Davisov pokal: Federer in Wawrinka s skupnimi močmi do vodstva

V finalu Davisovega pokala po obračunu dvojic Švica vodi pred Francijo z 2:1. Tik pred zdajci vskočila zvezdnika.

Objavljeno
22. november 2014 19.38
TENNIS-DAVIS/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Lille - Boj za naslov v Davisovem pokalu bo očitno letos napet kot že dolgo ne. V finalu v Lilleju je Švica v boju s Francijo povedla z 2:1, potem ko je švicarski kapetan Severin Lüthi v zadnjem trenutku za dvoboj dvojic prijavil zvezdnika Stana Wawrinko in Rogerja Federerja, ki sta zaigrala namesto prijavljenih Marca Chiudinellija in Michaela Lammerja (številki 206 in 508 na svetu). Poteza se je seveda obnesla, olimpijska prvaka iz Pekinga sta s 6:3, 7:5 in 6:4 sta premagala francosko navezo Julien Bennetau - Richard Gasquet, ki ju je na nogometnem štadionu spodbujalo kar 27.000 ljudi, med njimi je bil tudi francoski predsednik Francois Hollande.

Švicarja sta v prvem nizu hitro izpolnila nalogo in v šesti igri odvzela servis Benneteauju. Francoza sta se po odmoru v slačilnici vrnila prerojena, a vseeno nista uspela izkoristiti pet ponujenih priložnosti za zlom Švicarjev. Na Gasquetov servis sta bila naposled nemočna po izvrstnem vračanju nasprotnikov, Federerjev backhand winner jima je zagotovil novo vodstvo, ki ga je Wawrinka potrdil še z odličnim serviranjem. Tako sta vodila že z 2:0, možnosti za preobrat Francozov pa so bile vse manjše. Pod pritiskom Švicarjev sta popustila ob tretji priložnosti za odvzem servisa. Pri zaostanku s 3:5 sta sicer rešila zaključno žogico, toda nato Federer s svojim začetnim udarcem ni več dovolil presenečenja in zagotovil točko, ki bi morda lahko bila tudi odločilna v boju za naslov.

Boj za prvaka se bo tako odločal z jutrišnjimi posamičnimi tekmami.  Vprašanje je, kaj bo proti Jo-Wilfiredu Tsongaju lahko pokazal Federer, ki poškodovan v petek ni bil enakovredem Gaelu Monfilsu. V primeru zmage bi 17-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam že priboril Švici zgodovinsko lovoriko, ki mu še manjka v vitrini. Sicer pa bo moral rezultat proti Monfilsu reševati Wawrinka, ki je bil za zdaj najbolj zanesljivi švicarski člen.

Francozi lovijo deseti naslov v tekmovanju za Davisov pokal, a obenem prvega po letu 2001, medtem ko Švicarji še nikoli niso osvojili tega prestižnega ekipnega tekmovanja v tenisu.

Davisov pokal, finale:

Francija - Švica 1:2

Petek, 21. november:

Jo-Wilfried Tsonga (Fra) - Stanislas Wawrinka (Švi) 1:6, 6:3, 3:6, 2:6;

Gael Monfils (Fra) - Roger Federer (Švi) 6:1, 6:4, 6:3;

Sobota, 22. november:

Julien Bennetau/Richard Gasquet (Fra) - Roger Federer/Stanislas Wawrinka (Švi) 3:6, 5:7, 4:6;

Nedelja, 23. november:

Jo-Wilfried Tsonga (Fra) - Roger Federer (Švi)

Gael Monfils (Fra) - Stanislas Wawrinka (Švi)