Bedene začel vrhunsko, a nato priznal premoč Tipsareviću

Slovenski teniški igralec Aljaž Bedene je v polfinalu turnirja ATP v Chennaiju izgubil proti Srbu Janku Tipsareviću.

Objavljeno
05. januar 2013 11.21
Posodobljeno
05. januar 2013 11.21
TENNIS-ATP-IND
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Chennai - Obetavni slovenski teniški igralec Aljaž Bedene je z uvrstitvijo v polfinale turnirja ATP včeraj že vpisal dosežek kariere, ko je v četrtfinalu navdušil z dobro igro in ugnal 17. igralca sveta, Švicarja Stanislasa Wawrinko s 6:2, 7:6 (6). V polfinalu je imel še težje delo, pomeril se je z drugim nosilcem, Srbom Jankom Tipsarevićem in izgubil s 6:4, 2:6 in 2:6.

Bedene je začel odlično in dobil prvi niz, nato pa je v nadaljevanju izkušenješi Srb dvignil raven svoje igre in se zanesljivo uvrstil v finale. »Že na včerajšnji novinarski konferenci sem napovedal, da bo to zelo izenačen dvoboj. Z Bedenetom sva se nazadnje pomerila na Dunaju. Zaradi poškodbe tistega dvoboja sicer ni končal, a že tedaj sem videl, da je lahko zelo nevaren. V tej sezoni bomo zanj gotovo še slišali,« je po zmagi 23-letnega Ljubljančana pohvalil Tipsarević, ki je bil lani na Dunaju del največjega uspeha slovenskega tenisa, ko ga je v polfinalu premagal naš Grega Žemlja.

Dobil prvi niz, nato pa popustil

Bedene se je, tako kot proti Wawrinki, v prvem nizu proti Srbu izkazal z zelo zrelo igro. Tipsareviću se je dobro upiral in potrpežljivo čakal na svojo priložnost. Že v sedmi igri bi lahko Tipsareviću odvzel začetni udarec, a bil nepazljiv in zapravil vodstvo. Nova priložnost se mu je ponudila v deveti igri, povedel je s 5:4, nato pa z zanesljivim začetnim udarcem brez izgubljene točke hitro prišel do zmage v prvem nizu.

Drugi niz se sicer ni začel po njegovih željah. Tipsarević je dvignil raven svoje igre, mladi Ljubljančan pa je slabše serviral in se znašel v zaostanku z 0:3. Tega od dobri igri Tipsarevića ni zmogel več nadoknaditi, težko je sledil silovitemu ritmu. Vseeno mu je uspelo nekaj prepričljivih točk, a drugi niz je prepričljivo dobil nasprotnik.

O zmagovalcu je tako odločal tretji niz. Bedene je znova začel slabo in bil precej bolj nezbran kot v prvem nizu. Tako je zaradi številnih neizsiljenih napak znova izgubil že prvo igro na svoj servis in dal Srb lepo izhodišče za zmago. Po zaostanku z 0:3 se je Ljubljančan po dolgi četrti igri spet zbral in že je kazalo, da bi mu lahko uspel odvzem servisa za 3:4 in preobrat. A je v ključnih trenutkih Slovencu manjkalo izkušenj, Tipsarević pa je že bil na pragu uvrstitve v finale in tudi dobil še drugi medsebojni obračun.

Tudi višje na lestvici

Bedene je sicer šele tretji slovenski igralec, ki se je prebil v polfinale turnirja ATP - še Luka Gregorc in Grega Žemlja -, to pa mu je uspelo v njegovem šestem nastopu v glavnem žrebu, potem ko je debitiral na Dunaju ob koncu sezone 2011. S prvim polfinalom si je Bedene zagotovil tudi novo najvišjo uvrstitev na lestvici ATP, na kateri naj bi bil v ponedeljek vsaj na 76. mestu.

V drugem polfinalu je Španec Roberto Bautista Agut ugnal petopostavljenega Francoza Benoita Paireja prav tako v treh nizih s 3:6, 6:1, 6:4.

ATP, Chennai, polfinale:

Aljaž Bedene (Slo) - Janko Tipsarević (Srb/2) 6:4, 2:6, 2:6