Duh je spet ušel iz steklenice

Osebnost tedna: Novak Đoković na spolzkih tleh enakopravnosti.

Objavljeno
29. marec 2016 08.02
S. V.
S. V.
Ko mladoletni Domen Prevc oceni, da so ženski skoki slabši del te panoge, se takorekoč nihče ne zdrzne, marsikomu je izjava celo simpatična. Ko se na spolzka tla enakopravnosti žensk in moških v tenisu spusti prvi igralec sveta Novak Đoković, je stvar seveda popolnoma drugačna. In Srb je pred dobrim tednom dni spet odprl Pandorino skrinjico.

Šele leta 2007 se je Wimbledon kot zadnji od turnirjev velike četverice pridružil OP ZDA (1973), OP Avstralije (2001) in Roland Garrosu (2006) ter izenačil nagradni sklad v moški in ženski konkurenci. Temu trendu so sledili še nekateri veliki turnirji, na katerih se združita turneji ATP in WTA, denimo Indian Wells in Miami. Na nekaterih je razlika v korist moških še vedno zelo velika (na primer Cincinnati, kjer je lani za zmago Roger Federer prejel 731.000 $, Serena Williams pa 494.000 $), na nekaterih pa dobijo celo več ženske. Denimo v Pekingu (za zmago 973.505 $ : 654.725), pri čemer gre za različno pomembna turnirja, saj je za najboljše igralke obvezen (premier mandatory), za najboljše igralce pa ne (serija 500). In bolj ko se uresničujejo želje pionirke v boju za enakopravnost Billie Jean King, glasnejši postajajo moški, da si teniške igralke ne zaslužijo enakega plačila.

Najbolj odločno in najpogosteje se je doslej izpostavljal Sergej Stahovski, sledil mu je Gilles Simon (gre za člana sveta igralcev pri ATP) in še nekateri drugi. Odzivi so bili vedno burni, seveda pa veliko manj kot minuli teden, ko se je »zareklo« še številki 1 Novaku Đokoviću. Igralci na takšnih položajih morajo biti pri tako občutljivih temah še posebej previdni, diplomatski, težko si je predstavljati, da bi se kaj takega primerilo Rogerju Federerju ali Rafaelu Nadalu, ki ju Nole bržčas po priljubljenosti ne glede na ves trud ne bo nikdar dohitel. Za Andyja Murraya je medtem tako ali tako znano, da je velik borec za enakopravnost, zato si je v preteklih dneh s Stahovskim prek twitterja izmenjal tudi kar nekaj ostrih besed.

Ko je Đoković po finalni zmagi v Indian Wellsu dejal, da spoštuje igralke zaradi vseh (mesečnih) hormonskih sprememb, s katerimi se morajo soočati za razliko od moški, in da si ženske zaslužijo visoke nagrade, za katere so se borile, da pa bi se moral ATP boriti za še več, je morda zgolj povedal, kaj si zares misli. Seveda je kasneje hitel pojasnjevati, da sta bila kriva adrenalin in evforija ob naslovu, a je duh že davno ušel iz steklenice, pričakovano se je sprožil pravi plaz. Na eni strani odobravanje, na drugi ravno nasprotno. Tudi na turneji ATP niso vsi Federer in Nadal, ne samo Serena Williams & Co., s tega vidika bi moral vsak večer na kolena in se zahvaljevati bogu (kot se je izrazil zdaj že nekdanji direktor turnirja v Indian Wellsu, Raymond Moore) tudi marsikateri igralec, srečnež, da se je rodil v eri velikega Švicarja in Španca. Resnici na ljubo niti Đoković brez njiju ne bi bil, kar je … In ob tem ne gre pozabiti na ikone, ki so ženskemu tenisu dale poseben status, od Kingove pa Martine Navratilove, Chris Evert, Steffi Graf, Monice Seles, zgodovino, ki sta jo pisali in jo še pišeta sestri Williams, za kakšen bum je na Kitajskem poskrbela Li Na itd.

Seveda se je Đoković po nekaj dneh opravičil za vse izrečeno, pojasnil, da je za enako plačilo, da zelo spoštuje svoje kolegice, da je za enakopravnost spolov na vseh področjih in izrazil obžalovanje, ker je bil napačno razumljen. »Med spoloma ne delam nobenih razlik, verjamem v enakost. Odkrito sem se pogovoril z Andyjem, poslal sporočilo Sereni, Caroline Woznacki, Ani Ivanović in še nekaterim ter jim pojasnil, da nisem imel namena nikogar užaliti,« se je posipal s pepelom Srb, ki ga je čakal tudi »zagovor« pri Kingovi in Evertovi. Sprejeli sta ga sicer dobro razpoloženi, a Evertova je bila jasna, da se o ženskih hormonih javno ne razpravlja nikdar in nikjer, njegove neprimerne pripombe pa pripisala evropskemu poreklu, češ da stara celina glede enakopravnosti precej zaostaja za ZDA. Kingova je medtem njegove komentarje o hormonskih spremembah označila za nazadnjaške ter dodala: »Želim si, da bi čim več igralcev imelo hčerke.«