Federer odstopil od dvoboja z Nadalom

Tenis: Švicar osvojil Basel in odpovedal Pariz ter Špancu prepustil končno 1. mesto na ATP.

Objavljeno
29. oktober 2017 21.59
Saša Verčič
Saša Verčič
Basel – Roger Federer je tudi v domačem Baslu nadaljeval izjemno sezono in v odličnem finalu ugnal vedno neugodnega Juana Martina del Potra. S tem je prišel že do 95. lovorike ATP in jasno je, da bi bil resno v igri za 1. mesto na svetovni teniški lestvici, če bi igral ta teden v Parizu. A se je odločil, da turnir iz serije masters izpusti, na ta način pa je prestol bolj ali manj prepustil Rafaelu Nadalu.

Teniški turnir v Baslu sodi med najuspešnejše za Rogerja Federerja, včeraj ga je osvojil že osmič, to je bil njegov 13. finale, največkrat pa ga je premagal prav del Potro. Namreč leta 2012 in 2013, Argentinec je tudi eden od le štirih igralcev, ki so letos spravili na kolena neverjetnega Švicarja, in sicer v četrtfinalu OP ZDA (Jevgenij Donskoj v Dubaju, Tommy Haas v Stuttgartu in Aleksander Zverev v Montrealu). Odkar je po New Yorku dokončno odpravil težave s hrbtom, ki so se pojavile v finalu kanadskega turnirja iz serije masters, je Federer spet nepremagljiv. Potem ko je pred dobrima dvema tednoma osvojil Šanghaj, kjer je bil v odločilni partiji za nekaj razredov boljši od Nadala, je včeraj torej slavil pred svojimi navijači, tem pa sta z »Delpom« pripravila pravo poslastico.

Predvsem v uvodnem nizu je bil to tenis najvišje ravni, s potezami na meji mogočega, nenavadno je bilo le to, da je domači adut kar dvakrat zapravil prednost breaka, v podaljšani igri pa prednost s 3:0. Precej živčnosti in tudi jeze je bilo videti pri drugem igralcu sveta, ko se je nakazoval del Potrov »hat-trick«, vendar pa je kot že tolikokrat doslej nekako le našel pot do zmage – 6:7, 6:4, 6:3 – in do 95. naslova ATP, s katerim se je osamosvojil na 2. mestu večne lestvice (doslej si ga je delil z Ivanom Lendlom), ob takšnem ritmu, kot ga kaže letos (7 lovorik), pa se niti 109 turnirskih zmag Jimmyja Connorsa ne zdi več tako nedosegljivih. »Neverjetno, kako zelo dobro igra Roger. Upam, da bom tudi sam pri teh letih v takšni formi, a močno dvomim, da bom,« se je tekmecu priklonil del Potro, medtem ko si je Federer zaželel, da bi lahko igral iz tedna v teden, tako kot Argentinec. Medtem ko bo »Stolp iz Tandila« po zmagi v Stockholmu prejšnjo nedeljo in včerajšnjem finalu v Baslu ta teden igral v Parizu, se je namreč Švicar temu turnirju odpovedal.

»Odigral sem pet dvobojev v šestih dneh in moje telo potrebuje premor. Upam, da bodo navijači v Bercyju to razumeli,« je pričakovano novico po finalni zmagi sporočil Federer, ki se je na ta način tudi v veliki meri odpovedal dvoboju za 1. mesto na ATP. A večkrat je že povedal, da mu je od tega veliko pomembnejši nastop na mastersu osmerice v Londonu in zdaj se bo osredotočil na zadnje dejanje sezone, pri katerem je bil doslej tudi zelo uspešen, saj ima že šest naslovov. Nadalu zdaj prezimovanje na prestolu skorajda ne bi smelo spolzeti iz rok, za to namreč potrebuje eno samo zmago v Parizu. Potem ko je v 1. kolu prost, se bo v drugem pomeril z boljšim iz dvoboja Miša Zverev – Hyeon Chung.

Zmaga v Baslu bi del Potra močno približala sklepnemu turnirju osmerice, a tudi tako ima lepe možnosti, če bo pač ohranil takšno formo. Odločitev bo torej padla ta teden, na zadnjem turnirju rednega dela sezone, za zdaj pa so si nastop v Londonu zagotovili Nadal, Federer, Aleksander Zverev, Dominic Thiem, Marin Čilić in Grigor Dimitrov.