Davisov pokal: Poljska proti Sloveniji ni izgubila niti niza in povedla z 2:0

Jerzy Janowicz je v uvodnem dvoboju ugnal Blaža Kavčiča (6:3, 6:3, 7:5), Lukasz Kubot boljši od Grege Žemlje. 

Objavljeno
01. februar 2013 14.59
Posodobljeno
01. februar 2013 17.30
TENNIS-AUS-OPEN
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Vroclav - Poljska teniška reprezentanca je v uvodnem kolu prve evroafriške skupine Davisovega pokala izkoristila prednost domačega igrišča proti Sloveniji in po dveh dvobojih vodi že z 2:0. Najprej je Blaž Kavčič v prvi partiji klonili proti Jerzyju Janowiczu ( 6:3, 6:3, 7:5), nato pa je poraz zabeležil še najboljši slovenski tenisač ta čas Grega Žemlja, ki ima manjše zdravstvene težave, pa je moral priznati premoč Lukaszu Kubotu (6:3, 6:2, 6:0).

Kapetan Blaž Trupej je kljub temu, da gostitelji visoko vodijo, dejal, da se slovenska ekipa ne bo predala, v soboto pa bo na programu igra dvojic. »Ne glede na zaostanek se ne bomo predali in bomo v soboto ponovno igrali na zmago,« je bil odločen Trupej in dodal, da bo v paru z Blažem Kavčičem skoraj zagotovo zaigral Grega Žemlja, čeprav ima še vedno težave s prehladom.

Kavčič: Največji minus je bil slab štart v dvoboj

Janowicz je izvrstno začel in v prvem nizu povedel s 5:1. Ko je že kazalo, da bo gladko dobil uvodni niz, pa je Kavčič dobil drugo igro, kar mu je uspelo na servis tekmeca. Ko je znižal po svojem začetnem udarcu na 3:5, pa je Janowicz izkoristil svoj servis in po dobrih 35 minutah dobil niz. Poljak je v drugem nizu povedel s 3:1 in 5:3. Kavčič je serviral v deveti igri drugega niza, izgubljal s 30:40, nato pa poslal žogico izven igralnega polja (3:6). Prvi slovenski igralec je bil v podrejenem položaju in kazalo je, da bo tako tudi v zaključku.

V tretjem nizu pa je Kavčiču uspelo vzpostaviti ravnotežje in je bil celo večji del srečanja za odtenek boljši igralec. Kavčič je igral bolj raznovrstno in tudi s servisom mu je uspelo dosegati zaporedne točke, tudi z asi, in je dve igri, četrto in deseto, dobil brez izgubljene točke. Janowicz se je veliko bolj mučil, da je dobil igre na svoje servise. Toda Kavčiču v samem zaključku tretjega niza ni uspelo, da bi ohranil svoj servis. Oba tekmovalca sta namreč v zaključnem nizu dobila vse igre po svojih servisih, le v dvanajsti in odločilni igri niza je Kavčič ostal praznih rok, piše STA.

»Slabo sem začel, to je bil prvi in največji minus v dvoboju. Dobro pa sem vračal servise tekmeca in to je bila moja najboljša točka dvoboja. Tu sem, mislim, presenetil tudi sebe. Vračal sem servise, ki jih je udaril z 240 kilometrov na uro, to je velika kvaliteta, toda na osnovni četrti sem bil za razred slabši, namesto da bi bil za razred boljši. Povsem drugače, kot sem pričakoval pred tekmo. Rezultat je zato tak, za nas neugoden, in bi težko več iztržil,« je za STA dejal Kavčič.

Razpad sistema pri Žemlji v zadnjem nizu

Za tem obračunom je v dvorani Stulecia na igrišče stopil še najboljši Slovenca Grega Žemlja (60. igralec na svetovni lestvici ATP), ki se je meril z Lukaszom Kubotom (78. na ATP). Tudi drugi dvoboj se je začel podobno, kot prvi. Kubot je dobil prvo igro, Žemlja pa je nato izgubil svoj začetni udarec za 0:2. Poljak je nato do konca zadržal prednost in dobil uvodni niz s 6:3. Tudi v drugem nizu je bil Poljak v prednosti in v sedmi igri po izenačenju na 40:40 dobil dve točki zapored in nato ponovno odvzel servis Žemlji. V izenačeni osmi igri tega niza je Poljak prišel do prednosti, Žemlji pa se napad na mrežo ni posrečil in je poslal žogico za zadnjo črto, s tem pa je tekmec dobil tudi niz.

