Avgust kot nalašč za pravi odmev

Letošnji turnir Tilia Slovenia Open (med 8. in 15. avgustom) s Kavčičem in Žemljo, morda tudi Rolo.

Objavljeno
17. junij 2015 20.25
Gregor Žemlja Tenis Davis cup Slovenija Izrael Portoroz 06.04.2014 foto:Igor Mali
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – Slovenija v teh dneh komaj vstopa v poletje, prirediteljem največjega teniškega turnirja pri nas, tradicionalnega portoroškega, pa misli že dodobra uhajajo k športnemu vrhuncu poletne sezone na Obali. Letošnji turnir Tilia Slovenia Open bo en mesec pozneje kot nazadnje, med 8. in 15. avgustom pričakujejo v Luciji še več vrveža kot v prejšnjem julijskem terminu.

Kajpak bosta v središču domače pozornosti slovenska aduta Blaž Kavčič in Grega Žemlja. Slednji se po zdravstvenih težavah, sodeč po besedah Gregorja Krušiča, direktorja Teniške zveze Slovenije (TZS), uspešno vrača k nekdanji ravni, ni pa še jasno, ali mu bodo prireditelji morali poslati posebno povabilo. Če bi bil med najboljšimi 300 na lestvici ATP (nekoč je bil že 43.!), bi lahko neposredno vstopil skozi vrata odmevnega turnirja ob morju, drugače mu bo pripadlo eno od skupno štirih povabil. »Druga tri povabila bodo razdelili glavni pokrovitelj, zvezni kapetan Blaž Trupej in organizacijski odbor,« je omenil Krušič, ki se seveda podobno kot drugi iz vrha našega teniškega športa veselijo enega vrhuncev turistične sezone v Portorožu. Z menedžerjem Davidom Kassom se pogovarjajo tudi o prihodu Blaža Role, ki je tako kot Kavčič med najboljšimi 100 na lestvici ATP. V dneh pred osrednjim slovenskim turnirjem bo Ptujčan igral v Nemčiji.

Letošnji turnir se bo začel 8. avgusta, končal en teden pozneje, tokrat izjemoma s finalno predstavo v soboto. Ta bo ob 20. uri, tako kot dan prej drugi polfinalni dvoboj po uvodnem, ki bo predvidoma med 17.30 in 18. uro. Seznama udeležencev seveda še ni, prireditelji dogodka, katerega proračun naj bi se bližal znesku 100.000 evrov (nagradni sklad znaša 42.500 evrov), ohranjajo optimizem, da bi na Obali lahko gostili koga od uglednih teniških igralcev, saj bo prav ta portoroški teden med zadnjimi odskočnimi deskami za sklepni turnir grand slama v koledarskem letu, US Open (New York, od 31. avgusta do 13. septembra). »V času turnirja v športnem centru Lucija bo le še eno teniško tekmovanje na trdi podlagi v ZDA, hkrati bo še turnir na pesku v Italiji,« je še poudaril Krušič med včerajšnjim srečanjem z novinarji ob prvi javni predstavitvi letošnjega turnirja.

Poglavitni razlog za prestavitev lanskega julijskega termina v avgust se seveda skriva v tem, da bodo sprva načrtovani dnevi sedmega meseca v letu tokrat namenjeni Davisovemu pokalu (Slovenija bo od 17. do 19. julija igrala v Tel Avivu proti Izraelu), a obenem bi prireditelji radi obdržali avgust zase tudi v prihodnje, saj je takrat na Obali najbolj živahno. Vreme je z izjemo kakšne kratkotrajne plohe stabilno, tribune bodo tako predvidoma bolj polne kot lani. Ogled teniških dvobojev v uvodnih dneh bo brezplačen, vstopnice bodo za polfinale prodajali po 4 evre, za finale po 7 evrov, a obenem bodo glavni pokrovitelji turnirja razdelili 800 »lističev« za tribune zdaj najbolj znanega prizorišča teniških predstav na Slovenskem.

»Ne gre pa le za številne tuje turiste, radi bi namreč privabili pozornost tudi pri domačem prebivalstvu na Obali,« si želi direktor turnirja Denis Topčič in napoveduje v vseh dneh tega avgustovskega teniškega tedna zelo pisano dogajanje. Vrstili se bodo koncerti, družabne prireditve, v Lucijo bi radi na igrišča privabili več kot 1000 teniških rekreativcev, sobotni konec bo pospremil ognjemet z gostom presenečenja.