Na papirju vse tekmice boljše

Slovenska reprezentanca prihodnji teden v pokalu fed brez Polone Hercog in Tadeje Majerič.

Objavljeno
29. januar 2014 22.25
Ljubljana 29.1.2013, Tina Pisnik foto: Tomi Lombar
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ljubljana – Tako kot bo konec tedna slovenska moška teniška reprezentanca oslabljena v Davisovem pokalu, bo prihodnji teden tudi ženska v pokalu fed. Tudi tu gre za mešanico poškodb in odpovedi, kapetanka Tina Pisnik pa na presenečenje ne računa, saj gre za povsem drugačen sistem tekmovanja. Cilj na turnirju v Budimpešti bo obstanek v I. evro-afriški skupini.

Ko so se na TZS dogovorili za nastop s Polono Hercog, edino Slovenko med stoterico na lestvici WTA, so mislil uhajale tudi k dvema mestoma, ki vodita v kvalifikacije za svetovno skupino II, a okoliščine so se vmes močno spremenile. Zaradi poškodbe je Štajerka – mimogrede, na igrišča naj bi se vrnila v začetku marca – po neuspešni avstralski epizodi sodelovanje pričakovano odpovedala, kar slovensko reprezentanco postavlja v povsem drugačen položaj. Toliko bolj, ker se jim na zvezi ni uspelo dogovoriti s Tadejo Majerič, ki je imela (po besedah direktorja TZS Gregorja Krušiča) previsoke denarne zahteve.

Tudi lani je imela kapetanka težave pri sestavi ekipe – v bistvu še veliko večje kot letos –, a se je reprezentanca kar nekako čudežno obdržala na tej ravni tekmovanja, potem ko je le uvodni dvoboj proti Luksemburgu odigrala v celoti, brez vdaje. Obstanek v skupini bo tudi tokrat glavni cilj, pri čemer se zdi najbolj realno, da si ga Slovenija ne bo zagotovila v predtekmovalni skupini C, v kateri bi za to morala osvojiti eno od prvih treh mest, ampak nato v dodatnem dvoboju. V prvem delu turnirja v Budimpešti – na trdi podlagi v dvorani – se bo namreč Slovenija merila z Avstrijo (Yvonne Meusburger (40. na WTA), Patricia Mayr-Achleitner (81.), Tamira Paszek in Sandra Klemenschits), Izraelom (Šahar Peer (86.), Julia Gluščko (90.), Keren Ščlomo in Ofri Lankri) ter Ukrajino (Elina Svitolina (38.), Nadija Kičenok (103.), Olga Savčuk in Ljudmila Kičenok). Glede na to, da našo ekipo sestavljajo Nastja Kolar (247.), Maša Zec-Peškirič (263.), Dalila Jakupovič (273.) in specialistka za dvojice Andreja Klepač (63.), je jasno, da na veliko zmag Slovenke ne morejo računati, je pa seveda treba počakati, v kakšnih zasedbah bodo reprezentance tudi zares dopotovale na Madžarsko.

»Na papirju so vse ekipe boljše od nas, a veliko bo odvisno od dnevne forme in vzdušja. Naš cilj je obstanek v skupini,« pravi Pisnikova, ki se bo še odločila, katera bo zaigrala na »drugi deski«, ali Zec-Peškiričeva ali Jakupovičeva. Jasno je, da bo Klepačeva adut med dvojicami, medtem ko bo Kolarjeva prvič prva igralka reprezentance, v Budimpešto pa bo odpotovala s kar lepo popotnico, saj je prejšnji teden osvojila turnir ITF v Kaarstu, in sicer tako med posameznicami kot dvojicami. Zdi se, da se 19-letnica počasi pobira, potem ko je pred nekaj leti že napovedala, da bo šla po stopinjah Hercogove, iz različnih vzrokov pa je namesto vzpona sledil velik padec.

»Glava je zdaj spet prava, poškodbe preteklost, kondicijsko sem napredovala, tako da sem pripravljena na nove izzive. Za mano je uspešen teden, zelo sem zadovoljna s svojo igro, tekmice pa tudi dobro poznam. Če bom odigrala na želeni ravni, se bom lahko kosala s članicami stoterice,« razmišlja Kolarjeva, razočarana, da ni danes višje na WTA, kot je.