Kaj je št. 1 brez velikega naslova?

Prva teniška igralka sveta Simona Halep v tej sezoni osvojila le en turnir, v Madridu.

Objavljeno
03. november 2017 00.54
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Teniška sezona na ženski turneji je spet spodbudila razprave o starih, dobrih časih, posebej še odkar je na porodniški dopust odšla Serena Williams. Šest različnih igralk je prišlo do šestih največjih dosežkov, kar se je doslej zgodilo le enkrat, leta 2005, a tedaj je šlo za veliko večja imena kot letos, ko so tekmovalke izkoriščale praznino za dosežke kariere.

Na koncu se je največ dvomov porajalo okoli Simone Halep, ki je postala 13. igralka od uvedbe svetovne lestvice leta 1975, ki sezono končuje na prvem mestu (na vrh se je sicer skupno povzpelo 25 igralk), je pa tudi prva Romunka s tem dosežkom. Dolgo je lovila prestol, ki se ji je vztrajno izmikal, saj je vedno znova popustila pod pritiskom, dokler ji ni tik pred koncem sezone v Pekingu to le uspelo, razplet mastersa, na katerem je izpadla v skupinskem delu tekmovanja, pa ji je šel nato tudi na roko do te mere, da se je obdržala na vrhu. Ne glede na to, da ni osvojila nobenega velikega slama – na OP Avstralije je zmagala Serena Williams, na Roland Garrosu Jelena Ostapenko, na Wimbledonu Garbiñe Muguruza in na OP ZDA Sloane Stephens –, prav tako ne sklepnega turnirja osmerice, na katerem je bila najboljša Caroline Wozniacki. Ne le letos, teh naslovov ni osvojila nikdar doslej. In kar je pika na i skorajda že absurdnemu položaju, Halepova je v 18 nastopih osvojila komajda en turnir v vsej sezoni, Madrid, še na štirih je igrala v finalu (Rim, Roland Garros, Cincinnati, Peking), proti igralkam svetovne deseterice je bil njen iztržek 5:6 ...

»Noben igralec ali igralka ne bi smel končati sezone na 1. mestu svetovne lestvice brez zmage za veliki slam. Če se to zgodi, ta dosežek ni pomemben,« je jasen in oster Patrick Mouratoglou, trener Serene Williams, ki je svojčas tudi bila brez dvoma najboljša igralka, a tega lestvica ni potrjevala, saj je preprosto odigrala premalo turnirjev. Ob letošnjem dogajanju so se spet vnele razprave, da bi bilo pametno razmisliti o spremenjenem načinu točkovanja, zanimiva pa je tudi primerjava, da bi bila prva igralka sveta, če bi na WTA veljala enaka razdelitev točk kot na ATP, Caroline Wozniacki. Na velikih slamih je bila z dvema finaloma, enim polfinalom in eno osmino finala najuspešnejša Venus Williams (tudi finalistka mastersa), medtem ko je združenje WTA za igralko leta razglasilo – Garbiñe Muguruza …

»V tej sezoni sem doživela dva težka trenutka, enega na začetku, ko sem bila približno tri mesece poškodovana, drugega v finalu Roland Garrosa, po katerem sem bila zelo razočarana in žalostna. Sicer pa mislim, da so bili moji rezultati precej stanovitni, kar je izjemnega pomena. Ponosna sem na to, da sezono končujem kot prva igralka sveta. Trdo sem garala, da sem postala kar najboljša igralka, in št. 1 je zame velika čast,« je črto pod tekmovalno leto 2017 potegnila Simona Halep, tretja končna št. 1 brez velikega slama, po Jeleni Janković (2008) in Caroline Wozniacki (2010, 2011).

Četudi je Romunka vesela in ponosna na dosežek, s katerim se lahko pohvalijo le redke igralke, pa jo prav to, da ni osvojila še nobenega velikega turnirja, močno pekli. »Seveda zdaj sanjam o zmagi za veliki slam. Delala bom še bolj zagnano, da bom še boljša, potem pa bomo videli, kaj se bo zgodilo. Vsekakor bo potreben napredek, da se bom lahko obdržala na vrhu. Mislim, da bo prihodnjo sezono vse težje. Vsak turnir, vsak dan bo velik izziv,« se dobro zaveda Halepova, posebej če se bo turneji res spet pridružila Serena Williams, prav tako Viktorija Azarenka, ki se še vedno bori za skrbništvo nad sinom in ne sme zapuščati Kalifornije, ter bo Marija Šarapova odigrala celotno sezono.