Klepačeva brez turnirske zmage

Slovenski tenisači so bili neuspešni v kvalifikacijah portoroškega turnirja. Polona Hercog do glavnega dela v Torontu.

Objavljeno
09. avgust 2015 10.33
TENNIS/
J. P., G. L., Delo.si
J. P., G. L., Delo.si

Washington - Slovenska teniška igralka Andreja Klepač je bila vse do zadnjega v igri za zmago v konkurenci dvojic na turnirju WTA z nagradnim skladom četrt milijona ameriških dolarjev v Washingtonu, a je morala v navezi s Španko Laro Arruabarreno, s katero sta bili tretji nosilki, v finalu vendarle na kolena. Po uri in 42 minutah izenačene igre sta bili namreč s 7:5 in 7:6 (7) boljši četrtopostavljeni Švicarka Belinda Benčič in Francozinja Kristina Mladenović.

Čeprav sta se poraženki zanašali na natančen servis (štirje asi, brez dvojnih napak, 68-odstotna uspešnost na prvi začetni udarec), sta bili v ključnih trenutkih dvoboja vselej prekratki. Slabo sta namreč izkoriščali priložnosti za brejk, ki sta si jih priigrali kar dvanajst, unovčili pa zgolj tri, medtem ko sta bili zmagovalki iz devetih poskusov uspešni štirikrat. Pred tem sta Andreja in Lara preskočili polfinale, saj sta tekmici, Američanka Irina Falconi in Romunka Monica Niculescu, dvoboj predali.

V posamični konkurenci pa sta obe najvišje rangirani igralki pokleknili v polfinalu. Prvopostavljena Rusinja Jekaterina Makarova je morala predati obračun pri izidu 6:4 in 3:6 rojakinji Anastasiji Pavljučenkovi, druga nosilka, Avstralka Samantha Stosur, pa je pokleknila pred Američanko Sloane Stephens, ki je bila boljša s 7:6 (4) in 6:0, zmagala pa je prvič v tretjem medsebojnem obračunu.

Med moškimi, tam je nagradni sklad 1.508.815 »zelencev«, se bosta v washingtonskem finalu pomerila John Isner in Kei Nišikori. Domači as, sicer osmi nosilec, je po hudem skoraj dveurnem boju s 6:3, 3:6 in 7:6 (9) odpravil rojaka Steva Johnsona, ki pa bo kljub porazu jutri na svetovni jakostni lestvici napredoval za trinajst mest (na 42. mesto). V dvoboju drugega in tretjega nosilca pa je Japonec s 3:6, 6:1 in 6:4 izločil Hrvata Marina Čilića, ki mu ni pomagalo niti devet asov. Tekmeca sta se med seboj udarila osmič doslej, petič je bil uspešnejši Nišikori.

Slovenci neuspešni v kvalifikacijah portoroškega turnirja

Na slovenski obali se začenja moški challenger v Portorožu, kjer bo slovenska zasedba v glavnem delu turnirja štela tri tenisače - Grego Žemljo, Jako Kapljo in Aljaža Radinskega. Skozi kvalifikacije se na turnir ni uspelo prebiti Davidu Goršiču, ki je izpadel v drugem kolu, ter Marku Laziču, Anžetu Mastnaku in dvojčkoma Gregorju in Primožu Vovku, ki so bili neuspešni že v prvem kolu kvalifikacij.

Pet Slovencev bo nastopilo še v konkurenci dvojic. Radinski bo zaigral z Grkom Stefanosom Cicipasom, dva para pa bosta povsem domača: Rok Jarc/Jaka Kaplja in David Goršič/Tilen Žitnik.

V posamični konkurenci se bo Žemlja najprej pomeril z Italijanom Andreo Arnaboldijem, Kaplja se bo srečal s četrtim nosilcem, Slovakom Lukasom Lackom, Radinski pa se bo pomeril z Japoncem Hirokijem Moriyo.

Hercogova uspešno prek kvalifikacij

Najvišje rangirana slovenska tenisačica Polona Hercog se je uvrstila v glavni del turnirja serije WTA v Torontu. Štajerka je v zadnjem kolu kvalifikacij s 6:2 in 6:4 ugnala Čehinjo Terezo Smitkovo, s čimer si je zagotovila mesto na žrebu turnirja z nagradnim skladom 2,513 milijona dolarjev.