Le Wimbledon lahko trojico odvrne od Portoroža

Če ne bo izjemnega uspeha v Londonu, bodo na domačem challengerju igrali vsi najboljši Slovenci, Žemlja, Bedene in Kavčič.

Objavljeno
21. junij 2013 12.56
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Portorož – Le še veleuspeh v Wimbledonu – uvrstitev v četrtfinale – lahko prepreči nastop najboljših slovenskih teniških igralcev na največjem domačem turnirju, ki ga bo čez dober teden gostil Portorož. Najdlje je v zraku visel prihod Grega Žemlje.

Slovenski challengerji so bili že večkrat v drugem tednu turnirjev za veliki slam, a še nikdar ni bilo toliko poudarka na tem, da bodo najboljši domači igralci nastopili, če ne bodo več v igri drugje. Resda se Slovenci (moški) še nikdar niso prebili prek 3. kola grand slamov in bi Portorož izpustili le z wimbledonskim četrtfinalom, pa vendarle. Po eni strani se zdi le še vprašanje časa, kdaj bo enemu uspelo tudi to (če bi se kateri od trojice prebil v osmino finala, bi še vedno nastopil na Obali), čeprav bo seveda zelo veliko odvisno od današnjega žreba, še vedno je realno tudi, da po črnem scenariju Žemlja, Aljaž Bedene in Blaž Kavčič izpadejo v 1. kolu …

Kako torej na položaj gledajo na TZS, ki prireja Tilia Slovenia open? »Tu za nas ni nobenega dvoma. Vsakemu iz srca privoščimo četrtfinale Wimbledona, to so sanje vsakega igralca. Vem, da do nadaljnjega ne bodo razmišljali o ničemer drugem kot o Wimbledonu, Portorož pride zanje na vrsto šele po izpadu v Londonu. Njihov cilj je tam dobiti kar največ dvobojev, ne pa igrati v Portorožu. K nam pridejo le v primeru, da v Wimbledonu izpadejo dovolj zgodaj, česar pa jim nikakor ne privoščimo,« je dejal direktor TZS Gregor Krušič, ki se sicer zaveda, da bi turnir s tem veliko izgubil, a za slovenski tenis bi bil to seveda izjemen dosežek.

Glede na dozdajšnje rezultate Slovencev pa gre vendarle pričakovati, da bodo nastopili vsi najboljši in prav zavoljo njih – predvsem Žemlje in Bedeneta – bo to najmočnejši turnir pri nas v novejši zgodovini (brez Domžal). Za Žemljo se je celo vse do zadnjega zdelo, da ne bo mogel zaigrati zavoljo previsoke uvrstitve – za nastop člana top 50 bi bilo treba povišati denarni sklad, za ta korak pa se pri TZS ne bi odločili –, a le dan pred prijavno lestvico je Radek Štepanek osvojil challenger v Prostejovu in s tem na ATP prehitel Žemljo. »Seveda smo veseli, da naj bi nastopil tudi Grega, saj smo si res želeli, da bi zaigrali vsi naši, četudi je ta raven za njih prenizka. A pokazali so veliko pripadnost slovenskemu tenisu in TZS, je pa zanje to tudi priložnost za promocijo,« pravi Denis Topčič, direktor turnirja in predstavnik generalnega sponzorja Tilie, pri kateri odločitev o podpori tenisu ni bila težavna, saj zavarovalnica kljub krizi beleži rast.

Poleg Žemlje, Bedeneta in Kavčiča bodo v glavnem žrebu s povabilom bržčas nastopili še štirje Slovenci. Blaž Rola in najboljši igralec tamkajšnje regije Marko Lazič sta wild carda že dobila, verjetno ga bo še Tomislav Ternar, o zadnjem pa se morajo prireditelji še odločiti, pri čemer imajo čas do žreba prihodnjo nedeljo. Od tujcev odmevnih imen ni, čeprav so Karol Beck, Jevgenij Donskoj, Flavio Cipolla vse prej kot teniški neznanci. »Rez« je ta čas okoli 270. mesta, se pa lahko to v prihodnjem tednu še spremeni. Turnir, katerega nagradni sklad bo 30.000 € (+ gostoljubje; trda podlaga), proračun pa je 160.000 €, se bo s kvalifikacijami začel prihodnjo nedeljo, dvoboji glavnega žreba pa v torek, 2. julija, medtem ko bo finale 7. 7. ob 19. uri. Vstopnina za osrednji štadion bo simbolična, prve tri dni glavnega turnirja 3 €, zadnje tri pa 5 €, pri čemer bo veljala tudi za vstop v bližnji lokal z zabavnimi prireditvami. Prireditelji si pač želijo teniški festival popestriti tudi z zabavo, morje in poletje pa sta kajpak kot nalašč za to.