Đoković si je misli odpočil z domačimi opravili

V Wimbledonu opravili žreb. Srb, ki brani naslov, v isti polovici razpredelnice kot Wawrinka, v spodnjem delu Federer, Murray in Nadal.

Objavljeno
26. junij 2015 21.16
Posodobljeno
27. junij 2015 09.00
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
London – Tradicija veleva, da na še povsem nedotaknjeno travo osrednjega wimbledonskega igrišča prvi stopi branilec naslova, v ponedeljek, ob 13. uri po lokalnem času. Letos bo to Novak Đoković, ki ga že za začetek čaka težka preizkušnja, saj mu je včerajšnji žreb namenil Philippa Kohlschreiberja, Srb pa si želi v Londonu dokončno zaceliti pariške rane.

Novak Đoković, prvi igralec sveta, prvi nosilec in branilec naslova, je največji favorit za zmago na največjem (travnatem) turnirju, kar bi bila zanj odlična tolažba po finalnem porazu na Roland Garrosu, kjer mu je dopolnitev kariernega velikega slama preprečil Stan Wawrinka. Srb se je po velikem razočaranju umaknil iz javnosti, odigral ni nobenega turnirja, precej manj kot sicer je bil dejaven tudi na družabnih omrežij, skril se je v varno zavetje doma. »Pral sem perilo, odnašal smeti, čistil. Kaj sem že kupoval pred kratkim …? Kljuke za vrata, ki so se polomile. Ko sem doma, počnem precej vsakdanje stvari, ki prinašajo prepotreben mir,« je o popolnem umiku iz teniškega sveta dejal Đoković ter ob tem tekmece posvaril, da je pariški poraz že prebolel.

»Koliko časa sem potreboval za to? Iskreno povedano ne preveč, saj sem tega žal že vajen. To pač ni bil prvi izgubljeni pariški finale zame in teniški igralci moramo biti vajeni soočati se z razočaranji. Seveda je to lažje reči kot storiti, saj gre za velik turnir, ki mi pomeni zelo veliko, vanj sem vložil ogromno energije,« se je k zadnjemu turnirju za veliki slam vrnil Nole, ki je pred Wimbledonom odigral zgolj ekshibicijski dvoboj z Richardom Gasquetom. »Potreboval sem počitek, bolj mentalnega kot telesnega. Vem, da bi bilo koristno, če bi odigral še kakšno partijo na travi, a ne bo se zgodilo prvič, da pred Wimbledonom ne bom odigral travnatega turnirja. V tem času sem se spet zbral, preživel več časa z družino in si misli nekoliko odpočil od tenisa. Zdaj sem spet v 'pisarni' in upam, da se bom dobro odrezal,« še pravi lanski zmagovalec, ki ne skriva tudi letošnjih visokih ambicij: »Sam od sebe vedno pričakujem zelo veliko. Dvakrat sem tu že zmagal in iskreno moram povedati, da se wimbledonskega turnirja lotevam z namenom in željo, da osvojim lovoriko. Seveda pa nisem edini s tem ciljem.«

Včerajšnji žreb je in ni bil mil s Srbom. V njegovi polovici žreba namreč ni pristal nihče od preostalih treh članov velike četverice – v polfinalu bi se lahko pomeril z Wawrinko –, a Philipp Kohlschreiber gotovo ni med najbolj ugodnimi tekmeci za 1. kolo. Nemec je kot 33. na lestvici ATP pač le za las zgrešil mesto nosilca, na travi se dobro znajde in je leta 2012 v Wimbledonu igral tudi že v četrtfinalu, letos pa je edini dvoboj na travi resda izgubil, a šele v podaljšani igri tretjega niza proti Rogerju Federerju v Halleju, kjer je Švicar osvojil že osmo lovoriko. Đoković je torej kot 1. nosilec v zgornji polovici turnirske razpredelnice, medtem ko so v spodnji lanski finalist, sicer pa že sedemkratni zmagovalec Roger Federer, Andy Murray in Rafael Nadal, ki bi se z domačim adutom lahko pomeril v četrtfinalu, potem ko je šele 10. nosilec. A do tja je še dolga pot, saj se že v prvem tednu obeta kar nekaj zanimivih dvobojev, Wimbledon pa vedno znova postreže s precej presenečenji.