Ivanovićeva odprla pot Hercogovi

Slovenski teniški igralec Blaž Kavčič izpadel na OP Avstralije v Melbournu, grozi pa mu tudi nova operacija.

Objavljeno
19. januar 2015 19.42
Polona Hercog of Slovakia watches her shot as she plays against Ana Ivanovic of Serbia during the China Open tennis tournament at the National Tennis Stadium in Beijing, China Wednesday, Oct. 2, 2013. (AP Photo/Andy Wong)
S. V., šport
S. V., šport

Melbourne – Izkoristiti priložnost je v tenisu izjemnega pomena, saj lahko to prinese velik skok na svetovni lestvici, da dodaten zagon – in tudi povsem nove razsežnosti – karieri. Zelo lepa se na OP Avstralije ponuja Poloni Hercog, ki je v 1. kolu ugnala Wang Qiang, njen del razpredelnice pa se je močno odprl, ker je že izpadla peta nosilka Ana Ivanović.

Šele drugič doslej se je Hercogova prebila skozi 1. kolo v Melbournu, prvič že »davnega« leta 2010, sledili so štirje zaporedni porazi, niz je zdaj le prekinila, pri čemer dvoboja z njej neznano Kitajko ni odprla najbolje. Wang Qiang je začela na vse ali nič, nekoliko presenetila slovensko igralko, ki je bila za nameček še vse preveč živčna, da bi lahko dobila uvodni niz. A v nadaljevanju se je le bolj zbrala in sprostila, z napadalno igro narekovala ritem dvoboju, Kitajka ji je vedno težje sledila in po slabih dveh urah se je Štajerka veselila zaslužene zmage (3:6, 6:3, 6:2). Preboj v 2. kolo je bil konec koncev pričakovan, njena naslednja tekmica pa ne. Resda je Hercogova pred dnevi v smehu dejala, da bi bilo najboljše, če bi za uvod izkoristila dober žreb, nato pa namesto na Ano Ivanović naletela na kvalifikantko, a kar je bilo mišljeno kot šala, se je nazadnje vendarle uresničilo.

Srbkinja, ki je bila peta nosilka in si je za letos za cilj zastavila dobre nastope na turnirjih za veliki slam, se je v 1. kolu povsem izgubila, kar je izkoristila Lucie Hradecka. Hercogovi se na grand slamih doslej še nikdar ni ponudila takšna priložnost, da bi se za preboj med 32 pomerila s kvalifikantko … Resda je Čehinja dobila edini medsebojni dvoboj, lani v Linzu (po podaljšani igri tretjega niza), in da je očitno v dobri formi, pa vendarle, gre za 142. igralko sveta, ki se je po težavah s poškodbami bolj osredotočila na dvojice. »To, da je premagala Ivanovićevo, pove veliko. Je neugodna tekmica, kar sem že občutila tudi na svoji koži. Pričakujem veliko borbo, na katero pa sem dobro pripravljena,« se je k jutrišnjemu dvoboju obrnila Hercogova. A ne le, da se je izognila nosilki v 2. kolu, če bo uspešna, se ji bo tudi v tretjem, saj so uvodni dan OP Avstralije nosilke padale druga za drugo. Slovenka, ki se je prek 2. kola velikega slama doslej prebila le enkrat, o tem ne želi razmišljati. »Res se osredotočam le na vsak naslednji dvoboj. Nisem pogledala žreba od 2. kola naprej, so pa možnosti vedno in povsod, ne glede na to, kdo je na drugi strani,« še pravi današnja slavljenka (24 let).

Veliko razočaranje pa je doživel Blaž Kavčič, ki je imel od vseh slovenskih igralcev po svetovnih lestvicah sodeč najlažjega tekmeca. Četudi je James Duckworth domačin (nastopa s posebnim povabilom) ter s tem precej bolj neugoden kot sicer in je pred kratkim ugnal Gillesa Simona, je bil Avstralec seveda premagljiv, prikazal ni nič posebnega, a na drugi strani se je Ljubljančan prikazal v toliko slabši luči. »Če igraš tako slabo, kot sem jaz, tu ni igralca, ki bi ga lahko premagal. Res katastrofalna predstava. Nad celotno zgodbo po Dohi sem zelo razočaran. V Katarju sem odigral dobro, nato se v Sydneyju nisem dobro počutil in izgubil občutek za igro, kar se je nadaljevalo v Melbournu. To sploh ni bil tenis, za nobeno žogico nisem vedel, kam bo odletela,« je zmajeval z glavo Kavčič, ki pa ima spet nove zdravstvene težave.

Tik pred začetkom OP Avstralije so mu namreč diagnosticirali ukleščenje živca na desni nogi, torej enako težavo, kot jo je imel že na levi in jo je lani rešil z operacijo. Novi zdravstveni problemi (lani je moral kar dvakrat dlje prisilno počivati, za nameček še zdaleč ni mogel stoodstotno opraviti niti priprav na 2015) in misel, da bi moral spet pod nož, so ga psihično kar precej načeli. »Nihče ne ve, kako bo poškodba napredovala. Zdaj še lahko igram, a vprašanje je, kdaj se bo pojavila močna bolečina in bo treba spet na operacijo. Ne vem več, kaj naj naredim, ko se ena stvar še celi, že pride druga … Resnici na ljubo sem že naveličan vedno znova graditi od začetka,« je bil včeraj obupan Kavčič.