Murray drugič v karieri do slavja v Miamiju

Škot Andy Murray je v finalu turnirja v Miamiju premagal Španca Davida Ferrerja, do naslova tudi Katarina Srebotnik.

Objavljeno
31. marec 2013 19.16
Posodobljeno
31. marec 2013 20.21
SPO-TEN-74003027
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Miami - Škot Andy Murray je drugič v karieri slavil na turnirju v Miamiju, potem ko je po treh nizih premagal Španca Davida Ferrerja (2:6, 6:4, 7:6).

Murray je dvoboj začel neprepričljivo in prvi niz izgubil z 2:6, predvsem zaradi večjega števila neizsiljenih napak (19:8). Drugopostavljeni Škot je nato dobil drugi niz in v tretjem tudi ubranil zaključno žogico nasprotnika, ki mu je v podaljšani igri odločilnega niza prepustil le točko, ter se po 2 urah in 45 minutah razveselil novega uspeha v Miamiju.

»Ferrer sodi med najboljše igralce sveta, vendar gledalci na vsakem najinem dvoboju pričakujejo, da bom zmagal. Je pravi borec in mislim, da danes ni prikazal svoje najboljše igre, a je bil vseeno blizu zmagi. Sam sem serviral zelo slabo in sem si zelo otežil pot do uspeha, ta element igre bom moral izboljšati pred začetkom peščenega dela sezone,« je po zmagi povedal Murray.

Škot si je z današnjo zmago zagotovil 719,160 ameriških dolarjev nagrade in tisoč točk jakostne lestvice ATP, s katerimi bo jutri z drugega mesta izrinil Švicarja Rogerja Federerja. Na drugi strani si je Ferrer z uvrstitvijo v finale prislužil 350,970 dolarjev in 600 točk.

Prvi niz

Dvoboj je s serviranjem otvoril 30-letni David Ferrer, ki je že v prvi igri ponudil nasprotniku priložnost za break, vendar je Škot ni izkoristil, tako da se je Španec rešil in povedel z 1:0. Drugi igralec sveta Andy Murray je tudi v nadaljevanju naredil preveč neizsiljenih napak in zapravil vodstvo s 40:30, tako da je Ferrer po dveh igrah vodil z 2:0.

Španski tenisač je nato v tretji igri zlahka dobil svojo servisno igro, nato pa v sledeči prišel še do drugega breaka in svojega nasprotnika spravil v težak položaj (4:0). Ferrerjevo vodstvo se je še povečalo po peti igri, šele v šesti pa je Murray z boljšim serviranjem dobil svojo prvo igro uvodnega niza. To je bilo vse, kar je drugopostavljeni Škot premogel v tem delu igre, ki ga je zavoljo večjega števila neizsiljenih napak (19:8) izgubil z 2:6.

Drugi niz

Drugi niz se je začel z uspešnima servisnima igrama obeh igralcev, kot prvi pa je nato napako naredil Ferrer, ki je v tretji igri prvič na dvoboji izgubil svoj servis (1:2). Španec je na svoje maščevanje moral čakati do osme igre, ko mu je nasprotnik z neizsiljenimi napaki ponudil priložnost za break, kar je tretji nosilec tudi storil in izenačil na 4:4. Njegovo veselje ni trajalo dolgo, saj mu je Škot že v naslednji igri vrnil milo za drago, mu odzvel servis in povedel 5:4, nato pa po skupno uri in 34 minutah izsilil tretji niz (6:4).

Tretji niz

Oba finalista sta v odločilnem nizu servirala zelo slabo, tako da so gledalci v prvih šestih igrah videli prav toliko breakov, izid pa je bil izenačen na 3:3. David Ferrer je šele v sedmi igri kot prvi dobil igro na svoj servis, potem ko je pri vodstvu s 40:30 njegov nasprotnik žogico med izmenjavo poslal v mrežo.

Španec ni znal izkoristiti svojega vodstva, saj je bil najprej nemočen v servisni igri, nato pa je za nameček izgubil še lastno. V deveti igri je pri zaostanku s 30:40 naredil veliko neizsiljeno napako, po kateri se je Murray približal zmagi v finalu (5:4).

Škot je imel priložnost, da z dobrim serviranjem odločil finalni dvoboj, a se to ni zgodilo. Namesto tega je imel Ferrer dve priložnosti za break in drugo tudi izkoristil, dobil pa je tudi svojo servisno igro za vodstvo s 6:5. Tretji nosilec je v dvanajsti igri že zaostajal s 15:40, si nato priboril prvo zaključno žogo za zmago na dvoboju, a po dveh zaporednih napak je igra pripadla Murrayju. O zmagovalcu je tako odločala podaljšana igra, v kateri je Andy Murray povedel s 4:0, dvoboj pa nato uspešno pripeljal h koncu.

Rezultat finala, masters ATP (4,3 milijona ameriških dolarjev)

Andy Murray (VBr/2) - David Ferrer (Špa/3) 2:6, 6:4, 7:6 (1).