Če je Kavčiču uspelo vzpostaviti ravnovesje vsaj v tretjem nizu, je šlo Žemlji v tem delu dvoboja še slabše, kot v uvodnih dveh nizih. Po treh izgubljenih igrah je v četrti delni izid izenačil, vendar je poljskemu tekmecu uspelo z asom priti do prednosti in nato do vodstva v igrah s 4:0. Žemlja je v naslednji igri povedel, pa nato trikrat zapored slabo zaključil napade na mreži. Ko je mrežo zadel še z osnovne črte, je znova izgubil svoj servis. V šesti igri je Poljak z asom prišel do prve prednosti in nato tudi do zmage brez izgubljene igre v nizu.

»Počutim se dobro, ko pa začnem teči na igrišču v daljših izmenjavah, se začnem potiti in imam težave tudi z gibanjem v nogah. Kar nekaj časa se vse skupaj po virozi vleče in upam, da bo kmalu bolje,« je pojasnil Žemlja.

Poleg Kavčiča in Žemlje je kapetan Trupej za obračun s Poljsko v ekipo imenoval še Tomislava Ternarja (728.) in Mika Urbanijo (1262.).

1. evroafriška skupina, 1. kolo

Poljska - Slovenija 1:0

Jerzy Janowicz - Blaž Kavčič 6:3, 6:3, 7:5;

Lukasz Kubot - Grega Žemlja 6:3, 6:2, 6:0.

Sobota, 2. februar

Marcin Matkowski/Mariusz Fyrstenberg - Blaž Kavčič/Grega Žemlja

Nedelja, 3. februar

Jerzy Janowicz - Grega Žemlja

Lukasz Kubot - Blaž Kavčič

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Svetovna skupina, osmina finala

Kanada - Španija (brez Rafaela Nadala in Davida Ferrerja)

Milos Raonic (Kan) - Albert Ramos (Špa)

Frank Dancevic (Kan) - Marcel Granollers (Špa)

Hrvaška - Italija 1:1

Marin Čilić (Hrv) - Paolo Lorenzi (Ita) 6:1, 6:7 (6/8), 4:6, 6:3, 6:2;

Ivan Dodig (Hrv) - Andreas Seppi (Ita) 2:6, 7:6, 4:6, 4:6;

Belgija - Srbija 0:1

Viktor Troicki (Srb) - David Goffin (Bel) 1:6, 3:6, 7:6, 6:4, 6:4;

Olivier Rochus (Bel) - Novak Đoković 6:3, 6:2, 6:2;

ZDA - Brazilija 1:0

Sam Querrey (ZDA) - Thomaz Bellucci (Bra) 6:3, 6:4, 6:4;

John Isner (ZDA) - Thiago Alves (Bra)

Francija - Izrael 2:0

Jo-Wilfried Tsonga (Fra) -  Amir Weintraub (Izr) 6:3, 6:3, 4:6, 7:5;

Richard Gasquet (Fra) - Dudi Sela (Izr) 6:3, 6:2, 6:2;

Argentina - Nemčija 1:0

Carlos Berlocq (Arg) – Philipp Kohlschreiber (Nem) 3:6, 7:5, 2:6, 6:4, 4:5 (predaja)

Juan Monaco (Arg) – Florian Mayer (Nem)

Kazahstan - Avstrija 2:0

Andrej Golubev (Kaz) - Andreas Haider-Maurer (Avt) 7:6 (2), 6:3, 7:6 (5);

Jevgenij Korolov (Kaz) - Jürgen Melzer (Avt) 7:6 (4), 6:3, 6:2:

Švica (brez Rogerja Federerja) - Češka 1:1

Stanislas Wawrinka (Švi) - Lukas Rosol (Češ) 6:4, 6:3, 6:4;

Tomaš Berdych (Češ) - Henri Laaksonen (Švi) 6:3, 6:2, 6:7, 6:1.