Đoković poražen v Monte Carlu, šokiral ga je Vesely

Bošnjak Damir Džumhur je v 2. kolu mastersa v Monte Carlu presenetljivo izločil Čeha Tomaša Berdycha (6:4, 6:7, 6:3).

Objavljeno
13. april 2016 13.50
Posodobljeno
13. april 2016 14.15
TENNIS-ATP-MON
M. Ž., Š. Ro.
M. Ž., Š. Ro.

Monte Carlo - Prvi igralec sveta Srb Novak Đoković je na »domačem« igrišču v Monte Carlu, kjer živi zadnja leta, doživel šok in se presenetljivo poslovil že v 2. kolu. Presenetil ga je Čeh Jiri Vesely, 55. igralec sveta, ki je bil boljši s 6:4, 2:6 in 6:4.

To je za srbskega zvezdnika drugi poraz v sezoni, v četrtfinalu turnirja v Dubaju je po zaostanku za niz predal dvoboj špancu Felicianu Lopezu zaradi težav z očmi. Sicer pa ni izgubil že vse od novembra, na mastersih pa od avgusta. Odtlej je zmagal na devetih od 10 turnirjev, osvojil dva grand slama, štiri masterse in zaključni turnir ATP.

V deveti igri tretjega niza je na svoj servis še ubranil Veselyjevo zaključno žogo, 22-letni Čeh, ki doslej še ni premagal igralca iz najboljše deseterice, pa je delo dokončal v naslednji igri. »To je dokaz, da nihče ni nepremagljiv. Velikokrat v karieri sem izgubil dvoboj. To še zdaleč ni prvič. Ni lahko biti poražen, toda čestitati moram tekmecu, igral je dobro, serviral izvrstno. Taktično je prav tako igral dobro, bil je agresiven. Sam pa sem igral zelo, zelo slabo,« je dejal Đoković, ki je tako s porazom začel sezono na pesku.

Izpadel tudi Berdych

To pa ni bilo edino presenečenje današnjega dne: Bošnjak Damir Džumhur je v drugem kolu izločil sedmega igralca sveta, Čeha Tomaša Berdycha (6:4, 6:7, 6:3). 23-letni Džumhur je za zmago nad sedem let starejšim Berdychom potreboval 2 uri in 27 minut, svojemu nasprotniku je trikrat odvzel servis in osvojil točko več (106:105).

V prvem nizu sta bila Čeh in Bošnjak izenačena do sedme igre, nato pa je Bošnjak izkoristil prvo zaključno žogo za vodstvo s 4:3 in v osmi igri podvojil prednost. Mladi Džumhur je imel v naslednji igri dve zaključni žogi, vendar pa je obe zapravil. To se mu ni maščevalo, saj je pri vodstvu s 5:4 ustavil break priložnost Čeha in sam izkoristil tretjo zaključno žogo.

V drugem nizu je kazalo na gladko zmago Čeha, ki je vodil s 4:1, vendar pa je Bošnjak osvojil naslednje tri igre in izsilil podaljšano igro. V tej je bil s 7:1 boljši Berdych. V odločilnem nizu je več pokazal Džumhur in v šesti igri izkoristil prvo break žogo za vodstvo s 4:2, za konec pa je v deveti igri unovčil drugo zaključno žogo.

Džumhur bo v osmini finala igral proti zmagovalcu dvoboja med Kanadčanom Milošem Raonićem in Urugvajcem Pablom Cuevasom.

Nadal izločil Bedeneta

V drugem kolu se je poslovil tudi Aljaž Bedene, ki ni imel pravih možnosti proti petopostavljenemu Špancu Rafaelu Nadalu (3:6, 3:6).

Osemkratni zmagovalec turnirja je bil boljši v vseh statističnih elementih. Izkoristil je 5 izmed 7 break priložnosti, imel 16 winnerjev (Bedene 6) in 20 neizsiljenih napak (Bedene 31). Obračun je trajal 79 minut.

Nadal je dvoboj otvoril silovito in po šestih igrah vodil s 5:1. Bedene je v zaključku dobil dve zaporedni igri, vendar pa ni mogel rešiti niza.

Tudi v drugem nizu je dvoboj potekal v podobnem ritmu. Španec je na samem začetku odvzel servis Bedenetu in imel po sedmih igrah prednost 5:2, dvoboj pa je odločil v deveti igri.

Monte Carlo, 2. kolo mastersa (4,09 milijona evrov)

Jiri Vesely (Češ) - Novak Đoković (Srb/1) 6:4, 2:6, 6:4;

Damir Džumhur (BiH) - Tomaš Berdych (Češ/6) 6:4, 6:7 (1), 6:3;

Stan Wawrinka (Švi/4) - Philipp Kohlschreiber (Nem) 7:6 (2), 7:5;

Benoit Paire (Fra/16) - Joao Sousa (Por) 6:4, 6:3;

Rafael Nadal (Špa/5) - Aljaž Bedene (VB) 6:3, 6:3;

Dominic Thiem (Avs/12) - Taro Daniel (Jap) 4:6, 6:2, 6:0.