellsu.

Đoković po 35 minutah dobil uvodni niz

Srbski tenisač je v polfinalu pokazal občutno več zbranosti od svojega nasprotnika, ki mu je v drugi igri prvega niza prvič odvzel servis, po štirih igrah pa je vodil že s 3:1. Sedmopostavljeni Tsonga je v naslednji igri izkoristil drugo break priložnost in znižal na 2:3, vendar mu je Đoković že v sledeči igri vrnil udarec in brez izgubljene točke povedel s 4:2. Preostanek niza je bil povsem na strani Srba, ki je dobil obe nadaljni igri in po 35 minutah tudi uvodni niz.

Drugi niz se je začel po željah Novaka Đokovića, ki je z uspešnim serviranjem povedel z 1:0, vendar je bil na drugi strani uspešen tudi Francoz in brez izgubljene točke izenačil izid. Polfinalista sta bila izenačena do šeste igre, v kateri je Đoković znova odvzel servis nasprotniku in povedel s 4:2.

Sodnik razburil Đokovića

Sledila je sporna sedma igra. Tsonga je uspešno izkoristil break priložnost in izid znižal na 3:4, vendar je to storil s pomočjo sodnikov. Pri vodstvu s 40:15 je Francoz žogico poslal blizu stranski črti, sodniki pa so klicali avt, tako da je Đoković ni odbil. Jo-Wilfried Tsonga je zahteval pregled s »sokoljim očesom«, ki je pokazal, da je bila žogica v igrišču, glavni sodnik pa ni dosodil ponovitev igre, temveč je Francozu podelil točko. To je zelo razburilo Đokovića, ki je sodniku očital, da mu je že drugič neupravičeno odvzel točko, vendar njegov ugovor ni bil uspešen.

Srb je bil vidno razburjen še kar nekaj časa, vendar se je v dvanajsti igri drugega niza zbral in z novim breakom potrdil uvrstitev v finale (6:2, 7:5).

Del Potro izločil Nadala

Argentinec Juan Martin del Potro se je kot drugi uvrstil v finale Šanghaja, potem ko je po dveh nizih izločil prvega igralca sveta, Španca Rafaela Nadala (6:2, 6:4). Visoki Argentinec je s tem »ubil dve muhi na en mah«, saj si je z zmago zagotovil tudi nastop na zaključnem turnirju v Londonu.

Del Potro je prvemu igralcu sveta že v prvi igri odvzel servis, po treh igrah pa je bil rezultat 3:0 v njegov prid. Španski tenisač je bil povsem nemočen proti visokemu nasprotniku in se je na semafor vpisal šele v peti igri (4:1), uvodni niz pa je izgubil z 2:6.

Rafael Nadal je drugi niz začel občutno bolje in brez izgubljene točke povedel z 1:0, nato pa je Del Potro najprej dobil svojo servisno igro, nato pa še tretjič odvzel servis Špancu (2:1). Drugopostavljeni Nadal je imel v drugem nizu svoje priložnosti za vodstvo, vendar je zapravil vse štiri break priložnosti v tem delu igre, tako da je Argentinec po šestih igrah vodil s 4:2.

Juan Martin del Potro je v preostanku dvoboja nadzoroval svojo prednost in po deseti igri drugega niza napredoval v finale (6:2, 6:4).

Stusurjeva in Bouchardova v finalu Osake

Avstralka Sam Stosur in Kanadčanka Eugenie Bouchard sta se uvrstili v finale turnirja WTA v Osaki, čigar nagradni sklad znaša 235 tisoč ameriških dolarjev.

Tretjepostavljena Stosurjeva je s 6:1 in 6:2 izločila Američanko Madison Keys, petopostavljena Bouchardova pa je bila s 6:2 in 6:2 boljša od Japonke Kurumi Nara.

Ivanovićeva in Kerberjeva za lovoriko Linza

Jutri bo potekal tudi finale WTA turnirja v Linzu, kjer se bosta za zmagovalno lovoriko pomerili Srbkinja Ana Ivanović in Nemka Veronique Kerber.

Srbska tenisačica je bila v polfinalu boljša od Švicarke Stefanie Vögele (6:4, 6:4), Nemka pa je izločila Španko Carlo Suarez (6:2, 6:0).

Kerberjeva dopolnila elitno osmerico v Istanbulu

Nemka Angelique Kerber se je kot zadna uvrstila na zaključni turnir najboljše osmerice, ki ga bo med 22. in 27. oktobrom gostil turški Istanbul.

Tam bo sicer nastopilo osem tenisač iz osmih različnih držav, potem ko so se tja uvrstile Američanka Serena Williams, Belorusinja Viktorija Azarenka, Poljakinja Agnieszka Radwanska, Kitajka Li Na, Italijanka Sara Errani, Čehinja Petra Kvitova in Srbkinja Jelena Janković.

 

Šanghaj, polfinale ATP 3,849 milijona ameriških dolarjev

Novak Đoković (Srb/1) - Jo-Wilfried Tsonga (Fra/7) 6:2, 7:5;

Juan Martin del Potro (Arg/6) - Rafael Nadal (Špa/2) 6:2, 6:4.

 

Osaka, polfinale WTA (235.000 am. dolarjev)

Sam Stosur (Avs/3) - Madison Keys (ZDA/6) 6:1, 6:2;

Eugenie Bouchard (Kan/5) - Kurumi Nara (Jap) 6:2, 6:2.

 

Linz, polfinale WTA (235.000 am. dolarjev)

Ana Ivanović (Srb) - Stefanie Vögele (Švi) 6:4, 6:4;

Angelique Kerber (Nem/1) - Carla Suarez (Špa/4) 6:2, 6:0.