Družina Murray po finale

Od danes do nedelje bodo potekali dvoboji v Davisovem pokalu. V polfinalu para Velika Britanija - Avstralija in Belgija - Argentina.

Objavljeno
17. september 2015 21.22
TEN/
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Le nekaj dni po koncu OP ZDA se teniški svet pri moških že vrti okoli ekipnega tekmovanja, Davisovega pokala. Največja pozornost bo namenjena polfinalnemu obračunu med Veliko Britanijo in Avstralijo, medtem ko bosta o drugem mestu v finalu odločali Belgija in Argentina. Dvoboji bodo na več ravneh, Slovenija pa ta konec tedna ne bo igrala.

Aljaž Bedene se gotovo tepe po glavi. Če se ne bi ravno to sezono spremenila pravila, bi bil Slovenec, ki zdaj nastopa pod britansko zastavo, skoraj gotovo med izbranci kapetana Leona Smitha. Bedene je namreč na svetovni lestvici drugi najvišje uvrščeni Britanec (55.), za Andyjem Murrayem (3.). A namesto da bi bil del spektakla in bi užival v navdušenju, ki je zajelo Otok, bo Ljubljančan lahko le opazoval, kako njegovi rojaki lovijo prvi finale po 37 letih, pri čemer so se tudi že v polfinale uvrstili prvič po letu 1981. Glavni adut v četrtfinalu proti Franciji je bil seveda Andy Murray oziroma kar družina Murray, saj je Andy dobil oba dvoboja posameznikov, prav tako je bil uspešen med dvojicami skupaj z bratom Jamiejem, sicer enim najboljših igralcev na svetu v tej konkurenci.

Podobno naj bi bilo tudi tokrat, ko se od Andyja pričakujeta dve točki, med dvojicami naj bi Jamie tokrat zaigral s še enim specialistom Dominicom Inglotom. »Če smo iskreni, z Andyjem v ekipi imamo možnosti, da premagamo vsakogar. Imamo lepo priložnost, da se prebijemo v finale,« se Jamie zaveda odločilne vloge mlajšega brata, od katerega bodo ta konec tedna na Škotskem pričakovali največ. »Ne bi rekel, da je ves pritisk na meni, vsi ga bomo občutili, saj se obema reprezentancama ponuja lepa priložnost. Res pa je, da sem prav v reprezentančnih dvobojih pokazal nekaj svojega najboljšega tenisa, kar pomeni, da me navdihujejo. V njih uživam. V New Yorku nisem odigral, kot sem si želel, upam, da bo tu drugače,« bo celil rane po porazu v osmini finala OP ZDA Andy, ki bo do konca sezone za vsak as podaril 50 funtov za pomoč beguncem, eden njegovih sponzorjev, britanska zveza in ATP pa bodo temu primaknili svoj delež, tako da bo vsak as vreden 200 funtov (270 evrov).

Ob Andyju Murrayu bo pri Britancih, ki so Davisov pokal nazadnje (skupno devetič) osvojili leta 1936, med posamezniki nekoliko presenetljivo zaigral še Dan Evans (300. na ATP), pri Avstralcih pa Bernard Tomić in Thanasi Kokkinakis. Lleyton Hewitt, za katerega bi bil to ob porazu zadnji nastop v tem tekmovanju, je predviden za dvojice (s Samuelom Grothom), sicer pa so imeli tokratni gostje kar nekaj zapletov pri sestavi ekipe. Kapetan Wally Masur namreč v moštvo ni uvrstil Nicka Kyrgiosa, sicer drugega Avstralca z lestvice ATP, za Tomićem. Po nizu spornih potez je kontroverzni Kyrgios ostal brez mesta v reprezentanci, in sicer naj bi bila odločitev obojestranska, predvsem pa najboljša tako za avstralsko izbrano vrsto kot za igralca.

Od danes do nedelje bodo tudi dvoboji za obstanek oziroma uvrstitev v svetovno skupino. Pari so: Indija – Češka, Švica (z Rogerjem Federerjem in Stanom Wawrinko) – Nizozemska, Rusija – Italija, Uzbekistan – ZDA, Kolumbija – Japonska, Dominikanska republika – Nemčija, Brazilija – Hrvaška (brez poškodovanega Marina Čilića), Poljska – Slovaška.