Kavčiča iz tira rahlo vrgla zgolj krvavitev iz nosu

Prvi nosilec v Portorožu za zdaj še brez resne preizkušnje. Kočevar-Dešman končal v osmini finala.

Objavljeno
12. julij 2014 09.22
Blaž Kavčič,Portorož Slovenija 08.07.2014
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Portorož – Z velikimi koraki stopa Blaž Kavčič proti finalu na edinem slovenskem teniškem turnirju iz serije challenger na Obali. Do polfinala je prišel brez vsakršnih težav, včeraj je zlahka opravil z dvema tekmecema, potem ko je najprej dokončal v četrtek prekinjeni dvoboj z Ricardom Rodriguezom, nato pa še »redni« četrtfinale z Nikolo Mektićem.

Po treh dneh ne ravno pravljičnega vremena je včeraj Portorož vendarle spet obsijalo sonce in v primerjavi s četrtkom, ko je Kavčič z Ricardom Rodriguezom odigral niz in tri igre (6:4, 3:0), pri tem pa v slabih razmerah ni prikazal najboljšega tenisa, je Ljubljančan zaigral bolje. Z Venezuelcem je v dopoldanskem delu sporeda opravil ekspresno (drugi niz 6:1), šlo je za malce daljše ogrevanje, ker pa je v vsakem dvoboju pritisk, je vse skupaj obveljalo ravno za en trening. Zato tudi ni bil utrujen, ko je popoldne še enkrat zakorakal na osrednje igrišče. Nasproti mu je stal vsekakor bolj izčrpan tekmec, saj je Nikola Metkić od sobote odigral pet dvobojev, po uvodnih štirih igrah, najboljših Kavčičevih na tem turnirju, se je zdelo, da bo Slovenec pometel s tekmecem. A po 4:0 je nenadoma začel krvaveti iz nosu, prekinitev s sodniško pomočjo pa ga je nekoliko vrgla iz tira, a seveda ne toliko, da bi bila zmaga v katerem koli trenutku ogrožena (6:2, 6:4).

»Začetek je bil res dober, po prekinitvi pa sem naredil kakšno neizsiljeno napako več, zbranost je malce padla, morda sem tudi preveč čakal na tekmečeve spodrsljaje. A še tri igre mi je kri rahlo kapljala iz nosu, ni bilo popolnega pretoka zraka, kar me je motilo. Še bolj moteče je, da se mi to v zadnjem času dogaja kar pogosto, od začetka azijske turneje denimo že četrtič,« je pojasnil Kavčič, pri katerem je viroza z začetka tedna že preteklost, počutje je spet dobro, nekoliko se mu pozna le pomanjkanje treninga v razmerah, kakršne so portoroške.

»Kaljut« si je z zmago nad Mektićem spet zagotovil tudi mesto najboljšega Slovenca na lestvici ATP (s tem rezultatom bi bil točko pred Blažem Rolo), vsekakor pa ga danes čaka veliko težje delo, za preboj v finale bo moral pokazati več. Pomeril se bo s tretjim nosilcem Jevgenijem Donskojem, ki na Obali kaže dobre igre. Slovensko-ruski polfinale bo ob 17.45, ob 15. uri pa se bosta za eno mesto v finalu merila Kyle Edmund in Gilles Müller. Danes bo na koncu tekmovalnega dne tudi finale dvojic med Ilijo Bozoljcem in Flaviom Cipollo ter Sergejem Betovom in Aleksandrom Burijem.

Mektić pa je imel včeraj dvojni slovenski spored, saj se je dopoldne – prav tako še v dvoboju osmine finala – pomeril s Tomom Kočevar-Dešmanom, s katerim sta še v ponedeljek igrala zadnje kolo kvalifikacij. Tedaj je bil uspešnejši Slovenec, Hrvat se je nato na glavni turnir uvrstil kot srečni poraženec, to pa mu je omogočil drugi naš igralec, Mike Urbanija, ki ni unovčil posebnega povabila in je nastop odpovedal zaradi poškodbe rame. Kot se rado primeri v takšnih položajih, se tudi včeraj ni ponovil ponedeljkov razplet, čeprav sta bila igralca kar na dobri poti. Mektić je namreč zanesljivo dobil uvodni niz, v podaljšani igri drugega pa je bil za razliko od začetka tedna tokrat prav tako boljši Hrvat (6:2, 7:6).

»Današnji dvoboj je bil povsem nova zgodba, povsem nepovezana s ponedeljkovo. Razmere so bile drugačne, saj sva zadnjič igrala na osrednjem igrišču, tokrat na zunanjem, kjer se žogice višje odbijajo, kar je njemu bolj ustrezalo. Tudi sopare ni bilo. Sem pa začel nekoliko prepočasi, premalo odločno, preden sem v drugem nizu le ujel ritem. Škoda, da pri 4:4 nisem izkoristil žogice za break,« je ocenil Kočevar-Dešman, ki je bil na papirju sicer popolni avtsajder, saj je na svetovni lestvici 841., medtem ko je Mektić 239.

Slovenec je bil po porazu nekoliko razočaran zavoljo nekaj zapravljenih priložnosti, sicer pa zelo zadovoljen s turnirjem, kar je razumljivo, saj je prvič uspešno prešel kvalifikacije challengerja in nato tudi prvič preskočil 1. kolo. »Res ne morem biti slabe volje, turnir se je zame razpletel veliko nad pričakovanji,« je črto potegnil Kočevar-Dešman, ki bo konec prihodnjega tedna poskusil v kvalifikacijah turnirja ATP v Umagu.