Imel je ugoden žreb, toda znal ga je unovčiti

Tenis: Kyle Edmund je z uvrstitvijo v četrtfinale OP Avstralije poskrbel, da v Veliki Britaniji ne pogrešajo Andyja Murrayja.

Objavljeno
21. januar 2018 21.51
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Ljubljana – Velika Britanija je v Melbournu brez Andyja Murrayja, a je zato britansko čast rešil Kyle Edmund. S prvo uvrstitvijo v četrtfinale turnirja za veliki slam je dokazal, da britanski tenis po Murrayjevi poškodbi in odhodu Aljaža Bedeneta ni sirota, ampak premore še enega vrhunskega igralca.

Potem ko je Andy Murray zaradi poškodbe odpovedal nastop na odprtem prvenstvu Avstralije, je tenis na Otoku v trenutku postal povsem obroben šport, čeprav v Veliki Britaniji skoraj vso pozornost že tako ali tako dobi samo nogomet. A kljub temu se je v zadnjem tednu nekaj spremenilo, saj tudi v Veliki Britaniji vse bolj radovedno pogledujejo proti deželi tam spodaj, kjer blesti drugi najboljši britanski igralec Kyle Edmund.

Prišel je že vse do četrtfinala, kar je največji uspeh v njegovi karieri. Poleg Murrayja je edini Britanec s tem dosežku po letu 1985, ko je v četrtfinalu turnirja velike četverice zaigral John Lloyd. Skupno je v odprti dobi teniške igre samo osem Britancev zaigralo v četrtfinalu, vendar je Edmund še vedno precej daleč od Murrayjevih tridesetih uvrstitev med najboljših osem na turnirjih za veliki slam.

»Lepo je videti, kadar se trdo delo obrestuje. Včasih teniški igralci napredujemo, a se to ne vidi v rezultatih. V tenisu nekaj pomenijo samo zmage in dobri rezultati, zato ni prav dobro, kadar napreduješ v igri in izgubljaš,« je razložil Kyle Edmund. »Nikakor ni lahko zmagati štirih dvobojev na turnirju za veliki slam, prav zato sem zelo vesel.«

Prejel je ogromno sporočil

Edmundov naslednji tekmec bo Grigor Dimitrov, bolgarski igralec, ki je prišel v svetovni vrh (v Melbournu je tretji nosilec), vendar je še daleč od napovedi, da je »novi Federer«. Prav zato britanski heroj tudi v četrtfinalu ni popoln avtsajder, saj je tudi na dosedanjih dveh medsebojnih dvobojih proti Dimitrovu dobil po en niz.

»O turnirski zmagi ne razmišljam, toda na vsakem dvoboju verjamem, da lahko zmagam. Prav zato sem se uvrstil v četrtfinale, a še naprej moram razmišljati samo o naslednji tekmi,« je povedal 23-letni igralec, rojen v Johannesburgu, na OP Avstralije pa je letos ugnal Kevina Andersona, Denisa Istomina, Nikoloza Basilašvilija in Andreasa Seppija. Tako tudi drži, da je imel precej ugoden žreb. Njegov nekdanji rojak in slovenski povratnik Aljaž Bedene je sicer le dve mesti slabši na lestvici ATP (51:49), a je že v prvem kolu zaigral s Federerjem, proti Švicarju pa tudi Edmund ne bi imel nobenih možnosti.

Toda priložnost je treba znati unovčiti in Edmundu je uspelo. »Moraš verjeti. V tenisu so na najvišji ravni zelo drobne razlike med zmago in porazom. Več možnosti imaš, če si stabilen in samozavesten, saj moraš vseskozi verjeti v svoje zmožnosti,« je rekel Edmund, ki na medmrežju opaža svojo povečano priljubljenost: »Na socialnih omrežjih imam ogromno sporočil, toda na mobilni telefon mi še vedno čestitajo samo prijatelji, ki so me spremljali tudi v preteklosti.«