Đoković še vedno brez resne preizkušnje

Brez prave konkurence je bila doslej tudi Serena Williams, ki je Carlo Suarez Navarrov v četrtfinalu premagala s 6:0, 6:0.

Objavljeno
04. september 2013 20.25
Posodobljeno
05. september 2013 09.00
Novak Djokovic, of Serbia, prepares to receive a serve from Marcel Granollers, of Spain, during the fourth round of the 2013 U.S. Open tennis tournament, Tuesday, Sept. 3, 2013, in New York. (AP Photo/Charles Krupa)
S. V., šport
S. V., šport

New York – Nizi 6:0 so nekaj običajnega na začetku teniških turnirjev, ko se najboljši igralci sveta merijo z avtsajderji. V sklepnih fazah naj bi bila izenačenost večja, a na OP ZDA se dogaja vse prej kot to. Prva nosilca Novak Đoković in Serena Williams kažeta strah zbujajočo formo, nujna zadnja dvoboja v New Yorku bi težko bila bolj enostranska.

Ko so v uvodnem kolu po vrsti izpadali nosilci tretje oziroma četrte ravni – v Đokovićevi četrtini Fabio Fognini, Benoit Paire in Grigor Dimitrov –, je bilo jasno, da bi lahko v nadaljevanju prišlo do zelo enostranskih dvobojev, ki gledalcev nikakor ne bodo navdušili. Srb je zdaj odigral dva zaporedna, najprej je eno kravato zavezal Joau Sousi, osmina finala z Marcelom Granollersom je bila še lažji zalogaj. Španski specialist za dvojice se je držal do 3:3 v prvem nizu, nato ni dobil niti ene igre več. Nole se je v četrtfinale prebil po le 79 minutah igre, doslej na turnirju še ni imel resnejše preizkušnje, v kar treh dvobojih od skupno štirih je izgubil pet ali manj iger.

»V preteklosti sem odigral nekaj fantastičnih dvobojev, ki jih lahko primerjam s tem, v drugem in tretjem nizu sem igral kot še nikdar na tem štadionu. Občutek ob takšni predstavi je izjemen. Želel sem si, da bi igral z vsakim kolom napadalneje, na tem smo z ekipo delali zelo veliko. Prav tako na natančnosti in učinkovitosti servisa, izkoriščanju vsake priložnosti za winner ali prihod k mreži. Ne glede na to, kakšen je rezultat, vsako točko odigram na vso moč in zares sem zadovoljen s svojim mentalnim in telesnim stanjem, igro. Vse skupaj se postavlja na pravo mesto v najboljšem možnem času. Zavedam se, da bodo prišli vedno večji izzivi, vedno boljši tekmeci, a zanje sem pripravljen. V bistvu se tega veselim,« ni skrival navdušenja Đoković, ki je sicer pred kratkim iz ekipe odslovil rojaka Dušana Vemića, pripeljal pa 60-letnega Poljaka Wojteka Fibaka, nekdanjega igralca in tudi trenerja Ivana Lendla.

Za zdaj je Srb na OP ZDA neustavljiv, proti nemočnemu Granollersu je denimo dobil kar prvih 25 točk na svoj servis, v moškem delu je edini brez izgubljenega niza. In kot da ni kakovostna razlika na začetku turnirja že tako ali tako velika, sta zadnja dva tekmeca, Sousa in Granollers, pred dvobojem s prvim nosilcem odigrala zelo naporni partiji, v katerih sta slavila šele po petih nizih. »Verjetno to vzame davek, takšni dvoboji te pač utrudijo, vendar se želim s tekmeci med partijami čim manj obremenjevati. Imam namreč zelo natančno vizijo, kaj moram storiti na igrišču, moj cilj pa je zmaga, ne glede na to, kdo mi stoji na nasprotni strani mreže,« je dodal Nole, ki ga tudi v četrtfinalu čaka tekmec s svežo izkušnjo petih nizov.

Mihail Južni je namreč odigral maratonski dvoboj z Lleytonom Hewittom, pri čemer je Avstralec v odločilnem nizu pri vodstvu s 5:4 serviral za zmago in veliko vrnitev v četrtfinale turnirjev za veliki slam po več kot štirih letih. Na koncu je doživel zelo boleč poraz, turnir pa je zanj bil vsekakor zelo spodbuden, predvsem zmaga v 2. kolu nad Juanom Martinom del Potrom.

Četudi se je Roger Federer poslovil v osmini finala, ima Švica četrtfinalista, in sicer Stanislasa Wawrinka, ki bi lahko v naslednji partiji branilcu naslova povzročil kar nekaj težav. Andyja Murraya je namreč že premagal tako v New Yorku (2010) kot v edini letošnji medsebojni partiji, resda na pesku, pa vendarle. Škot je v Monte Carlu osvojil komaj tri igre …

Še bolj kot Đoković pri moških prevladuje Serena Williams pri ženskah. Carla Suarez Navarro si 25. rojstnega dne ne bo zapomnila ravno po lepem, saj je v četrtfinalnem dvoboju osvojila komaj 18 točk, nobene igre, Američanka je bila zanjo s povsem drugega planeta, za Sereno Williams je bila to druga četrtfinalna zmaga s 6:0, 6:0 v odprti eri OP ZDa. Na enak način se je z Magdaleno Malejevo leta 1989 poigrala Martina Navratilova. »Verjamem, da imam še nekaj rezerve,« je pohod k novi lovoriki napovedala Williamsova, ki se bo jutri pomerila z Na Li, prvo Kitajko med četverico na OP ZDA.

Sploh prvič pa se je v polfinale turnirjev za veliki slam – in to tudi brez izgubljenega niza – sinoči prebila Flavia Pennetta, ki je dobila italijanski obračun z Roberto Vinci. Pennetta je morala lansko OP ZDA izpustiti zaradi operacije zapestja, vrnitev je dolga in težavna, zdaj je prvi teden, ko se spet počuti dobro. Zanimivo pa je, da Italijanka sprva ni imela zagotovljenega mesta v glavnem žrebu, to ji je pripadlo šele z odpovedjo poškodovane Kazahstanke Julije Putinceve.