Finale ATP: Đoković prek Nadala do zadnje lovorike v sezoni

Srb Novak Đoković je v finalu zaključnega turnirja ATP s 6:3 in 6:4 premagal Španca Rafaela Nadala.

Objavljeno
11. november 2013 19.06
Posodobljeno
11. november 2013 19.30
TENNIS-ATP/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

London - Z nocojšnjim finalom zaključnega turnirja ATP v Londonu se je končala sezona najpomembnejših teniških turnirjev. Z že šestim letošnjim medsebojnim obračunom sta jo sklenila najboljša igralca tega leta Španec Rafael Nadal in Srb Novak Đoković. S 6:3 in 6:4 je zmagal slednji in tako še tretjič v karieri osvojil zaključni turnir osmerice.

To je bil 39. medsebojni obračun Nadala in Đokovića, po katerem je danes Španec kljub porazu ostaja v vodstvu z 22:17.

Čeprav se je v Londonu za konec sezone napovedoval pravi teniški spektakel najboljših igralcev te sezone, je Srb do zmage prišel s presenetljivo malo težavami in vpisal že 22. zmago v nizu, s čimer je tudi izenačil svoj prejšnji rekord. Đoković ni izgubil že vse od septembrskega finala na OP ZDA, ko ga je premagal prav Nadal.

Nadal, ki še nikdar ni osvojil zaključnega turnirja, tudi tokrat ni bil razpoložen. Kljub porazu pa je lahko zadovoljen z izjemno sezono, saj mu je po dolgotrajni poškodbi uspela izjemna vrnitev, v kateri je vpisal le sedem porazov in ob 71 zmagah osvojil deset turnirjev, med drugim grand slama v Parizu in New Yorku. Poleg tega si je v Londonu tudi zagotovil, da bo s prvega mesta na svetovni lestvici začel tudi novo sezono.

Nadal ni imel pravega orožja

Dvoboj je s servisom prepričljivo odprl Đoković in uvodno igro kronal z asom. Nekoliko bolj zmedeno je začel Nadal in nasprotniku takoj ponudil tri priložnosti za break. Srb priložnosti ni izpustil iz rok, z zelo agresivno igro pa prišel do prednosti 2:0. Break je takoj tudi potrdil, Nadal je bil namreč tudi v tretji igri premalo prepričljiv. Španec je bil po še eni predolgi žogi blizu že drugemu izgubljenemu servisu, a mu je nato z dvema napakama in nekoliko nerodnim gibanjem pomagal Nole, Rafa pa je tako osvojil prvo igro. Začetna nervoza ga je tako očitno minila, že je prišel do treh break priložnosti in Srbu vrnil udarec za 2:3. Svoj niz bi kmalu podaljšal že na štiri dobljene igre zapored, a ga je Đoković le ustavil (3:4). Z odlično točko v osmi igri je nato spet speljal vodo na svoj mlin in znova prišel do breaka, nato pa serviral za zmago v prvem nizu. Igra se je tedaj vendarle razplamtela v bolj napet boj. V nekaj borbenih zmenjavah je imel več sreče Srb in le prišel do zmage s 6:3.

Tudi drugi niz je bolje začel Đoković in na servis Nadala povedel s 30:0. A se je Španec izvlekel z uvodno igro, nato pa je sledil nov napad drugouvrščenega na lestvici. S številnimi napakami mu je pomagal tudi sam Nadal, Đoković pa je tako že v tretji igri prišel do breaka v drugem nizu (1:2). Tako kot v prvem nizu, je še drugič potrdil break in naredil pomemben korak k zmagi. Nadal ni imel pravega orožja, Đoković pa je pri izidu 2:4 prišel do še ene priložnosti za odvzem servisa. A Rafa se je izvlekel. Medtem je Đoković nadaljeval s prepričljivo igro in pri izidu 3:5 že imel priložnost za zmago. Nadal se je še enkrat rešil in ubranil novo break priložnost, Nole pa je nato še serviral za zmago. Gledalci so tedaj dobili še zadnjo porcijo napetega dvoboja. Nadal je naposled žogico poslal izven igrišča, srbski zvezdnik pa je postal zmagovalec zaključnega turnirja.

Za Srba sicer sezone še ni konec, od petka do nedelje ga namreč čaka še finale Davisovega pokala.

Poražena brata Bryan

Pred dvobojem Nadal-Đoković se je v Londonu močno zavlekel tudi finalni obračun moških dvojic. Napet dvoboj sta dobila Španca David Morrero in Fernando Verdasco. Šesta nosilca turnirja sta s 7:5, 6:7 (3) in 10:7 dobila premagala prvopostavljena ameriška brata Boba in Mika Bryana.

 

Finale ATP:

Rafael Nadal (Špa/1) - Novak Đoković (Srb/2) 3:6, 4:6

Dvojice, finale:

David Marrero/Fernando Verdasco (Špa/6) - Bob Bryan/Mike Bryan (ZDA/1) 7:5, 6:7 (3), 10:7.