Krvnik Blaža Role do turnirske zmage v Gstaadu

V Umagu najboljši Urugvajec Pablo Cuevas, ki je v finalu snel skalp drugem nosilcu, Špancu Tommyju Robredu.

Objavljeno
27. julij 2014 13.35
Posodobljeno
27. julij 2014 13.35
TENNIS-ATP-SUI
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Umag - Na teniškem turnirju ATP z nagradnim skladom 485.760 evrov v Umagu se je zmage veselil nepostavljeni Urugvajec Pablo Cuevas, ki je v finalu brez težav, s 6:3 in 6:4, odpravil drugega nosilca, Španca Tommyja Robreda. Za Cuevasa je to druga turnirska zmaga letos in nasploh v karieri - pred tem je bil uspešen v švedskem Bastadu. Jutri bo na svetovni jakostni lestvici pridobil kar dvajset mest in se povzpel vse do 40., medtem ko bo Robredo zdrknil dve stopnički navzdol in bo pristal na robu dvajseterice.

V Gstaadu, kjer je bil nagradni sklad ravno tako 485.760 evrov, se je tretje turnirske zmage - po dveh v Casablanci - veselil nepostavljeni Španec Pablo Andujar, ki je na poti do končnega uspeha izločil tudi slovenskega predstavnika Blaža Rolo. V finalu je bil s 6:3 in 7:5 uspešnejši še od Argentinca Juana Monaca, ki ga ravno tako ni bilo med nosilci. Andujar bo od jutri naprej 44. lopar sveta, kar pomeni, da bo pridobil kar 27 mest, medtem ko se bo Monaco spet vrnil v udarno stoterico.

Na ženskem turnirju WTA v kitajskem Nanchangu pa je v finalnem obračunu dveh domačih igralk prva nosilka Peng Shuai s 6:2, 3:6 in 6:3 spravila na kolena nepostavljeno Liu Fangzhou in se v sedmem poskusu vendarle veselila prve turnirske zmage med posameznicami. Doslej je namreč veljala za popolno specialistko za igro dvojic, med katerimi se je veselila že kar 19 lovorik.

Ukrajinka Jelina Svitolina je zmagovalka turnirja WTA z nagradnim skladom četrt milijona ameriških dolarjev v Bakuju. Z gladko finalno zmago s 6:1 in 7:6 (2) nad petopostavljeno Srbkinjo Bojano Jovanovski je ukrajinska najstnica, sicer druga nosilka, ponovila lanski uspeh na tem tekmovanju, ko je v finalu odpravila Izraelko Shahar Pe'er, in se veselila drugega turnirskega uspeha na tej ravni v karieri. Zanimivo: preden je Svitolina dvakrat osvojila Baku, je bila leta 2012 na tem prizorišču zmagovalka tudi že Jovanovskijeva.

Jelina je v celem tednu oddala en sam niz, v polfinalu ji ga je namreč odščipnila nepostavljena Italijanka Francesca Schiavone, svojčas četrta igralka sveta. Komaj 19-letna Ukrajinka, ki trenutno drži 37. mesto na svetovni teniški lestvici WTA (Bojana je le tri mesta nižje), je finale spravila pod streho v uri in 23 minutah, tudi po zaslugi štirih asov in tričetrtinsko uspešne igre na svoj prvi servis.

Na moškem turnirju ATP v Atlanti z nagradnim skladom 568.000 »zelencev« pa bo prvopostavljenemu domačemu asu Johnu Isnerju, ki je v polfinalu brez težav odpravil rojaka Jacka Socka (7:5 in 6:4), v finalu nasproti stal izraelski lopar Dudi Sela, ki ga ni med nosilci, polfinalnega tekmeca, Nemca Benjamina Beckerja, pa je odpravil s 6:3, 3:6 in 6:3.