Federer meni, da je Rafa še vedno favorit Roland Garrosa

Švicarski as Roger Federer prvič igra v Turčiji, na turnirju v Istanbulu se na pripravlja na Roland Garrosu

Objavljeno
27. april 2015 18.51
TENNIS-ATP-TUR-PRESSER
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Istanbul - V vsej dolgi in uspešni karieri, v kateri je prepotoval domala že vse dele sveta, se švicaski teniški zvezdnik Roger Federer te dni prvič mudi v Turčiji. Istanbul namreč premierno gosti ATP turnir na pesku, ki ga bo 17-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam izkoristil za dobro pripravo na Roland Garros.

Federer je v prvem kolu prost, v drugem se bo pomeril z zmagovalcem dvoboja med Turkom Marselom Ilhanom in Fincem Jarkkom Nieminenom. Ob začetku turnirja je na novinarski konferenci spregovoril o svojih pričakovanjih na pesku in OP Francije, turnirju, ki ga je osvojil le enkrat, leta 2009.

Vse od leta 2005 mu je namreč v Parizu življenje grenil Španec Rafael Nadal, ki bo letos branil že svojo deveto krono. Toda glede na zadnje predstave, bo imel težko delo, njegova forma je daleč od tiste, s katero je v preteklih letih navduševal kot »kralj peska«. V Monte Carlu je izgubil v polfinalu, v Barceloni že v 3. kolu. Zato ga mnogi letos sploh ne uvrščajo med favorite za drugi veliki letošnji turnir.

A drugače meni vedno diplomatski Federer. Švicar je dejal, da bo Nadal zagotovo spet nevaren. »Seveda, na pariškem pesku je Rafa zame vedno favorit, tokrat seveda ob Novaku Đokoviću, ki tudi igra izjemno v zadnjem obdobju. Četudi Nadalova forma ni tako dobra kot v prejšnjih letih, verjamem, da ga bo na OP Francije težko premagati,« je dejal 33-letni igralec.

Tudi Federerjeva forma ni ravno zavidljiva, v Monte Carlu je izgubil v 3. kolu, zdaj pa boljše občutke išče v Istanbulu, za katerega pravi, da je odlična izbira za pripravo na Roland Garros. »Gre za to, da dobiš dober občutek za drsenje in se odločiš za raven agresivne igre. Letos sem bil na trdi podlagi sedem, osem mesecev, zato se ni lahko privaditi na pesek. Mislim, da se moja igra korak za korakom izboljšuje,« je dejal.

Federer je tudi dejal, da je zmaga na OP Francije velik cilj. »A za dobro igro potrbujem samozavest. Upam, da je bo tukaj v Istanbulu pridobil veliko,« je še dejal prvi nosilec turnirja.