Čilić po dopinški aferi spet zmaguje

Hrvaški teniški igralec Marin Čilić je z uvodno zmago na mastersu v Parizu obeležil svojo vrnitev po prepovedi.

Objavljeno
28. oktober 2013 22.05
France Tennis BNP Masters
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Pariz - Hrvaški teniški igralec Marin Čilić se je štirimesečni prepovedi igranja zaradi pozitivnega dopinškega testa vrnil na turnirje. Na mastersu v Parizu je z uvodno zmago proti Nizozemcu Igorju Sijslingu s 5:7, 6:1 in 6:4 že napovedal vrnitev med najboljše.

Hrvaškemu tenisaču je Mednarodna teniška zveza (ITF) letos izrekla devetmesečno prepoved nastopanja, saj so v njegovi krvi med dopinškim testiranjem na turnirju v Münchnu maja letos našli sledi prepovedanega niketamida. Mednarodno športno razsodišče (CAS) je njegovo kazen pozneje zmanjšalo na štiri mesece, 25-letnik pa se je tako ob koncu sezone že lahko vrnil na igrišča.

V Parizu je po nervoznem prvem nizu 47. igralec v nadaljevanju le zaigral bolj sproščeno in si rezerviral dvoboj z Argentincem Juanom Martinom del Potrom. »Počutil sem se kot otrok, kot da prvič igram tenis. Lepo se je vrniti, spet tekmovati. Užival sem v vsakem trenutku,« je povedal Čilić in bil zadovoljen s svojo predstavo. Na najvišji ravni ni igral že vse od Wimbledona. Kot so namigovali, se je tedaj s turnirja umaknil z izgovorom o poškodbi, v resnici pa se bal negativnega odziva po dopinškem testu.

Kot je priznal, so bili zadnji meseci zanj prava nočna mora. »Da, to je bil zagotovo najtežji čas mojega življenja. V karavani sem še šest, sedem let, vedno sem bil previden, iskren in pravičen do ostalih igralcev. Ko sem izvedel za dopinški test, ko so o tem začeli pisati tudi mediji, mi je bilo zelo težko. Ljudje so me označili za prevaranta. Toda sam sem vedel, da nisem goljufal. Za nameček na tistem turnirju nikomur nisem odtegnil denarne nagrade, saj nisem premagal nikogar. Poleg tega pa od omenjene substance ni bilo nobenega učinka,« se je razgovoril Čilić.

Zdaj je seveda še toliko bolj pozoren na vsako stvar, ki jo zaužije. »Seveda sem proti dopingu, proti goljufanju. Veste, zdaj tu in tam preverjam, kakšne sestavine so v energetski pijači Gatorade. Vedno pijem le iz zaprte plastenke. Zdaj sem bolj previden,« je še priznal Hrvat in dejal, da so bila tudi zaslišanja posebna izkušnja. »Prav nič zabavno ni bilo, nikomur ne bi priporočil te izkušnje. Vse skupaj je bilo zelo stresno in na meni pustilo poseben pečat.«

Pariz, ATP masters (3,2 milijona EUR), 1. kolo:

Santiago Giraldo (Kol) - Adrian Mannarino (Fra) 6:3, 2:6, 6:4;

Lukaš Rosol (Češ) - Jeremy Chardy (Fra) 6:3, 6:4;

Robin Haase (Niz) - Denis Istomin (Uzb) 7:6 (8), 6:3;

Feliciano Lopez (Špa) - Bernard Tomic (Avs) 6:4, 6:7 (4), 7:6 (1);

Marin Čilić (Hrv) - Igor Sijsling (Niz) 5:7, 6:1, 6:4;

Fernando Verdasco (Špa) - Ernests Gulbis (Lat) 7:6 (3), 7:6 (5);

Philipp Kohlschreiber (Nem) - Andreas Seppi (Ita) 6:3, 3:6, 6:4.

Kei Nišikori (Jap) - Julien Benneteau (Fra) 6:4, 6:2.