Eden od stebrov turnirja je padel

Direktor TZS Gregor Krušič o challengerju v Portorožu, pokalu fed, financah.

Objavljeno
14. julij 2014 11.32
Gregor Krušič,Portorož Slovenija 08.07.2014
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Portorož – Največji slovenski teniški turnir se je razpletel s finalom med prvim in drugim nosilcem, Blažem Kavčičem ter Gillesom Müllerjem, torej tudi domačim uspehom, challenger v Portorožu je za to raven zelo dobro organiziran, pa vendar je imel za razliko od lani letošnji eno veliko pomanjkljivost – bilo je zelo malo gledalcev. O turnirju in še nekaterih perečih temah smo se pogovarjali z direktorjem TZS Gregorjem Krušičem.

Pred letom dni je bil turnir prava uspešnica. Napovedovali ste, da boste dosegli lansko raven in po organizacijski plati ni pripomb, velik minus pa so gledalci. Zakaj jih je bilo tako malo in kolikšno je vaše razočaranje?

Po promocijski plati smo naredili neprimerno več kot lani, zato gre vzroke iskati drugje. Tri že poznamo: igralci, vreme, saj je bilo od torka do četrtka oblačno, in tudi previsoka cena vstopnic. To so prve analize, končne bomo imeli teden, dva po turnirju. A nerad jadikujem, raje razmišljam za naprej, razočaran pa bi bil, če ne bi vložili maksimuma, če bi bili malomarni, saj tega ne prenašam.

Če ste vložili maksimum, kako potem v prihodnje to popraviti?

Pogovarjamo se o spremembi termina, ki bi se bolj navezoval na OP ZDA in s katerim bi spet pridobili vse naše najboljše igralce, v upanju pač, da bo Grega Žemlja zdrav. Rezerve imamo še pri oglaševanju dogodka v Italiji, privabiti želimo kakšnega priznanega italijanskega igralca. Razmišljamo tudi o dvigu denarnega sklada, a o tem se še nismo odločili dokončno, saj to prinese kar veliko dodatnih stroškov.

Lani so tu nastopili vsi štirje najboljši Slovenci. Ste si predstavljali, da se bo v enem letu toliko spremenilo, saj je ta turnir zaradi naših igralcev, pa je bil od najboljših tu letos le Blaž Kavčič?

Ob prevzemu položaja vodje pisarne leta 2012 tega seveda nisem pričakoval. Ko sem se usedel s četverico, smo se dogovorili, da turnir organiziramo zaradi njih in da bodo sodelovali. To sem Blaža Rolo tudi spomnil ob vabljenju na letošnji turnir, pri čemer seveda spoštujem tudi njegov argument za nastop na turnirju ATP, a ustni dogovor je bil. Žemlja upravičeno ni nastopil, z Aljažem Bedenetom pa vemo, kaj se dogaja. Tega, kar se je zgodilo, nikakor nisem predvideval, upal sem, da bomo vsaj tri, štiri leta gradili turnir na teh igralcih. To je bil eden od stebrov, na katerem naj bi turnir stal, a je v celoti padel. S tem se pač moramo sprijazniti, kar je, je, gremo naprej, upam, da bomo v prihodnje spet pridobili najboljše, prav tako, da bodo drugi napredovali, saj jih je kar nekaj v ozadju.

Če jih je kar nekaj v ozadju, zakaj ste potem dve posebni povabili odstopili sponzorjema? Nimamo igralcev, ki bi si jih zares zaslužili?

Gotovo bi bil primeren Tom Kočevar-Dešman, kar je pokazal s svojo igro, tudi Nik Razboršek, a je poškodovan, sponzorji pa so pač postavili svoje pogoje, tako da pri dveh nismo imeli nekega vpliva.

Kako nameravate v prihodnje spet pridobiti vse najboljše Slovence?

Z že omenjeno spremembo termina, korektnim, profesionalnim odnosom, čim bolj se moramo truditi okoli njih, jim ponuditi kar največ ugodnosti, ki jih lahko.

Pred kratkim je na vas iz vseh topov začel streljati Aljaž Bedene. Se boste odzvali ali je pač vse res?

Njegove izjave so neutemeljene, se izključujejo, tako da smo pomislili, da se niti ne bi odzvali, a je vendarle prestopil mejo. Zato se bomo odzvali z izjavo za javnost, nismo pa se želeli ukvarjati s tem med turnirjem.

TZS na posamične kariere vpliva ravno nima, veliko več ga ima pri reprezentančnih akcijah, ki pa letos niso bile najbolj uspešne. Moški si v Davisovem pokalu niso izborili želenega dvoboja za svetovno skupino, ženske pa so v pokalu fed izpadle kar v II. evro-afriško …

Se strinjam, da nismo bili uspešni. Žal je bila Polona Hercog, ki je bila pripravljena nastopiti, poškodovana, zgodba s Tadejo Majerič pa ni končana, z njo se še pogovarjamo. S pristopom in delom kapetanke Tine Pisnik pa nisem zadovoljen, treba bo narediti korenite spremembe, celotno zgodbo bomo morali zastaviti na novo. V Davisovem pokalu je bil rezultat še vedno dober, res pa je, da nam veliki met ni uspel, a v tekmi z Izraelom nas je sreča res pustila na cedilu. Če bo za prihodnjo sezono žreb ugoden, bomo spet štartali na svetovno skupino, zreli smo za to, Kavčič in Žemlja, če bo zdrav, bržčas ne bosta vprašljiva, na Bedeneta ne moremo računati, pridobiti pa moramo Rolo.

Za konec še – kakšno je finančno stanje zveze, vemo da je bila po tej plati v zares slabi kondiciji?

S potekom sanacije dolgov smo zelo zadovoljni, glede na čas, ko sem prevzel direktorsko mesto, jih imamo še četrtino, kar pomeni, da bomo kmalu splavali v pozitivne številke in lažje začeli vlagati v mladinski pogon in druge projekte.