Muguruza do premiernega finala v Wimbledonu, Williamsova nadigrala Šarapovo

Garbiñe Muguruza je v polfinalu premagala Agnieszko Radwansko (6:2, 3:6, 6:3), S. Williams pa Šarapovo (6:2, 6:4).

Objavljeno
09. julij 2015 09.29
Posodobljeno
09. julij 2015 14.00
TENNIS-GBR-WIMBLEDON
G. L., M. Ž., Delo.si
G. L., M. Ž., Delo.si

London - Španska tenisačica Garbiñe Muguruza in Američanka Serena Williams se bosta v soboto pomerili v finalu wimbledonskega turnirja.

Španska Muguruza je v polfinalu po treh nizih premagala 13. nosilko, Poljakinjo Agnieszko Radwansko (6:2, 3:6, 6:3), in se prvič v karieri uvrstila v finale turnirja za veliki slam.

Prva igralka sveta Serena Williams je imela manj dela in je po dveh nizih izločila četrtopostavljeno Rusinjo Marijo Šarapovo (6:2, 6:4) in se bo borila za svojo šesto wimbledonsko lovoriko ter skupno 21. na turnirjih za veliki slam.

Serena Williams in Garbiñe Muguruza sta doslej igrali tri medsebojne dvoboje, razmerje v zmagah je 2:1 za Američanko.

POTEK DVOBOJA MUGURUZA : RADWANSKA

Muguruza začela silovito

Uvodni polfinalni obračun med Garbiñe Muguruzo in Agnieszko Radwansko se je začel z brejkom Španke, s katerim je izkušenejšo tekmico nemudoma opozorila, da se zgolj z uvrstitvijo v polfinale še ne misli zadovoljiti. V Venezueli rojena 21-letnica je zgodnji odvzem servisa v naslednji igri brez večjih težav potrdila in si priigrala oprijemljivejšo prednost z 2:0.

Priložnost za odvzem servisa si je priigrala tudi ob naslednji servisni igri Poljakinje, ki pa je tokrat le odbila napad in dobila svojo prvo igro. Druge ji v naslednji igri niti slučajni ni uspelo, saj je bila Muguruza na svoj servis ponovno zanesljiva. Za nameček si je zatem priigrala nove tri priložnosti za odvzem servisa, izkoristila je drugo in povedla že z dvema brejkoma prednosti. Ko ga je v naslednji igri brez težav potrdila je na semaforju kazalo že 5:1 v njeno korist.

Kar 182 centimetrov visoka tenisačica bi lahko že po naslednji igri osvojila prvi niz, a je zapravila dve brejk/niz žogici. V naslednji igri je bilo povsem drugače, saj neustrašna Španka na svoj servis ni oddala niti točke. V 34 minutah, kolikor je trajal prvi niz, je Muguruza izkoristila dve od sedmih priložnosti za brejk, medtem ko si Radwanska ni priigrala niti ene same priložnosti za odvzem servisa nasprotnici.

Povratek Radwanske po zaostanku z 0:2

Nemoč Poljakinje se je nadaljevala tudi v drugem nizu, saj si je njena razpoložena nasprotnica nemudoma priigrala tri žogice za brejk, spet je izkoristila drugo. Po začetnem zaostanku z 0:30 na svoj servis je španska mladenka dobila štiri točke zapored in tudi drugi niz pričela s prednostjo z 2:0.

Popolne kapitulacije Radwanska še ni želela podpisati, naslednjo igro je dobila brez izgubljene točke in prvič v današnjem dvoboju pokazala igro iz dosedanjega dela Wimbledona. Na njeno žalost je bila skozi celoten obračun na svoj servis podobno suverena Muguruza, ki ni ničesar prepuščala naključju.

Poljakinja je z nekaj težavami dobila svojo naslednjo servisno igro in še nekoliko podaljšala svoje upe po finalu. Radwanski je po štirih igrah kazalo slabo, saj je zaostajala z 1:3, nato pa je uprizorila izjemen preobrat. Svoji nasprotnici je v naslednjih petih igrah dvakrat odvzela servis in sama trikrat dobro servirala za zmago v nizu s 6:3.

Muguruza nadoknadila izgubljeno servisno igro

Poljakinja je dobro igro prenesla v tretji niz in v uvodni igri odvzela servis nasprotnici, vendar pa ji je Španka hitro vrnila milo za drago in v naslednji igri izkoristila drugo brejk priložnost ter prekinila niz šestih zaporednih iger Radwanske.

Poljakinja in Španka sta bili nato izenačeni vse do šeste igre, v kateri je Muguruza na servis nasprotnice povedla s 40:15 in izkoristila drugo brejk žogico za vodstvo s 4:2.

Španska tenisačica je v naslednji igri dobro servirala in prednost povišala na 5:2, za uvrstitev v finale je potrebovala le še eno igro.

Radwanska je v naslednji igri svoje delo opravila dobro in znižala na 3:5, v naslednji pa je Muguruza storila enako in po 115 minutah napredovala v finale.

POTEK DVOBOJA S. WILLIAMS : ŠARAPOVA

V drugem polfinalu je Američanka Serena Williams po 79 minutah premagala Rusinjo Marijo Šarapovo (6:2, 6:4) in ji prizadejala 18. poraz na medsebojnih dvobojih (razmerje zmag 18:2).

Dvoboj se je začel z enostransko igro. Američanka je že v prvi igri odvzela servis Rusinji in po naslednji igri vodila z 2:0.

Ruska tenisačica se po slabem začetku ni več vrnila v igro in je v peti igri še drugič izgubila svojo servisno igro 1:4), v prvem nizu pa je osvojila le dve igri (2:6). Razmerje winnerjev je bilo 12:4 za Williamsovo, v točkah pa 31:20.

Šarapova je v drugem nizu prikazala boljšo igro, kar pa ni bilo dovolj za preobrat. Williamsova je v peti igri izkoristila prvo brejk priložnost in povedla s 3:2, v naslednji pa je podvojila svojo prednost.

Serena Williams je imela po osmih igrah prednost 5:3 in si na servis Šarapove priborila prvo zaključno žogo, ki pa je ni izkoristila. To je popravila v sledeči igri, ko je ob vodstvu s 40:15 unovčila zaključno žogo in napredovala v osmi wimbledonski finale.

Srebotnikova končala v mešanih dvojicah

Slovenska tenisačica Katarina Srebotnik je izgubila četrtfinalni dvoboj mešanih dvojic. Srebotnikova je v paru z Romunom Horio Tecaujem izgubila proti špansko-švedski navezi Anabel Medina Garrigues/Robert Lindstedt s 4:6, 6:1 in 3:6.

Wimbledon, ženski polfinale (37,17 milijona evrov)

Garbine Muguruza (Špa/20) - Agnieszka Radwanska (Pol/13) 6:2, 3:6, 6:3.

Serena Williams (ZDA/1) - Marija Šarapova (Rus/4) 6:2, 6:4.

Mešane dvojice, četrtfinale

Robert Lindstedt/Anabel Medina Garrigues (Šve/Špa) - Horia Tecau/Katarina Srebotnik (Rom/Slo/6) 6:4, 1:6, 6:3.