Brez pritiska bi bilo Kvitovi dolgčas

Danes žreb glavnega turnirja Wimbledona – Poraz Rampretove v kvalifikacijah.

Objavljeno
22. junij 2012 12.20
S. V., šport
S. V., šport

London – Medtem ko bo lanski wimbledonski zmagovalec Novak Đoković tudi letos med glavnimi tremi kandidati za naslov na travnatem velikem slamu, pri ženskah branilka naslova ne bo povsem v ospredju. Petra Kvitova namreč letos ni osvojila nobenega turnirja, za nameček ni niti enkrat igrala v finalu. Žreb glavnega turnirja bo danes.

Odkar je Kvitova pred letom dni presenetila teniški svet in kot debitantka v finalih turnirjev za veliki slam premagala Marijo Šarapovo, so njeni rezultati močno nihali. Od poraza v 1. kolu OP ZDA do zmage na mastersu in s češko reprezentanco v pokalu fed. »Po Wimbledonu nisem igrala dobro in temu primerni so bili tudi rezultati. A mislim, da je to nekaj normalnega, saj je bila zmaga zame povsem nova izkušnja in z njo se je veliko spremenilo, z medijskimi in sponzorskimi aktivnostmi na čelu. Se pa nad tem ne pritožujem, to je prijeten del teniškega življenja,« je ob vrnitvi na mesto svojega največjega uspeha velike spremembe v življenju izpostavila Čehinja, ki se še vedno zelo dobro spomni zadnje lanske točke, ko je izstrelila as.

Zgodba Kvitove seveda ni prav nič nenavadna, takšnih smo v zadnjih letih videli kar nekaj, toliko pač, kolikor je bilo igralk, ki so nepričakovano osvojile naslov za veliki slam. V bistvu se je Čehinja v primerjavi z večino še prav dobro držala, čeprav so bila pričakovanja še večja in jo je marsikdo videl tudi na 1. mestu svetovne lestvice (ta čas je četrta). Cilji pa bodo razumljivo visoki tudi v prihodnjih 14 dneh, ne glede na to, da se je Kvitovi generalka za Wimbledonu povsem ponesrečila in je v Eastbournu izpadla v 1. kolu. »Da, pričakovanja so velika, a z ekipo se s tem nočemo preveč obremenjevati. Pritisk je tu in to je normalno, brez njega bi bilo tudi dolgočasno. Komaj že čakam prvi dvoboj na osrednjem igrišču,« pravi Kvitova, ki bo v Wimbledonu četrta nosilka. Tokrat so se namreč prireditelji pri ženskah povsem držali svetovne lestvice, tako da ni bila nikakršnega napredovanja deležna niti petkratna zmagovalka Venus Williams, ta čas 55. igralka sveta.

Trije Slovenci

Med posamezniki bodo v žrebu tudi trije Slovenci, ki so bili na glavni turnir vsi uvrščeni neposredno, Polona Hercog in Blaž Kavčič z uvrstitvama na svetovnih lestvicah, Grega Žemlja pa je za nedeljsko zmago na challengerju v Nottinghamu dobil posebno povabilo. Od trojice trava najbolj ustreza Žemlji, ki se je pred letom dni v 2. kolu odlično upiral tedaj osmemu igralcu sveta Gaëlu Monfilsu (mimogrede, Francoza tokrat zaradi poškodbe ne bo v Wimbledon), lani je travnati urok rešila tudi Hercogova, medtem ko je Kavčič še brez zmage na najprestižnejšem turnirju. Želja vseh pred žrebom je jasna, najpomembneje se je izogniti najvišje postavljenim nosilcem (po možnosti tudi v 2. kolu), je pa na travi gotovo več tekmecev oziroma tekmic premagljivih, saj je le malo specialistov za to podlago.

V igri za glavni turnir je bila do včeraj tudi Petra Rampre, a potem ko je ugnala drugo nosilko Evo Birnerovo in Kitajko Shuai Zhang, jo je v odločilnem kolu s 6:3, 6:4 premagala komaj 18-letna Nemka Annika Beck. Slovenska zasedba pa kljub temu ne bo štela le treh članov, saj bosta v dvojicah nastopili še Andreja Klepač in Katarina Srebotnik, pri čemer se bo slednja prvič v karieri znašla v položaju, da bo branila naslov za grand slam v ženskih dvojicah.