Bedeneta se jim ni treba več bati

Britanci po dolgem času spet doživljajo dobro obdobje. Daniel Evans namučil Stana Wawrinko.

Objavljeno
04. september 2016 23.55
Saša Verčič
Saša Verčič
New York – Ko je Aljaž Bedene pred dobrima dvema letoma tudi javno povedal, da si želi britansko državljanstvo, so se številni otoški igralci namrdnili. Bil je pač višje na lestvici od vseh z izjemo Andyja Murraya in čutili so se ogrožene. Zdaj se zdi, da se jim ni treba več.

Ne le, da Bedene ne more nikogar ogrožati za mesto v reprezentanci za Davisov pokal, saj ne more nastopati za Veliko Britanijo, potem ko je že za Slovenijo, tudi britanski igralci se prebujajo. Ljubljančan, ki zdaj živi na Otoku, je bil ob spremembi državljanstva prepričljivo drugi predstavnik VB na lestvici, pred njim je bil zgolj Murray. A stanje se je odtlej spremenilo, v zadnjih mesecih so se začeli Bedenetovi rezultati slabšati, na drugi strani sta se začela Kyle Edmund in Daniel Evans vzpenjati in na letošnjem OP ZDA jo je prav slovenski Britanec odnesel najslabše. Resda je že v 1. kolu naletel na Nicka Kyrgiosa, a nekega resnejšega odpora ni nudil, 21-letni Edmund pa je v uvodnem dvoboju izločil 13. nosilca Richarda Gasqueta, nato še 20. Johna Isnerja (ponoči se je v osmini finala meril z Novakom Đokovićem), medtem ko je Evans v 2. kolu ugnal nemškega upa Alexandra Zvereva, v tretjem pa je bil korak od zmage proti Stanu Wawrinki, a zaključne žogice v četrtem nizu ni izkoristil. Sta pa s Švicarjem poskrbela za najboljši dvoboj letošnjega OP ZDA, Britanec je morda premalo izkušen na takšni ravni, da bi lahko premagal nekdanjega dvakratnega zmagovalca turnirjev za veliki slam. Je pa njegov vzpon v zadnjem letu izjemen, september 2015 je začel na 333. mestu lestvice, ta čas je 64., po OP ZDA bosta oba z Edmundom pred Bedenetom …

Britanci, ki so lani Davisov pokal osvojili takorekoč le z bratoma Murray, pri čemer je Jamie specialist za dvojice, tako zdaj doživljajo najboljše obdobje po dolgem času, saj so imeli nazadnje dva igralca (moška) v osmini finala turnirja za veliki slam leta 2002 v Wimbledonu, na OP ZDA pa pred 50 leti, glede na to, da je bila v ženski konkurenci med 16 še Johanna Konta (včeraj jo je izločila Anastasija Sevastova), pa to pomeni, da so prvič po OP Avstralije 1985 tretje kolo preskočili trije. Andy Murray je ob tem seveda tudi glavni favorit za naslov, čeprav se je v 3. kolu kar precej namučil s Paolom Lorenzijem, a njegovo napredovanje nikdar ni bilo zares ogroženo. Z roba prepada se je torej rešil Wawrinka, tretji nosilec ostaja v igri, tudi če bi napredoval Evans, ne bi bilo nikakršne športne krivice (4:6, 6:3, 6:7, 7:6, 6:2). »To je bila izjemna partija. Seveda sem imel srečo, da sem dobil dvoboj, v katerem sem reševal zaključno žogico. Dan je odigral zares odlično, preizkušal je moje meje,« je priznal Wawrinka, ki se mu je naslednje kolo odprlo, potem ko je izpadel Nick Kyrgios. Avstralec – pred dnevi je priznal, da mu tenis v resnici ni všeč in da bi raje igral košarko – se je namreč Ilji Marčenku po zaostanku z 1:2 v nizih vdal zaradi poškodbe kolka. Bi pa lahko Wawrinka sestavljal izjemen četrtfinalni par, namreč z Juanom Martinom del Potrom.

Argentinec je izločil še drugega nosilca zapored, brez izgubljenega niza je bil boljši od enajstopostavljenega Davida Ferrerja. »Nisem pričakoval, da bom v drugem tednu OP ZDA, nisem pričakoval kolajne na OI in nisem pričakoval, da bom ta čas igral na takšni ravni. Prav tako so presenečeni moji kolegi na turneji, najboljši igralci govorijo lepe stvari o meni, kar je zelo dobro,« pravi del Potro, ki se bo danes za četrtfinale pomeril z desetim igralcem sveta Dominicom Thiemom.

Pri ženskah je med 16 najbolj presenetljivo Ana Konjuh, mladinska zmagovalka OP ZDA 2013, ki je na turnirjih za veliki slam prvič prek 3. kola. Osemnajstletna Hrvatica je veliko delo opravila že v uvodnem dvoboju, ko je izločila pariško polfinalistko Kiki Bertens, zdaj jo čaka zanimiva partija z Agnieszko Radwansko. V Wimbledonu je Poljakinja zmagala z 9:7 v odločilnem nizu, pred tem rešila tri zaključne žogice, Konjuhova pa se je pri 7:7 poškodovala.