Li Na tretjič v finalu, a prvič v vlogi favoritinje

Ženski finale OP Avstralije v Melbournu: izkušena Li Na proti debitantki Dominiki Cibulkovi.

Objavljeno
25. januar 2014 02.46
S. V., šport
S. V., šport
Melbourne – Li Na bo še tretjič v štirih letih igrala v finalu OP Avstralije, a z eno pomembno razliko: tokrat bo favoritinja. Potem ko ji leta 2011 ni uspelo v dvoboju s Kim Clijsters, lani pa ne proti Viktoriji Azarenka, bo danes (ob 9.30) njena tekmica veliko manj uveljavljena. Namreč debitantka v finalih grand slama Dominika Cibulkova.

Dvakrat se je Li Na zelo približala avstralski lovoriki in izgubila finale v treh nizih, pri čemer je bil lanski dvoboj z Azarenko nekaj posebnega, saj se je kar dvakrat poškodovala, ob drugem padcu pa se ji je za nekaj trenutkov tudi stemnilo pred očmi. »Pred letom dni sem imela res veliko nesreče in upam, da se ji bom zdaj izognila. Tokrat bom skušala uživati in ostati nepoškodovana,« si je zaželela Kitajka, ki ji OP Avstralije zelo ustreza in ravno s prvim melbournskim finalom je stopila na veliko sceno ter istega leta v Parizu osvojila tudi prvo – in za zdaj edino – kitajsko lovoriko za grand slam.

Potem ko je imela sredi lanske sezone kar nekaj težav z domačimi mediji, ki niso dobro sprejeli slabših rezultatov in je zato razmišljala o koncu kariere, se zdi, da je drugi naslov na dosegu rok. Nenazadnje je Cibulkovo v štirih dvobojih premagala prav tolikokrat, izkušnje bi prav tako morale pretehtati na njeno stran. »Tretji finale, da, mislim, da sem precej blizu lovoriki. Več je takšnih dvobojev, bolj veš, kako se odzvati. Treba je samo stopiti na igrišče in igrati ter čim manj razmišljati o lovoriki. Mislim, da sem nared, in zares si želim osvojiti ta naslov, saj tu vedno igram zelo rada. A prepričana sem, da je prav tako pripravljena Dominika. Vsakdo, ki dobi šest dvobojev, se namreč finala loti samozavestno,« razmišlja 31-letnica o novi priložnosti, ki se ji ponuja.

Cibulkova je doslej v Melbournu kazala neustrašne predstave (nenazadnje je ugnala 3. in 5. nosilko, Marijo Šarapovo ter Agnieszko Radwansko), seveda pa je vprašanje, v kolikšni meri se ji bo danes vendarle zatresla roka, koliko jo bo celotna kulisa prevzela. »Da, to bo moj prvi finale, medtem ko je bila Li Na v takšnem položaju že večkrat, natančno ve, kakšen je občutek. Zato lahko rečem samo, da si želim le prikazati svoj najboljši tenis,« o neraziskanem »ozemlju« pravi Cibulkova, ki pa je gotovo dobila kar nekaj nasvetov od zelo dobre prijateljice Marion Bartoli, lanske presenetljive wimbledonske zmagovalke.