Davisov pokal: po porazu Žemlje konec upanja, točko priboril še Ternar

Slovenska moška teniška reprezentanca je v Davisovem pokalu izgubila dvoboj s Poljsko s 3:2.

Objavljeno
03. februar 2013 13.33
Posodobljeno
03. februar 2013 13.33
TENNIS/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Vroclav - Slovenska teniška reprezentanca je s 3:2 izgubila dvoboj s Poljsko v 1. kolu prve evroafriške skupine Davisovega pokala. V Vroclavu je najprej Grega Žemlja v dvoboju dveh najboljših igralcev reprezentanc izgubil z Jerzyjem Janowiczem s 6:7 (4), 3:6 in 3:6, potem pa je Tomislav Ternar premagal Mariusza Fyrstenberga s 4:6, 7:5 in 7:5.

Po porazu Žemlje zadnji dvoboj posameznikov obeh držav ni več odločal o končnem razpletu. Zato sta kapetana obeh ekip namesto Lukasza Kubota in Blaža Kavčiča na igrišče poslala Fyrstenberga in 22-letnega Ternarja iz Beltincev.

Žemlja: Naredil sem vse, kar sem lahko

Utrujeni Žemlja je odlično začel dvoboj in dobil je vseh sedem uvodnih točk zapored, vendar mu ni uspelo povesti z 2:0 v igrah. Na koncu je prvi niz izgubil šele po podaljšani igri. V tem delu je bilo veliko raznovrstnih udarcev in dolgih točk na obeh straneh.

V drugem in v začetku tretjega niza sta oba igralca izvrstno servirala, to pa je tudi najboljša teniška prvina Janowicza. Slednji je z zgolj z enim odvzemom servisa v drugi igri dobil drugi niz, v tretjem pa je Žemlji odvzel servis v sedmi in zadnji, deveti igri, ter gostiteljem zagotovil končni uspeh.

»Mislim, da sem dobro odigral uvodni niz. Dobro sem začel in tudi nadaljeval. Škoda pa zaradi dvojne napake v podaljšani igri, ki me je stala uvodnega niza. Če bi prvi niz osvojil, bi bilo vse bolj odprto in bi imel veliko več možnosti za končni uspeh. Žal pa se ni izteklo tako,« je dejal vidno utrujeni slovenski tenisač.

»V drugem nizu je Janowicz zelo izboljšal svoj servis, bil zelo agresiven ter nepredvidljiv z osnovne črte. Napravil sem vse, kar sem lahko. Žal pa imam težave z mišicami in zato sem že v soboto med dvojicami vzel zdravniški premor, danes ponovno. Naredili so se vozli v mišicah in sem pri vsakem servisu čutil bolečine, pa tudi močne servise tekmeca sem težko vračal,« je še opisal Žemlja.

Zmaga Ternarja ni spremenila izida

Slovenija je sicer po včerajšnji presenetljivi zmage v dvojicah še gojila nekaj upanja, toda po porazu Žemlje zadnji dvoboj posameznikov obeh držav tako ni več odločal o končnem razpletu.

Zmagovalka Poljska se bo v drugem krogu med 5. in 7. aprilom pomeril z Južnoafriško republiko, Slovenija pa bo septembra igrala za obstanek v prvi evroafriški skupini proti poražencu aprilskega dvoboja Rusija - Velika Britanija.

Davisov pokal:

Poljska - Slovenija 3:2

Jerzy Janowicz (Pol) - Grega Žemlja (Slo) 7:6 (4), 6:3, 6:3;
Mariusz Fyrstenberg (Pol) - Tomislav Ternar (Slo) 6:4, 5:7, 5:7;

Sobota, 2. februarja:
Marcin Matkowski/Mariusz Fyrstenberg (Pol) - Blaž Kavčič/Grega Žemlja (Slo) 3,6, 6:2, 2:6, 6:4, 11:13;

Petek, 1. februarja:
Jerzy Janowicz (Pol) - Blaž Kavčič (Slo) 6:3, 6:3, 7:5;
Lukasz Kubot (Pol) - Grega Žemlja (Slo) 6:3, 6:2, 6:0.